СТИГА ВЕЧЕ! БАСТА!

 

  Търпях повече от месец издевателствата на около 10 000 души, които не мислят нито за страната, нито за останалите 7 200 000 граждани на Р. България. Всяка вечер, а сега и през деня, съм принуден да ходя дълго пеша, защото не мога да използвам градските превозни средства поради блокирането на важни транспортни възли в София за много часове. Като мен са и редица други хора, които недоволстват и (да ме извините) псуват този хаос и безредие. За какво съм си купил карта за целия градски транспорт? Убедих се също, че тези с билетите и ползващите автомобили са още по-зле. До кога полиция, медии и всички органи (вкл. президентът) ще толерират, поощряват и защитават протестиращите, без да се съобразяват с гражданските права на далеч по-многобройните потърпевши през всичките тези 23 години? Едва ли има нормален човек, на който да не е ясно, че загубилите властта и неуспелите да се вредят в парламента дават мило и драго, плащат, за да организират и предизвикат хаос с риск от гражданска война, с цел да заличат следите от досегашната си дейност и да останат неразобличени и ненаказани за грабежа и престъпленията спрямо народа и страната ни.

  До сега на всички правителства са се давали 100 дни толеранс, а сега започнаха от първия ден с конфронтацията. Пределно ясно е, че известни политици, останали без власт, не могат да чакат. Страхът им идва от това, че правителството на г-н Пламен Орешарски ще им разкрие далаверите и те завинаги ще останат политически изолирани, а може и подсъдими. Затова е този неистов напън. Това и чуждите посланици трябва да го разберат.

  Г-н премиер, ако Вие и Вашите министри искрено изнесете в кратък срок на всеослушание истинското положение, което заварихте във всички отрасли, извършвайки пълна ревизия на прехода, посочвайки виновниците; ако спасите тези 15 милиарда евро от еврофондовете; ако поискате помощ от Брюксел, каквато бе оказана безвъзмездно на Гърция и Кипър; ако решите най-наболелите проблеми на бедните, децата, пенсионерите, болните, безработните и онеправданите; ако помогнете да се възстанови производството и спасите страната от пълна разруха и по-нататъшно разграбване, Вие ще влезете в историята като герой и спасител на България и народа ни. Отстъпите ли пред тези 10 000 в София и по 100-200 души в някои други градове, Вие ще предадете не само подкрепящите Ви, но и целия ни народ от 7 200 000 граждани на Р. България.

  Нека телевизиите и журналистите престанат да твърдят, че протестиращите са интелигентни, умни и образовани, без връзка с мафията, олигархията и всички облагодетелствани през тези 23 години. Това не са деца и близки на обикновените бедни трудови и изстрадали хора. Това е поколението на сегашната буржоазия, попълнено с платени агитки от футболни клубове и хора от провинцията, търсещи забавления и развлечения. Те искат незаконно сваляне на властта, което е престъпление. Нека полицията да хване тези, които организират и плащат за това безредие. Телевизиите и другите медии да престанат да нагнетяват напрежението, показвайки често крещящи репортажи и изтъквайки на преден план подобни лица, алчни за популярност и власт, маскирани под благовидния образ на добри хора, представящи се за говорители на гражданското общество. Познавам много колеги, учени, писатели, поети, творци, специалисти с които говоря често, но ние не сме там, защото освен с две и повече висши образования, титли и с принос за изграждане на промишлеността, земеделието, науката (които имахме), все още мислим и болеем за бъдещето на страната и народа ни, които обичаме. Ако не спре тази анархия, ще се наложи организиране на подписки и още по-голям протест срещу сегашните протестиращи, което ще изостри допълнително обстановката, а това сега не е желателно. Тези, които не ме познават, трябва да знаят, че съм издал и пет стихосбирки с много стихотворения като „Тъга за България”, „Ни ви прощавам (на всички, които ограбиха и съсипаха България и народа ни)”, „Защо?”, „Ужасно”, „Призив” и т.н., и т.н., които съм писал срещу управленията ни през тези 23 години, и съм председател на Съюза на писателите в българските народности.

  Този път по вътрешна интуиция вярвам на г-н Пламен Орешарски и моля партиите, които го избраха, да му дадат свободата той да действа така, че поне сега да не бъдем излъгани и да тръгнем към добро, за да живеем като достоен народ с бъдеще!

  Стига вече разруха! Баста на протестите, блокиращи транспорта и нарушаващи правата на милиони българи!

инж. Никола Ил. Статков

Б.Р. Трогателна е вярата на автора в добрите намерения и възможности на новото правителство. Не трябва обаче да забравяме, че партиите, избрали г-н Орешарски са основни участници в политическия живот през изминалите повече от 23 години и като такива носят главна отговорност за положението на страната и народа. Най-малкото наивно е да се смята, че те са действали без да разбират значението на политиката си и сага изведнъж са се осъзнали. Да направят пълна ревизия на „прехода” означава да ревизират самите себе си, което няма как да стане. От друга страна, освен организираните от ГЕРБ и др. неуспели в последните избори партии, в протестите участват и честни, макар и неосъзнати хора, които искрено се възмущават от скандалните назначения и без чийто протест част от тези назначения нямаше да бъдат отменени.

Tags: