УКРАИНСКИЯТ СЦЕНАРИЙ СЕ ИЗПОЛЗВА ВЪВ ВЕНЕЦУЕЛА

Президентът на Венецуела Николас Мадуро нарече ставащото в Украйна държавен преврат, организиран с подкрепата на САЩ, и приветства референдума за статута на Крим.

„На първо място, за референдума в Крим. Това, което стана в Крим е отговор на преврата, който подкопа украинската демокрация. Цялата отговорност за този преврат лежи върху антируската политикана Съединените щати и част от Европа.

Те искат да обкръжат Русия за да я отслабят, да я сравнят със земята, да я разрушат. Това е отдавнашна мечта вече от 300 години и която редица западни елити се опитва да претвори в живота.

Боливарското (социалистическо правителство на Венецуела – б.пр.) правителство осъжда държавния преврат в Украйна, извършен от екстремистки групировки в съответствие със стратегията, налагана отвън – администрацията на САЩ и техните съюзници от НАТО. Новите тъй наречени „власти” в Киев заплашват единството на Украйна, стабилността в региона и освен това – суверенитета на Русия.”

Венецуелският президент сравни ситуацията в Украйна със ставащото в неговата страна. Лидерът на южноамериканската република изрази увереност, че зад всичко това стоят едни и същи хора.

На 20 март войските на Националната гвардия на Боливарска Република Венецуела разгониха месния венецуелски „майдан” – площад Алтамир в централния район на Каракас. На него радикалните групировки бяха устроили щаб на преврата по украински сценарий, замеряйки националните гвардейци с коктейли Молотов и с камъни. Президентът Николас Мадуро не повтори грешките на Янукович и даде заповед за очистване на площада, който радикалите заемаха в продължение на 6 седмици.

Н. Мадуро добави, че независимо от успешното неутрализиране на преврата в републиката, „на някои места все още продължават да тлеят малки огнища, но като цяло терористичния удар е отбит.”

По материали на организацията „Патриотичен фронт Мануел Родригес – ПФМР

Tags: