ИЗБОРИТЕ НА 24 ЮНИ МИНАХА, БОРБАТА ПРОДЪЛЖАВА

MLKP

За шести път за 3 години на 24 юни хората в Турция отидоха до изборните урни. Невъзможната за управление криза на режима се чувства не само се в отделни държавно системни партии, тя се усеща във всички краища на цялата система. Изборите предизвикаха различни резултати за работническата класа и за потиснатите. От една страна HDP (Демократичната партия на народите) успя да влезе в парламента, като получи 11,7 процента от гласовете и 67 места, 25 от които са жени, въпреки преките физически атаки, терора чрез задържане, арестуване и недопускане на присъствие на улицата, което продължи както преди, така и по време на изборите. От друга страна Ердоган бе избран на първи тур като първия президент по новата система, приета на референдум миналата година. Но AKP (Партията на справедливостта и развитието) няма достатъчно места в парламента, за да може самостоятелно да промени конституцията (необходими са 360 места, а AKP получи 295 места от 600), така че те са принудени да продължат своя съюз с MHP (Партия на националистичното действие). AKP получи 7 % по-малко спрямо изборите от 1 ноември 2015 г. Няма масов срив на AKP, но те не успяха да запазят процентите си въпреки всички изборни измами, заглушаването на гласа на опозицията в медиите и от властите в OHAL (кюрдски супер регион) и нарастващите националистически настроения след окупацията на Африн. Друго крило на буржоазната опозиция водено от CHP (Републиканската народна партия) в края на краищата понесе тежко поражение в изборите и сега преживява вътрешна лидерска криза на партията.

Въпреки че беше известно, че изборният период ще протече така, необходимо ли е все още да участваме в изборите според революционната тактика? Въпреки че HDP надхвърли 10-процентния избирателен праг, трябва ли той да поеме риска за легитимиране на изборите чрез участие при репресиите в OHAL? Отговорите на тези въпроси са „да“; тъй като в този момент изборите играеха възстановителна роля за масовото движение, чиито най-бойки и най-прогресивни секции от известно време бяха обезкуражени. Десетки хиляди излязоха на улиците на митингите на HDP и изразиха гнева си към диктатора. И въпреки че знаеха, че диктаторът няма се махне чрез избори, те доказаха себе си, че все още има съпротива в обществото, че няма да се предадат и надеждата беше съживена. Разбира се, някои части от трудовата левица изпитват разочарование от избирането на Ердоган на първи тур, но масите още веднъж усетиха улиците. По-силната страна на резултата е, че изборите отчасти изиграха ролята си на лост за социалната борба. Станахме свидетели на това в масовите протести в изборната нощ и наскоро в акциите, проведени срещу инцидентите със сексуални атаки над деца. Широката и масова реакция действително беше насочена към сексистката и патриархална политика на АКР. Сега диктаторът се опитва да се измъкне от този натиск, като постави на дневен ред смъртното наказание. Но напразно, ако направи такава стъпка, масовата реакция ще бъде още по-силна. Защото е ясно, че смъртната присъда ще бъде използвана първо срещу революционерите и опозицията, а не срещу изнасилвачите. А и женското движение подчертава, че това е просто отвличане на вниманието от собствената вина на правителството.

Групите с най-ниски доходи в Турция все още гласуват за АКР и HDP. Те са базата на тези партии. Докато диктатурата търси начини за увеличаване на натиска си, тъй като икономиката стъпка по стъпка върви към тежка криза, нарастващото скъсване на бедните с АКР, наблюдавано в тези избори, изглежда продължава. Но срещу АКР, която все още успява да задържи тези бедни хора чрез тяхната религиозна, национална и сектантска идентичност, основната задача за демократичната борба и трудовата левица групирани около HDP, е да им покажем, че има алтернатива по улиците, да разкрие, че АКР е партията на 1 % на върха. Трябва да се покаже разлома как шепата буржоазия около АКР става по-богата и богата докато хората страдат от глад, безработица и липса на свобода, като се търсят начини за намиране и проникване и сред тях. От друга страна, преминавайки избирателния праг HDP показва, че започвайки с кюрдския народ потиснатите и антифашистките сили поддържат волята и желанието си за борба. Пренасянето на тази надежда в парламента от HDP отново ще бъде важен инструмент за разширяване на антифашисткия фронт и за достигане до прогресивните демократични маси в борбата срещу фашизма на Ердоган.

Да кажем още веднъж: няма легитимност на избирането на Ердоган на първи тур с тази нова система, която му дава правна основа за неговата диктатура. И той също го знае, няма начин да управлява страната при нормални условия. Поради тази причина той незабавно ще предприеме стъпки за по-нататъшно разширение на колониалната война в Кюрдистан, а армията вече изпрати боеприпаси и персонал в региона за подготовка на евентуално нахлуване в Манбидж. Държавата все още живее под страх от премахване на базата си от Кюрдистан. Декларира се, че извънредното положение ще бъде премахнато на 18 юли, но новата система вече дава цялата власт в OHAL на президента и OHAL де факто ще продължи. Заплахите на министъра на вътрешните работи срещу съпредседателя на HDP и ареста на Ерен Ердем, заместник-председател на CHP, бяха първите признаци, че цялата опозиция ще бъде цел за разпускане. Честото обсъждане на кюрдския въпрос като метод за следване от страна на държавата на модела на Шри Ланка, което означава пълна ликвидация на кюрдското освободително движение чрез унищожаване, е планът в главата на диктатора. Освен това задълбочаващата се икономическа криза ще изостри неуправляемата криза. По този начин нападенията над работническата класа също са в дневния ред. Задълбочаващата се икономическа криза ще се облекчи само чрез програмата за строги икономии, така че освен легитимната де факто класова борба, KESK и DISK като големи синдикални конфедерации ще станат мишени за диктатурата.

В борбата за социална свобода, всички антифашистки сили и комунисти са длъжни да открият нов път напред. HDP изигра ролята си да превърне изборите в лост в антифашистката борба. Надеждата на потиснатите в най-широкия антифашистки фронт срещу диктатурата сега се материализира в процентите гласове за HDP, което трябва да бъде основа за нова начало. Ние не започваме от нулата. Опитвайки се да накараме местните и уличните организации, които издигат силно класово движение от икономическата криза, което превръща оттеглянето на правителството в голямо разочарование от него, като се ангажира с тежки разходи с решителна воля и се увери в това прекъсване – избухването няма да се случи спонтанно … се появяват като няколко идеи за отваряне на пътя пред нас през тези дни, когато прахът и облаците се утаяват след изборите.

Международно бюро на МЛКП – Турция/Кюрдистан

Tags: