ДЕКЛАРАЦИЯ на ЦК на БКП

vl-tsekovПрез последните седмици бяхме свидетели на динамично развитие на обстановката около Гърция. Кулминацията на всичко това беше проведеният референдум, на който гърците казаха твърдо НЕ на увеличаването на пенсионната възраст, НЕ на повишаването на ДДС на някои стоки до 23%, НЕ на орязването на парите за здравеопазване, образование и др., НЕ на съкращенията от работа, НЕ на вкарването на страната в постоянна дългова криза чрез непосилни лихви. Отваряйки една скоба само ще кажем, че Германия изплаща своя външен дълг с 1% лихва, а за Гърция този процент е 10. В крайна сметка гръцкият народ каза НЕ на политиката на извиване на ръцете, която прилагат ЕС, МВФ и ЕЦБ спрямо тяхната родина.

Като студен душ обаче дойде новината, че гръцкият премиер Ципрас се е съгласил с повечето от условията, които бяха отхвърлени на референдума. Това означава, че за пореден път бремето на кризата се прехвърля от болната глава на здравата. Вместо за кризата да плащат виновниците, които без да питат народа взимаха заеми, Международният валутен фонд, Европейската централна банка, които товареха заемите с непосилни лихви – сега пак трябва да плаща гръцкият народ. Налагането на тези позорни условия на Гърция бе съпроводено от бясна кампания на буржоазията против гръцкия народ. Обвиняват го,че бил мързелив, искал само да се весели и прахосвал парите от заемите. По-цинична от тази лъжа не може да се измисли. За съжаление на тази въдица се хващат и някои хора без да се замислят сериозно. Но в такова положение освен гърците са и испанците, португалците, италианците и много други народи, в това число и ние българите. Излиза, че народите, трудещите се са мързеливи и виновни за кризите на капитализма, а алчните, продажни, корумпирани и безскрупулни  управници – не са.

Случилото се с Гърция отново показа, че приказките за демокрация и равноправие в ЕС са кух балон. Няма демокрация, няма суверенитет, има само диктат. Гърците го разбраха, трябва да го разберат всички. Изход от кризата в рамките на Европейският съюз е невъзможен. Невъзможен е и изход от кризата в рамките на съществуващия обществен строй – капитализма. Затова лозунгът сега трябва да бъде „Долу ЕС, долу капитализма! Това простичко нещо не искат и не могат да го разберат някои националистически формации, които обсипваха СИРИЗА с хвалебствия, а една се самонарече – българската СИРИЗА.

Становището на Гръцката комунистическа партия за Сириза е резервирано още от самото й създаване и възход. Такова е отношението към Сириза и на БКП. И друг път сме писали, а сега отстъплението, което направи Сириза го потвърждава, че буржоазно-националистическите формации се отличават с политическо късогледство и непоследователност. Да се отделя борбата против ЕС от тази против капитализма, означава да заблуждаваш народните маси, да ги отклоняваш от истинския път на борбата, да служиш на буржоазията. Без замяната на капитализма със социализъм избавление за народите няма. Само това е и пътят, по който гръцкият народ може да се отърве от диктата на „триглавата хидра” – Европейската комисия, Международният валутен фонд и Европейската централна банка.

Председател: Вл. Цеков

Tags: ,