КРАЙ РЖЕВ Е ОТКРИТ ДОМ-МУЗЕЙ НА Й В СТАЛИН

 

 

 

 

muzej-i-sНа 3 юли в селцето Хорошево Ржевски район беше открит музей на Руското военноисторическо дружество „Калинински фронт. Август 1943 година”. Сред експонатите има лични вещи на бойците, военни документи и фотохроники. В експозицията има хроники от Вяземската и Ржево-Сичовската стратегически настъпателни операции, пълна информация за паметниците на военната история на Ржевския район , за героите и сраженията.

Музеят се помещава в къщата, където през август отсяда Й В Сталин, заминавайки на предната фронтова линия. Тук става срещата му с командващия Калининсия фронт А И Ерьоменко, в хода на която се е обсъдил плана за Смоленската настъпателна операция.

В ливадката пред дома-музей е поставен бюст на Й В Сталин.

Решението за съхраняването на къщата като исторически паметник на Великата Отечествена война беше взето по инициатива на Калининския изпълком. През 1947 година с участието на М И Калинин тук беше открита библиотека на името на Й В Сталин. Днес зданието на музея е обект на културното наследство от федерално значение.

Тържественият митинг завърши със символична церемония с прерязване на лента пред входа на музея с участието на ветерани от Великата Отечествена война.

vkpb.ru                 

Tags: ,