ЗАВРЪЩАНЕ В КУБА

  Русия и Куба за пореден път разбраха, че са нужни eдна на друга. През 1990 г. тези страни разрушиха двустранните отношения. Тогава всички – както приятелите, така и противниците на Кубинската революция смятаха, че става въпрос за окончателен разрив и че отношенията никога няма да бъдат възстановени.

От самото начало на президентския си мандат Раул Кастро, който е по-малко избухлив от брат си, пое курс към възстановяването на двустранните връзки. И направи това чрез руските въоръжени сили, които си останаха съветски по дух и запазиха почти същите интереси, както в съветския период.

Както и преди Куба се намира на 90 мили от САЩ, враждебността между двете страни се запазва. Тези две обстоятелства правят от Хавана един от най- верните и надеждни съюзници на Русия в тази част на земното кълбо. Сближаването с Куба е естествен отговор на Русия на все по-голямото приближаване на НАТО към нейните граници. Ако говорим за търговския аспект, Куба е единствената страна в Латинска Америка, където Русия не трябва да се конкурира с икономическите интереси на Вашингтон. Търговското ембарго, действащо повече от половин век на острова, гарантира на Москва пълна свобода на действие.

  Има още една историческа разлика и тя е, че ако през 60-те години Куба беше в изолация, сега тя участва в различни интеграционни организации, поддържа отношения с всички страни на континента с изключение на САЩ и има особено тесни връзки с Бразилия, Аржентина и Мексико. В руско-кубинските отношения преобладава прагматизмът. На Хавана беше опростен огромен дълг, тя дава гаранция за големи руски капиталовложения в такива отрасли като въздушния транспорт и нефтодобива. Куба успя да възстанови партньорски отношения с всички страни от групата БРИКС – немаловажно обстоятелство за страна, която не се ползва с особена симпатия от страна на западните държави.

В същото време Русия получи в Латинска Америка надеждно пристанище за своите търговски и военни кораби. Тя обмени огромния дълг, който беше без перспективи за погасяване срещу 4 млрд. долара инвестиции в развитието на порт  Мариел и получи разрешение за търсене на нефт в крайбрежните води на Куба.

Tags: