Комунистическата партия на Гърция е срещу антинародното съгласие между буржоазните партии

kpgВ президентския дворец, на следващия ден след референдума от 5 юли, се проведе Съвет на лидерите на политическите партии, свикан от Президента на Република Гърция Павлопулос. В 7-часовото заседание взеха участие Ал. Ципрас – министър-председател и лидер на партията СИРИЗА, Е. Меймаракис – временен председател на партия „Нова демокрация“, С. Теодоракис – председател на партия „Потами“, Д. Куцумбас – Генерален секретар на ЦК на Комунистическата партия на Гърция, П. Каменос – председател на партия АНЕЛ и Фофи Генимата – председател на ПАСОК.

По време на срещата партиите СИРИЗА, АНЕЛ, НД, «Потами», ПАСОК стигнаха до съгласие и подписаха съвместно комюнике, интерпретирайки резултатите от референдума като подкрепа за еврото и ЕС, откривайки пътя за подписване на ново антинародно споразумение.

Своето пълно несъгласие със съвместната позиция на другите партии изрази Генералният секретар на ЦК на КПГ Д. Куцумбас. Веднага след срещата на политическите лидери той направи следното изявление:

„Ние изслушахме информацията на министър-председателя на заседанието под председателството на Президента на Републиката за състоянието на текущите преговори, след референдума на гръцкия народ.

Ние още веднъж ясно изразихме вижданията на Комунистическата партия на Гърция и дадохме оценка за резултатите от референдума, но, основно, изразихме нашите позиции по отношение на огромните проблеми, с които се сблъсква гръцкият народ в рамките на този вълчи съюз – ЕС, който води народа към постоянни задънени улици. Още веднъж става ясно, че в рамките на ЕС и капиталистическия път на развитие е невъзможно да се водят преговори, които да бъдат в полза на работниците и народа.

КПГ напълно отхвърля съвместното комюнике, с което лидерите на другите партии се съгласиха. Нашите разногласия са свързани с оценката на това как ние възприемаме отговора на гръцкия народ на референдума и особено с курса и тактиката на преговорите, препоръчвани от правителството, и с които се съгласиха другите партии, в крайна сметка, в общите рамки и посоки.

Никой от никого не е упълномощаван да подписва нови болезнени мерки за нашия народ, а тези мерки ще бъдат точно такива“.

Отговаряйки на въпрос на журналист дали той застава на позиция за „решение извън еврото“, Д. Куцумбас каза:

„Не. Ние обяснихме, че този задънен политически курс може да доведе до два варианта: или ще бъде подписано споразумение, и това ще видим в близките няколко дни, болезнено споразумение, предвиждащо жестоки антинародни мерки – нов меморандум, или развитието от само себе си ще доведе до държавен дефолт с последващо излизане от еврозоната, до въвеждане на двойна валута или до нещо подобно. За това не се говореше на съвета на лидерите на политическите партии, но за това говорят техните „партньори“. Следователно, народът трябва да е подготвен за това. Позицията на КПГ се заключава в това, че тези два варианта (или споразумение – меморандум с мерки за жестоки икономии, или grexit или нещо подобно) ще бъдат в ущърб на гръцкия народ.

Разривът с ЕС, с капитала, с тяхната власт предполага съвършено друга стратегия, предполага работническо-народна власт, с действително овластяване на народа, който ще обобществи средствата за производство, ще изведе страната от ЕС, едностранно ще отпише дълга. Това е цялото предложение на КПГ и то не е свързано с различните възгледи, водещи до нова нищета на нашия народ. Аз имам предвид мненията, съществуващи в другите партии, като, например, сред малцинство от управляващите партии, което се изказва за излизане само от евровалутата“.

 

07.07.2015