НЕ СЕ ПРЕДАВАЙТЕ! ИЗХОДЪТ Е ЕДИН-РАБОТНИЧЕСКА,НАРОДНА БОРБА

r-borbaНа 15 юли партия СИРИЗА, обеща, че като дойде на власт ще отмени меморандума и антинародните мерки. Но на практика внесе в парламента, при това много бързо, един „законопроект с един член”, в който се описват новите антинародни мерки на третия меморандум – а именно, договореност с империалистическите институции ЕС, ЕЦБ и МВФ.

В същото време вице премиерът г-н Драгасакис публично благодари, чрез радиостанция СИРИЗА, на правителството на САЩ и на президента Обама за техния принос за подписания нов договор.

В поименното гласуване, което бе поискано от Комунистическата партия на Гърция и участваха 229 депутати, само 64 от тях гласуваха против, а 6 се въздържаха.

В подкрепа на този договор гласуваха депутатите на СИРИЗА (111 от 149), както и депутатите от партиите на АНЕЛ, НД, „Потами” и ПАСОК, 32-ма депутати от СИРИЗА гласуваха против, а 6-ма се въздържаха. Позицията на гласувалите против от СИРИЗА не промени същността, понеже т.н. „лява платформа” на СИРИЗА еднозначно заяви, че е гласувало против законопроекта, но подкрепя правителството и министър-председателя, който го внесе за гласуване!

protesti

  По време на гласуването до парламента и в десетки градове по цялата страна, хиляди трудещи се проведоха масови и боеви демонстрации по призива на Общия боен фронт (ПАМЕ). Те, казаха на управляващите и на опозиционните буржоазни партии, че и за в бъдеще ще продължат да се борят против новия меморандум, който, както и предишните, е насочен против интересите на народа и да осигури печалбите на капитала. Масовостта и боеготовността на дружините на ПАМЕ попречиха на провокационния план за провал на тази голяма демонстрация на ПАМЕ в Атина.

Генсекът на ЦК на КПГ Димитрис Куцумбас, в изказването си отбеляза, че съзнателните лъжи за народа надминаха всички граници. Той подчерта, че народът ще бъде принуден да плаща за въпиющия меморандум на Ципрас, който правителството на СИРИЗА-АНЕЛ представя като уникална възможност за излизане от ситуацията, използвайки тези аргументи, които мобилизираха и предишните правителства. Той подчерта, че дори този договор е много крехък, понеже зад гърба на гръцкия народ се изостря борбата между Франция и Германия за бъдещето на еврозоната, както между САЩ и Германия за хегемония в Европа. Затова не е изключен Grexit, независимо от предварителния договор. Куцумбас добави, че капиталистическа Гърция дори и с драхмата не е алтернатива за народа.

Той подчерта, че има реален изход със скъсването с ЕС, с капитала и неговата власт. За да се отвори този път , народът трябва незабавно да се организира и обедини, да се реорганизира работническото движение, с ясно антикапиталистическа ориентация, да се издигнат народните искания, развивайки социалния народен съюз против монополите, сплотявайки се около КПГ, независимо от отделните различия и уговорки.

КПГ                                   преведе Милчо Александров

Tags: , ,