ОБРЪЩЕНИЕ КЪМ ТРУДЕЩИТЕ СЕ НА УКРАЙНА

Другари, братя!

Схватката на украинските капиталисти за власт, за правото да грабят и експлоатират трудовия народ повдигна от дъното на буржоазното общество най-тъмните сили на реакцията. Тези сили се поддържат и направляват от чуждестранния империализъм и неговите съюзници вътре в страната, които са се вкопчили в безпощадна битка помежду си за територията и ресурсите на Украйна. Битката между буржоазните кланове за власт, в която се оказаха въвлечени средните слоеве на обществото и политически неориентирани граждани се съпровожда от бандеровски националистически метеж. В резултат на извършения държавен преврат президентът, много държавни чиновници, депутати от партията на „регионите” и нейните сателити избягаха като страхливци, а една част преминаха на служба на реакцията. Разграбената от старата и новата украинска олигархия хазна е празна. Не се изплащат пенсии и заплати, цените неудържимо растат. Търпящия политически банкрут украински капитализъм има само един начин да продължи своето паразитно съществуване – да отклони справедливия гняв на украинския народ от нечовешките мъки и страдания, породени от капиталистическия „ред”. За да съхранят своето господство над народа, най-реакционните, най-шовинистичните кръгове на буржоазията финансират, въоръжават, ръководят и използват зверския бандеровски национализъм.

  Трудещите се на Украйна, нямащи класова организираност, нямащи своя силна партия и политика, се оказаха заложници на чужда класова политика, враждебна на народните интереси. Фашистващите в парламента и на улицата превратаджии насаждат „украинизация” на украинците. Разрушаването от бандеровците и от други антисъветчици паметници от съветската история ясно показва, че „украинизацията” е продължение на антисъветския, антикомунистически реванш, насочен срещу работническата класа и нейните исторически революционни традиции, срещу трудещите се на Украйна и техния съюз с трудещите се от другите бивши съветски републики. Маските са хвърлени! Либерал-фашисткият евромайдан служи на капитала и е предназначен да премахне последното препятствие за окончателното разграбване на Украйна – организираната борба на украинците и преди всичко на трудещите се.

В тези тежки условия на настъпление на реакцията, трудещите се нямат друга защита освен собствената си организация. Срещу агресията на буржоазията и нейния либерал-нацистки майдан се надига вълна от справедлив гняв и възмущение, пробужда се класовият инстинкт на трудовия народ.

  В този час на тежки изпитания ние се обръщаме към украинските ни братя по класа и трудещите се от западна и източна Украйна с призив да отхвърлят всяко недоверие един към друг, всяко недоверие в класовата работническа солидарност. Хваналите се гуша за гуша в междуособна борба за власт грабители, паразити и експлоататори хвърлят върху врата на народа кървавия хомот на национализма.

За да се предотврати братоубийствената война ние призоваваме трудещите се от различните националности, всички честни хора, да си подадем ръка, да се обединим в единен организиран фронт против експлоататорите, империалистите и бандеровските бандити. Да се обединим около тези, които вече въстанаха в защита на народа – истинските патриоти украинци и руснаци, организиращи се в защита на своето човешко достойнство, около истинските комунисти, около войниците и офицерите, преминаващи на страната на народа. Встъпете в единен работнически фронт за защита на народа, на своите семейства, на живота си. Днес това е единствената политика, единствената сила, която народа организира за самия себе си, за изход от задънената улица на пазарната икономика, за освобождение от нацистката мръсотия, от проклетата частна собственост, за истинска свобода, за мир и демокрация.

Другари, братя! Обединявайте се за борба!

С вас са трудещите се от Русия и целия Съюз! С вас са и българските комунисти!

Рот фронт!

Tags: