РЕЗОЛЮЦИЯ НА ИКОР ПО НЕУСПЕШНИЯ ОПИТ ЗА ВОЕНЕН ПРЕВРАТ В ТУРЦИЯ НА 15 ЮЛИ 2016 г.

През нощта 15 юли 2016 г. част от турската армии извърши преврат против реакционния режим на Ердоган. Танкове излязоха на позиции, самолети F-16 гърмяха над Анкара и Истанбул, някои стратегически важни позиции като мостове над Босфора, аерогари и държавни телевизионни станции бяха завзети, силите на полицията бяха разоръжени. Имаше взривове и горещи престрелки. Около 23 ч. превратаджиите обявиха: „Властта в страната е напълно завзета.” Още през нощта работата взе друг обрат, преобладаващата част от буржоазния държавен апарат им се противопостави и тръгна след Ердоган. На много места масите излязоха на улиците за и против Ердоган. Около 4 ч. сутринта Ердоган оповести потушаването на опита за преврат. Говори се, че най-малко 265 души са загинали и 1440 са ранени. Режимът на Ердоган незабавно започна широко замислени чистки, арести и наказания сред военните.

prevrat

За разлика от военните преврати от 1971 и 1980 години този път не екстремно реакционни и фашистки сили извършиха преврат против прогресивното и революционно движение. При неуспешния опит за преврат става дума за остро стълкновение вътре в турската буржоазия. Част от военните се бунтуваше против растящата изолация на Турция, развиваща се поради курса на Ердоган на агресивно вътрешно и външнополитическо изостряне и на изразяване на неговите самостоятелни властно-политически интереси. Това се подчертава от демагогското обръщение на превратаджиите, обещаващи „Защита на конституционния ред, човешките права и свободи” и  „възстановяване на общата сигурност”.

В течение на нощта, след потушаването на преврата международният финансов капитал и много империалистически страни подкрепиха Ердоган, защото се опасяваха, че с методите на преврат и нестабилност на господстващия строй ще продължи да се увеличава. Потушаването на преврата е победа на Еродган в тази борба за власт вътре в господстващата класа. Междувременно правителството на Ердоган определи преврата като „Божи дар” и с фашистки методи извършва мащабни  чистки във военния и държавния апарат, а също и против критични, прогресивни и революционни сили. Това води до разширяване на автократичното господство на режима на Еродган.

Революционният пролетариат ожесточено се съпротивлява на режима на Ердоган и неговия растящ държавен терор срещу всякакви демократични и революционни движения на народа. Но той осъжда също и преврата на армията, която с  обявяването на военно положение потъпква всякаква самостоятелна дейност на работническата класа и широките маси и не представлява никаква действителна алтернатива.

Пролетариат и широките маси трябва да следват собствен път, да се борят за свобода и демокрация и да вървят напред към социализма! Техният път не е нито на страната на превратаджиите, нито на страната на ултрареакционния режим на Ердоган.

В приповдигнато настроение трябва да се мобилизират масите под лозунга: Защитете свободата и демокрацията — напред към социализъм!

Към тази борба се отнася международната солидарност на ИКОР, обявила в една от резолюциите на 2-та Световна конференция:

„2-та Световна конференция на ИКОР е солидарна с борбата на народите на Турция  и Кюрдистан и борещите се революционни сили на място. Да живее освободителната борба на народите! Да живее пролетарският интернационализъм! Да живее марксизмът-ленинизмът!”

 

Резолюцията е подписана от 28 партии и организации от ИКР и подписката продължава

Tags: