РЕФЕРЕНДУМЪТ НА 5 ЮЛИ2015 И ПОЗИЦИЯТА НА КОМУНИСТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ НА ГЪРЦИЯ

kpgИзвестно е, че правителството на „лявата”, но по същество социалдемократическа, партия СИРИЗА и на „дясната” националистическа партия АНЕЛ, в стремежа си да упражни контрол върху пълния провал на предизборно поетите задължения, обяви референдум на 5 юли 2015г., където единственият въпрос е: „дали гражданите са съгласни или не с предложения от Европейския Съюз, Международбия Валутен Фонд и Европейската Централна Банка договор“ и засяга продължаването на противонародните мерки, за изход от капиталистическата криза, с оставане на Гърция в рамките на еврото и на ЕС.

Членовете на коалиционното правителство приканват народа на референдума да заяви „не” и поясняват, че то ще се преведе като одобрение на нейното предложение за споразумение-меморандум с трите институции – ЕС, МВФ и ЕЦБ, което ще включва тежки антинародни мерки, с цел увеличаването на печалбите на капитала, на капиталистическия път на „развитие” и за осигуряване на присъствието на Гърция в рамките на еврото. Както признава самото правителството на СИРИЗА – АНЕЛ, което нито за един момент не е спряло да възхвалява ЕС (нашия „общ дом“ и „достиженията на европейското право“), предложението му е идентично към 90% със съответното предложение на ЕС, МВФ и ЕЦБ, и няма нищо общо с предизборните обещания на СИРИЗА.

Заедно с партиите от коалиционното правителство (СИРИЗА и АНЕЛ) за вота „не” призовава и фашистката партия „Златна Зора”, която открито приема позиция за връщане на националната валута.

От друга страна дясната опозиционна партия „Нова Демокрация“, социалдемократическата партия ПАСОК, които бяха на власт до януари на 2015, заедно с  реакционната партия  „Потами“ заемат позиция за „да” и за бруталните мерки на тройката, и заявяват,че ще се преведе като съгласие и „участие в ЕС на всяка цена“.

Реално и двата отговора водят до „да” за ЕС и капиталистическата бруталност.

На заседанието в Парламента на 27 юни правителственото мнозинство на СИРИЗА – АНЕЛ отхвърли предложението на ГКП да се поставят на оценката на гръцкия народ дапълнително и следните въпроси:

–  НЕ НА ПРЕДЛОЖЕНИЯТА ЗА СПОРАЗУМЕНИЕ КАКТО НА ЕС, МВФ И ЕЦБ, ТАКА И НА ГРЪЦКОТО ПРАВИТЕЛСТВО.

-  ИЗΧОД НА ГЪРЦИЯ ОТ ЕС, АНУЛИРАНЕ НА ДОСЕГА ПОДПИСАНИТЕ МЕМОРАНДУМИ И НА ВСИЧКИТЕ ГЛАСУВАНИ ЗАКОНИ ЗА ПРИЛАГАНЕТО ИМ.

С тази своя позиция правителството показа, че желае да изнуди гръцкия народ, така че той да одобри неговото предложение към Тройката, което в същност е другата страна на медала. Иска от народа да се съгласи с антинародните планове и да го „натовари” с новите си антинародни опции, било то с едно ужким „подобрено” споразумение с империалистическите организации, или пък изход от еврото и връщане на националната валута, нещо, което пак ще бъде приканен да заплати народа.

В една такава ситуация Комунистическата Партия на Гърция кани народа да използва  референдума като една възможност, за да засили противоречието си с ЕС, за да засили борбата за единствения реалистичен изход от днешната капиталистическа брутална действителност. Предложение за изход което има следното съдържание:

РАЗРИВ И ОСВОБОЖДЕНИЕ ОТ ЕС, ЕДНОСТАРАННО АНУЛИРАНЕ НА ДЪЛГА, ОБОБЩЕСТВЯВАНЕ НА МОНОПОЛИТЕ, РАБОТНИЧЕСКА – НАРОДНА ВЛАСТ.

Народът със своята дейност и с избора си да отговори на заблудите и на фалшивия въпрос, който поставя правителстото. Да отхвърли предложеното от ЕС, МВФ и ЕЦБ споразумение, но и споразумението, което предлага правителството на СИРИЗА – АНЕЛ. И двете споразумения включват груби антинародни мерки, които ще се прибавят към меморандумите и всички закони за прилагането им на предишните правителства на Нова Демокрация и на ПАСОК. И двете са в служба на капитала и печалбите му.

КПГ подчертава, че народът не бива да избира между Сцила и Харибда, а да изрази с всички средства и начини  на референдума неодобрението си към ЕС и на дългосрочните ѝ меморандуми. Да „анулира” дилемата, като гласува предложението на Комунистическата Партия на Гърция:

  • НЕ НА ПРЕДЛОЖЕНИЕТО НА ЕС – МВФ – ЕЦБ.
  • НЕ НА ПРЕДЛОЖЕНИЕТО НА ПРАВИТЕЛСТВОТО.
  • РАЗРИВ И ОСВОБОЖДАВАНЕ ОТ ЕС, С  ВЛАСТΑ В РЪЦЕТЕ НА НАРОДА.

 29.06.2015

Tags: ,