„СЛУЖА НА ВРАГОВЕТЕ НА НАРОДА”

ВЯЧЕСЛАВ СЪIЧOВ

  Така се случва по някога, че статия за нещо отваря цяла редица от информации за феномен скрит зад завесата на новинарските агенции. Така се случи и сега, когато до учудената страна долетя вестта за нарушаването на Правилника за движение по пътищата от съвипускници на Академията на ФСБ.

fsb

  Необходимо е да се изясни, че „гелендваген” не е просто елитна машина, сравнима със стойността на два тристайни апартамента в Подмосковието. „Гелендваген” е статус, система за идентифициране на „свой – чужд”, той е визитна картичка, разделяща всички хора на две категории: на „уважаеми”, които са способни да си купят такава безумно скъпа играчка и всички останали „бедняци”. Само за много богатите хора е важно купето на колата да изглежда като каюта от яхтата на Абрамович, по такъв начин, че всяка точка от техническата характеристика да има надпис „най-добър в света”, по такъв начин, че външния вид на „тачанката” да предизвиква лек трепет в полицаите, регулиращи пътното движение.

А какви са тези випускници на Академията на ФСБ, оседлали многомилионните коли? Академията води началото си от времената на Дзержински и пролетарската ВЧК. Но сега в „алма матер” се подготвят не защитници на работническата класа и тяхната социалистическа държава, а специален род чиновници, които са длъжни много добре да пазят интересите на днешната буржоазна Руска Федерация (разбирайте нейната господстваща класа). И да се борят с корупцията, както декларират.

Подготовката на спецслужбите е държавно задължение от специална важност и най-важното при подбора на абитуриентите е техния произход. Биографията на бъдещите студенти и историята на техните семейства се изучава, както се казва, под микроскоп, внимателно се подбират най-подходящите кадри.

Но се случи така, че днес в Академията проникват тези кандидати, на които семействата могат да им осигурят  възможност да се разкарват с „гелендваген” и които спокойно могат да нарушават Правилника за движение по пътищата.

Още веднъж подчертавам, че това е много специфичен подбор – по класов признак.

Оказва се, че за съвременната Руска държава е много важно спецслужбите да бъдат оглавени именно от такива хора, които не са просто „служители”, способни и ловки агенти, а да принадлежат към затворената категория на свръхбогатите граждани.

Още от времето на класиците на марксизма е известно, че държавата е класово понятие. Буржоазната държава е специална сила за потискане на угнетената класа. Това определение много добре кореспондира с днешната РФ. От както в страната победи контрареволюцията и се установи господството на нароилата се класа на капиталистите, новият „елит” отделя колосално внимание за потискане на тази част от населението, което загуби от приватизацията и „демократичните избори”. ФСБ е един от основните инструменти, държащи „стадото” в болезнена хватка.

Информационното съобщение за ездата на ефесбесниците с „гелендвагени” из Москва разкри завесата. Сега вече знаем, че гръбнакът на спецслужбите на страната е изграден от слуги на класата на олигарсите, от членове на богати семейства. Ние видяхме как презрението към трудовия народ от тези, които без всякакво право се наричат „чекисти”, преминава на ново равнище. И вече няма да забравим, че станахме свидетели на някакъв специфичен ритуал, в който група нови държавни тайни агенти се закле не във вярност на страната, не в работниците и служещите, а в класата на олигарсите, издигнала се от разграбването на народното богатство. Не на Русия служат те, както обичат да говорят, докосвайки главата си с ръка, не на нейния трудов народ, а на враговете на този народ.

РКРП

Tags: