КОЙТО СИМПАТИЗИРА НА ДНЕШНИЯ РЕЖИМ В УКРАЙНА Е ФАШИСТ

M-A

МИЛЧО АЛЕКСАНДРОВ

  Напоследък, напълно по методите на Гьобелс, първите натовци в държавата и техните слуги, продължават да обработват общественото мнение за някаква „анексия” от Русия на Крим. Дори това бил основният мотив на срещата във Варшава на представителите от страните на НАТО. С него те оправдават дрънкането на оръжие в близост до границите на Русия.

Разбира се, тя вече е взела ответни мерки и не за това става въпрос. В момента НАТО не е в състояние да разчлени „мечката”, най-много да си докара главоболие. Пък и Путин е буржоазен политик, неговите интереси са различни от нашите.

Въпросът е: Има ли фашизъм в Украйна? Кой го подкрепя и защо?

Налага се да използваме единственото пълно и безспорно определение на един от видните антифашисти в света – това на Георги Димитров: „фашизмът е открита терористична диктатура на най-реакционните, най-шовинистичните и най-империалистически елементи на финансовия капитал”.

  „Събитията в Украйна се развиха поради желанието на милиардерите и прозападно ориентираните нацисти, децата на бившите есесовски и полицейски остатъци, да влезнат в Евросъюза и НАТО, макар и под диктата на жидомасонските кланове, които са верни на неомалтусианството, и искат да съкратят населението на земята (що се отнася до населението на руснаците, украинците и белорусите те искат пълното им унищожение). Всичко започна с разгарянето на масова ненавист към руското население. След това довлякоха в Донецк оръдия, бронетехника и системи за залпов огън. Не се забави и авиацията. Обикновените граждани на Донбас преграждаха техния път без никакво оръжие край Краматорск и Славянск. След това бандеровците започнаха да стрелят по обезоръжените хора, по този начин ги принудиха и те да вземат оръжие. Засилиха терора, изклаха мъжете в Червения Лиман, изнасилваха жени, деца, започнаха да разстрелват мирни граждани с помощта на авиацията, със забранените касетъчни заряди,  разчленяваха хората на части, убиваха ранените в болниците, унищожаваха линейките и медицинския персонал, умишлено стреляха по училища, болници, детски градини, ясли, вървяха по пътя на есесовците. В Одеса изгориха живи десетки мирни демонстранти, сред тях и много жени”(RusVesna.su).

zverstva-1

Умишлено избрах този цитат от това издание, защото то в никакъв случай не може да се нарече комунистическо, но правилно отразява събитията в Украйна, на които кой повече, кой по-малко беше свидетел.

  Глашатаите на империализма, като например нашите „реформатори”, ще кажат, – „но защо не цитирате SNN”, искам да ги успокоя и да ги върна към репортажите на тази информационна служба за изгарянето на хора в Одеса, така че дори те трябваше да излъчат потресаващите кадри на открит, брутален терор срещу мирни протестиращи. Мога да им предоставя цитати от много авторитетни западни издания за майдановския терор, но не това е важно сега.

Untitled

 И така, за да определим един режим, като фашистки трябва да е налице следното:

1.да се провежда открита терористична диктатура,

2.той да е продукт на най-реакционните, най-шовинистичните и най – империалистическите елементи на финансовия капитал.

Режим, който иска пълното унищожение на руснаци и белоруси,, който разгаря масова ненавист към тях, който стреля по мирни хора, който коли мъже, изнасилва жени и невръстни момичета, който за масовото убийство на хора използва авиацията и касетъчни заряди, който транжира хората на части, който умишлено убива ранените, който унищожава линейките и медицинския персонал, който умишлено стреля по болници, училища и детски заведения, който изгаря мирни демонстранти без да се съобразява дали са жени и деца, който открито издевателства срещу политически партии (първоначално в Радата, а след това по улиците на Украйна), който брутално забранява дейността на политически партии, не може да бъде определен по друг начин, освен като – режим, който провежда открита терористична диктатура.

Сега да видим кои са поръчителите на „майдана” и привърженици на днешния украински режим.

Ето ви един и при това най-безобидния.  Дмитрий Фирташ, основател на холдинга Group DF. В хода на съдебното заседание за екстрадирането му проведено от съда във Виена, по повод искането на САЩ той казва:

„През 2012 година разбрах, че Янукович няма да прави реформи. Помислих, че е необходим нов кандидат за 2015 година. Намерих такъв кандидат. Това бе Виталий Кличко”… „Когато Янукович изгуби властта, той ми се обади и започна да крещи. Обвиняваше ме в това, че съм му забил нож в гърлото”… „След бягството на Янукович се образува ниша във властта и американците подкрепяха силата на Тимошенко, Яценюк и Турчинов”… „Мога да заявя, че постигнахме това, което искахме. Порошенко стана президент, Кличко – кмет”…

А ето какво казва българското издание „Блиц” за начина на общуване между олигарсите и действащите лица: „Фирташ не крие, че се е срещал с тези деятели, вече когато се е намирал в Австрия, където е регистрирана съществена част на милиардера. Обстоятелства около срещата обаче той отказва да разкрие, като казва, че е подписал документи за пазене на мълчание”.

Избрах тези цитати не случайно, а за това (с изключение на последния), че те са дадени под клетва в съд на европейска държава член на ЕС.

И ако се вгледаме в дейността на другите украински олигарси, като на „металурга” Ринат Ахметов, „петролният шейх” Игор Коломойски или на Сергей Лавочкин собственик на газовата, химическата индустрия и титановия сектор, ще получим някаква представа за това: кой поръча и кой спечели от „майдана”.

Но ако минем без  най-влиятелните банки на САЩ, които по думите на техния представител Виктория Нюланд са хвърлили    5 милиарда долари в преврата срещу Украйна, разбира се от джобовете на щатските избиратели, ще изпуснем главна брънка във веригата на поръчителството.

Можем ли да се усъмним в това, че американските банки са империалистически? Не неможем, защото те печелят от всички конфликти в света, които водят страните участващи в тях до пълното им подчинение.

Можем ли да се усъмним в реакционността на украинските олигарси, които бяха в основата на унищожението на СССР, неговото разчленяване на апетитни късове, за връщането на ретроградния капитализъм? Не, неможем. Това днес се признава и от най-изтъкнати реакционери.

А можем ли да твърдим, че американските банки и действащите олигарси, притежаващи промишлеността в Украйна са действали самостоятелно, независимо един от друг? Не неможем!

Значи можем да говорим за сливане на американския банков капитал с промишления, олигархичен украински.

От тук имаме абсолютното право да кажем, че поръчител на „майдана” са представителите на най-реакционния и най-империалистически финансов капитал, който в случая е изграден на шовинистична, „русофобска” основа – на американския и украинския.

Като се спрем на определението дадено от Георги Димитров на VI-я конгрес на Коминтерна – спокойно можем да кажем, че режимът в Украйна е фашистки и, че всеки който помага на този режим е фашист.

Именно тук е обяснението за събитията в Донбас, Луганск и Крим, а не в някаква имперска Руска амбиция, с която ни заливат от сутрин до вечер помиярите на Сорос в България.

Тази империалистическа, мръсна пяна, отдавна окупирала и ЕС, и НАТО, трябва да разбере, че по света и у нас има хора, които ще направят и невъзможното за недопускане на фашизма на власт, както това се случи в една част на Украйна и в Крим.

В света все още има личности, които са запознати с „прелестите” на фашизма. Именно за това, ние комунистите, подкрепяме борбата на работниците от Крим, Луганск и Донецк срещу него. Тяхно е правото да избират с кого ще се обединяват за борба срещу надигналия глава американски и украински фашизъм.

18.07.2016 година

Tags: ,