АНТИКОМУНИСТИЧЕСКА ПСИХОЗА

 maevskiy1

  Това е заглавието на писмото на секретаря на ЦК на ВКП/б/ и главен редактор на вестник „Работническо-селска правда” А.А.Маевски. Както е известно, той от дълго време е в затвора без съд и присъда. Предоставяме на вниманието на читателите цялото писмо – без съкращения. РД

На 9-ти април т.г. Върховната Рада на Украйна прие закон №2558 „За осъждането на комунистическите и национал-социалистическите /нацистки/ тоталитарни режими в Украйна и пропагандирането на техните символи”. Едновременно с това Върховната Рада призна „борбата за независимост на Украйна” на национал-социалистическите организации по време на войната, героизира техните ръководители, но не призна борбата на украинския народ против немско-фашистките агресори по време на Великата отечествена война.

И веднага след приемането на закона продължи с нова сила разрушаването на паметници на Ленин и на други изтъкнати болшевики-революционери, партийни и държавни дейци на съветската власт и на паметни събития от съветската епоха.

Така например, в Краматорск беше премахнат паметника на Ленин и на негово място бе поставен бандеровски флаг. На 11 април в Харков, под прикритието на нощта беше премахнат паметника на наркома  на тежката промишленост на СССР Серго Орджоникидзе, разрушен паметника на героя от гражданската война Николай Раднев, съборен паметника на Председателя на ВЦИК Яков Свердлов. На 17  април в Чернигов вандали изнесоха от алеята на героите бюстовете на героите от гражданската война Н.А.Щорс и Н.Г. Крапивянски. Но бандеровците се заеха не само с разрушаването на паметници и бюстове. Започна и отстрел на неудобните. На 15 април във входа на своя дом бе убит бившия депутат от Върховната Рада на Украйна от партията на регионите Олег Калашников. На 16 април посред бял ден е убит известният публицист, журналист и писател Олес Бузин. Те и двамата, кой повече, кой по-малко бяха против Майдана и за запазване връзките с Русия. През нощта срещу 15 април, също в Киев е бил убит и журналиста Сергей Сухобок, основател на прогресивния сайт „Обком”. Погребението на Олес Бузин се превърна в истинска политическа демонстрация. Присъстващите скандираха „Убийци” и призоваваха достойно да се отбележи 70 годишнината от Великата победа над фашизма, скандираха лозунги като „Фашизмът няма да мине”, пяха песента „Свещената война”.

По данни на СМИ между 300 и 400 комунисти са хвърлени в затворите за своите комунистически убеждения и комунистическа дейност, в това число и Александър Бондарчук – редактор на списание „Работническа класа”, един от лидерите на работническото движение. /В затвора е и пишещият тези редове А.А.Маевски – б.р./ А журналистът Сергей Долгов – редактор на вестника „Искам в СССР” беше похитен от бандеровците още миналото лято и до сега се намира в неизвестност.

Днешната бандеровско-фашистка власт в Украйна напълно копира действията на Хитлер и нацистите дошли на власт в Германия през 1933 г.

Веднага след провокационното запалване на Райхстага Хитлер хвърли цялата вина на комунистите, хиляди от които бяха хвърлени в затворите и концлагерите. По улиците и площадите на германските градове се изгаряха книги на класиците на Марксизма-ленинизма и на видни писатели антифашисти. Хитлер издигна лозунга „Германия за немците” и обяви за врагове на немския народ комунистите, руснаците и евреите, и постави задача да се завземе и пороби Русия, за да си осигури „жизнено пространство” за „богоизбраната” немска нация, за световно господство, „за хилядолетен райх”.

Точно така постъпват и съвременните украински нацисти от „Свобода”, „Десен сектор” и други подобни на тях. Те издигат лозунга „Украйна само за украинците”, обявяват за врагове на украинския народ комунистите, руснаците и евреите, запалиха братоубийствена война на Донбас.

Също като Хитлер забраниха комунистическата идеология и символика, хвърлят в затворите стотици комунисти, закриват комунистически вестници и списания. Също като хитлеровците провеждат факелни шествия с портретите на своите идоли Ст. Бандера и Р. Шухевич – агенти на Абвера, служили на немските фашисти в борбата против своя и другите съветски народи и извършили кървави престъпления – с надеждата да унищожат съветския строй и да станат новите панове /господари/, на мястото на свалените по време на Великия октомври 1917 г.

След Победата всички съветски народи начело с братския руски народ се притекоха на помощ на трудещите се на Украйна за възстановяването на разрушеното народно стопанство. Бяха построени отново знаменитите Днепрогаз, Харковския тракторен завод и много други предприятия от Сталинските велики петилетки.

Съветска социалистическа Украйна още в края на 40-те години заличи раните от войната и заедно с другите съветски народи тръгна уверено напред по пътя на прогреса. В края на 80-те години Украйна влезе в десетката на най-развитите страни в света, заемайки първо-трето място в Европа по производство на глава от населението на основни видове промишлени и хранителни продукти. Населението на Украйна непрекъснато и стабилно се увеличаваше и в момента на престъпното разрушаване на Съюза е 52 милиона и 200 хиляди души. А сега? „Независимата” и „суверенна” Украйна се смъкна след най-слаборазвитите и изостанали страни от Африка. По данни на Института за национални и социални изследвания към Академията на науките на Украйна, през годините на „независимостта” населението на Украйна е намаляло с 10 милиона души –до 41 мил; и по прогноза до 2050 година може да намалее до 35милиона. Но това е много оптимистична прогноза. Ако се вземат предвид 7-те милиона украинци, принудени сега да си изкарват парчето хляб зад граница и 2-та милиона бежанци от Довбас, то може да се окаже, че още сега населението е спаднало до 33 милиона души.

По данни на ООН 20% от украинците живеят под границата на бедността, която е 1.5 долара на ден и милиони трудещи се изнемогват от постоянното повишение на цените и данъците. В същото време „народните” депутати, приели антикомунистическия закон, не забравят за своето благополучие. От 1-и януари си повишиха заплатата на 8526 гривни, а от 1-и април – 17425 гривни.

На състоялия се през февруари т.г. конгрес на „Свобода” лидерът на бандеровците Олег Тягнибок е заявил: „Победа във войната с Москва – това е историческата задача на украинските националисти”. Призовал е да се скъсат дипломатическите отношения с Русия, да се въведе визов режим, да се обяви военно положение в Украйна, да се нанесат на въоръжените сили на Русия удари, които да доведат до колкото се може повече жертви и т.н и т.н.

Тази националистическа партия е създадена за да служи на американския империализъм в борбата му за световно господство, за завладяване, покоряване и колонизиране на Русия.

И „Свобода” и „Десен сектор”, и другите фашистки организации в Украйна вървят по пътя на своите предшественици – бандеровците от ОУН-УПА, военните формирования, биещи се на страната на Хитлер.

И в миналото, и сега, на пътя на войнолюбците и кандидатите за световно господство стои Русия, която привлича погледите на световните хищници със своите несметни богатства. Нея безуспешно са се опитвали да я покорят и монголи, и шведи, и поляци, и Наполеон, и Хитлер. Сега това си въобразяват, че могат да направят САЩ, залагайки на укрофашистите.

Американските империалисти са свикнали да вадят кестените от огъня с чужди ръце. Ето за това в Украйна се раздухва антикомунистическа истерия и се нагнетява русофобия. За това беше проведен и миналогодишния Майдан, за да се доведе на власт марионетно правителство, което да изпълнява всички заповеди на американските си господари, в това число и да започне братоубийствената война в Донбас. С такава цел сега се приеха и антикомунистическите закони – да се застави народът на Украйна, на първо място младежта, да забравят за славното съветско минало, да ги превърнат в послушни оръдия, изпълняващи волята на световния капитал, начело със САЩ, да ги превърнат в безжалостни убийци на своите братя по класа – руските трудещи се.

Народът на Украйна предстои да премине през тежки изпитания по пътя на своето духовно оздравяване и избавление от антикомунистическата и русофобска заблуда. Този път непременно ще бъде преминат. Трудещите се на Украйна рано или късно ще се обединят с трудещите се от Русия и ще се вдигнат на съвместна борба против техния общ враг, врага на цялото човечество – националния и световен капитал.

Превод Вл. Цеков

Tags: