ДЕКЛАРАЦИЯ НА ЕКК НА ICOR

ПРИЗИВ ЗА КАМПАНИЯ ЗА СОЛИДАРНОСТ С БОРБАТА НА РОЖАВА

ПРОТИВ ВСЯКАКВА ИМПЕРИАЛИСТИЧЕСКА АГРЕСИЯ – ЗАЩИТЕТЕ ПЪТЯ НА ОСВОБОЖДЕНИЕ НА ДЕМОКРАТИЧНАТА ИНИЦИАТИВА  В РОЖАВА (ЗАПАДЕН КЮРДИСТАН В СЕВЕРНА СИРИЯ)

„Вече повече от две години продължават въоръжените боеве в обширни части на Сирия. Произлязлото от разгърналите се в арабските страни народни въстания движение за свобода, човешки права и вдигане на продължаващото от 1963 г. извънредно положение бързо се превърна във военен конфликт. Във войната в Сирия си противостоят режимът на БААС с подкрепата на Русия, Китай и Иран и платените банди и наемници като „Свободната сирийска армия”, подкрепяни от западните империалисти, Турция, Саудитска Арабия и Катар. През изминалите две години в тази война на империалистически марионетки са били убити вече над 100 000 души.” (Резолюция на Континенталната конференция за Европа на ICOR, 23. юни 2013 г.)

В момента американските империалисти заедно с Англия и Франция подготвят чрез НАТО нова военна агресия в Сирия. За САЩ бруталното военно престъпление с използването на химически оръжия през изминалите дни е само претекст. Самият американски империализъм никога не се е колебал да използва най-страшните оръжия, но също и лъжи във военната си пропаганда!

Затова ЕКК на ICOR призовава да се използва 1. септември – в много страни традиционен антивоенен ден – като ден на протест и съпротива срещу империалистическата агресия и милитаристична политика. Да представим нашите искания с демонстрации на улицата.

Долу ръцете на САЩ и НАТО от Сирия!

Забрана и унищожение на всички оръжия за масово поразяване!

Против всяка колониална и империалистическа агресия! Долу ръцете от Рожава!

Солидарност с антиимпериалистическата и революционна освободителна борба на народните маси!

По-нататък в резолюцията на ICOR се казва: „Успоредно с това в северната част на страната, в западен Кюрдистан (Рожава) се надигна кюрдското освободително движение, освободи кюрдските области в Сирия и започна изграждането на структури на самоуправление в политическата, обществената, икономическата и военната област. Западнокюрдските народни сили за самоотбрана защитават тези завоевания срещу продължаващите военни нападения на редовната сирийска армия също както и срещу опитите на въоръжените банди, особено под натиска на Турция, да навлязат в кюрдските области.
ICOR Европа се солидаризира с борбата на населението в Рожава за неговата демократична автономия и самоуправление и с борбата му за национално и социално освобождение. Тя осъжда всякаква империалистическа интервенция, както и интервенция на реакционните държави от региона в Сирия и защитава правото на самоопределение на народите в Сирия, за да могат те сами да решават бъдещето си, и настоява за незабавно вдигане на ембаргото срещу Рожава.”

В призив на МЛКП – член на ICOR Европа, се казва: „Още от изграждането на тези самоуправляващи се структури населението на Рожава е подложено на постоянни нападения както на редовната сирийска армия, така и на действащите от Турция банди и наемници, преди всичко на бандата Ел Нусра (клон на Ал Кайда). При това постоянно се прилагат не само подли нападения на кюрдски градове и села със снаряди, танкове и стотици въоръжени бойци, но се изпращат и цивилни, за да се подлага населението на натиск. В момента все още стотици, предимно жени и деца, се намират във властта на бандите. Ежедневно се водят боеве между платените банди и подразделенията на кюрдската народна защита (YPG).

Освен боевете, се правят опити чрез всестранно ембарго да бъде принудено кюрдското самоуправление да се откаже, от което населението на Рожава страда тежко. Още от изграждането на структурите на демократичната автономия границите на юг (Ирак) и към Северен Кюрдистан (Турция) бяха затворени… Също и от сирийска страна почти няма възможности за снабдяване на кюрдските области с най-необходимото. Въпреки всички тези нападения и препятствия населението на Рожава е решено да продължи поетия път на демократична автономия и самоуправление и да защитава завоеванията си.”

ПРОТИВ СВЯКАКВА ИМПЕРИАЛИСТИЧЕСКА АГРЕСИЯ!

ДА ЗАЩИТИМ ДЕМОКРАТИЧНАТА АВТОНОМИЯ В РОЖАВА!

Призоваваме всички антиимпериалистически, прогресивни и революционни хора, организации и партии да се присъединят към кампанията за солидарност с Рожава и да я продължават и развиват със собствени акции и идеи. Нашата практическа солидарност трябва да бъде опора за западнокюрдкото население по неговия път към свобода.

• Организирайте демонстрации и протестни акции – не само в антивоенния ден.

• Информирайте за мероприятията и дискусиите за положението в Рожава.

• Събирайте помощи! Необходими са медикаменти и трайни хранителни продукти.

Чрез партиите членки на ICOR в различни страни ще бъдат изградени събирателни пунктове за тази цел.

• Използвайте интернет страницата на ICOR за актуална информация за кампанията за солидарност и за положението в Рожава – www.icor.info

Рожава не е сама! Международната солидарност ще пробие ембаргото!

Пролетарии от всички страни, съединявайте се!

Пролетарии от всички страни и подтиснати народи – съединявайте се!

Да живее международната солидарност!

Tags: ,