КОМУНИСТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ СЕ ЗАВРЪЩА … В ЯПОНИЯ

Гавин Блеър, Крисчън Сайънс Монитор

Усмихната, изящно облечена 30-годишна жена е разположена на една просторна маса в заседателната зала украсена със семпла елегантност на четвъртия етаж в модерна офис сграда в центъра на Токио.
Само слънчоглед грила – анти-ядрения символ – на костюма на жената, а може би и на голямата  калиграфия на стената зад нея, която не е окачена идеално право, издава факта, че това не е сцена от корпоративна Япония. Йошико Кира не изглежда като че възнамерява да премахне капитализма, но това е централата на Японската комунистическа партия (ЯКП), тя е една от изгряващите звезди, и това е планът й.
Когато Либерално-демократическата партия на премиера Шиндзо Абе циментира хватката си върху властта с победа в изборите за горна камара на 21 юли, невероятно другите победители бяха комунистите. Г-жа Kира е един от новоизбраните законодатели на партията, която видя увеличаването на представителството на ЯКП в Камарата на съветниците от 6 на 11 места, давайки й достатъчно голяма група за законодателна инициатива. Тя е първият комунистически кандидат, спечелил в петмандатния избирателен район в Токио от 12 години насам, а друг млад кандидат на ЯКП спечели в Осака – първата победа на партията там през последните 15 години. Като цяло комунистите са на второ място след управляващата партия по брой на гласовете в двете гигантски мегаполиси на Япония.
Как? Част от причините са свързани с влошаването на основните политически партии.
Безпорядък
Каква беше основната опозиция – лявоцентристка Демократическа партия на Япония, която три години беше в правителството до поражението си в парламентарните избори през декември – тя е в почти пълен хаос.
Двама от членовете-основатели напуснаха партията, а третият, Наото Кан – министър-председател по време на земетресението от 2011 г., цунамито и ядрените бедствия – току-що е суспендиран от партията за три месеца след като подкрепи независим кандидат на последните избори. Някои гласоподаватели изглежда са видели комунистите като единствената партия в състояние да противодейства на национализма на администрацията на Aбe, говорещ за изменение на пацифистката конституция на Япония.
Заместник министър-председателят Таро Асо предизвика ужас в някои квартали тази седмица, когато той изглежда предложи по време на реч пред консервативен мозъчен тръст, че сегашната полемика около конституцията е можело да бъде избегната, ако Япония я беше променила тайно, както беше направено в нацистка Германия.
„Когато бях дете в къщата ми имаше много книги със снимки от войната и атомната бомбардировка. Притеснявах се, че самолетите, летящи над мен, може да носят бомби. Тогава един ден майка ми ми каза, че в Япония вече не може да има войни поради Конституцията, и аз мислех, че съм щастлива да се родя в тази страна“, казва Кира. „Но сега правителството на Абе иска да промени конституцията така, че Япония да може да започне войни отново.“
„Не става въпрос само за войната. Когато търсех работа кандидатствах в много фирми и по време на интервютата ми казаха, че наемането на жена е риск. Разбрах, че в японското общество има много неща, които трябва да се променят „, казва Кира.
Онлайн герои-талисмани
Основаната през 1922 г., ЯКП е най-старата политическа партия в Япония и е била постоянно представена в парламента по-дълго от всяка друга. Но доскоро имиджът й беше, че е партия на възрастните активисти и се бори да привлече младите избиратели.
Изборите през юли бяха първите в Япония, на които беше позволена онлайн кампания, и според широко разпространеното мнение ЯКП я е използвала по най-добрия начин. Успоредно с деблокирането на социалните мрежи и платформи за видео стрийминг, партията създава серия от онлайн герои талисмани, насочени към отделните въпроси като планираното увеличение на данъка върху потреблението, сенчестите бизнес практики, силното военно присъствие на САЩ в Окинава и промяната на конституцията.
„Ние бяхме в състояние да използваме Мрежата за достигане до младите хора, много от които не четат вестници или не гледат много телевизия. Чрез героите ние успяхме да изпратим послания по въпроси просто и привлекателно за младите избиратели“, казва говорителят на партията Тошио Уeки, който съобщава, че уеб страниците на героите имат 1,5 милиона посещения в седмиците преди изборите.
Докато партията е прегърнала новите технологии в своята кампания, тя все още може да претендира за последователност както в политиката, така и на персонала, което я отличава от другите партии в Япония. Казуо Шии води партията от 2000 г., като през това време Япония е имала девет различни премиери. И докато някои политици са се обърнали срещу ядрената енергетика след аварията в АЕЦ Фукошима, ЯКП винаги е била против ядрената енергия.
„ОСВЕЖАВАЩО“
„Един от призивите на комунистите е бил яснота и последователност в своите обещания; хората го намират за освежаващо,“ предполага Такаши Иногучи – почетен професор в университета в Токио. „Това е здравословно за политическо развитие на страната – че има партия, която най-малкото е ясна в това, което казва, независимо дали сте съгласни с позициите й или не.“
Въпреки че Япония все още не е на пътя към рая на работниците, след като събуди чувствата на електората, ЯКП вече има възможност да се утвърди като най-сплотена опозиция на сегашното правителство.
„Ако вземем властта, ЯКП няма да опита да приложи веднага комунистическата икономика. Това ще изисква огромни промени и ние ще търсим подкрепата на хората за всяка стъпка“, казва Кира. „И ние бихме искали да използваме също и най-добрите страни на настоящата икономическа система.“

Tags: