КОЛКО Е „ЗАРАБОТИЛ” КРЕМЪЛСКИЯТ „ЕЛИТ” ПРЕЗ 2013 г.?

  Началникът на кремълската администрация Сергей Иванов е увеличил своето богатство с 4 милиона рубли и в края на 2013 г. има 11 милиона. Неговият заместник Вячеслав Володин го е надминал, като е забогатял с цели 14 милиона рубли. Има собствена земя –  8250 кв.м., през годината е получил под аренда още 11105 кв.м. На собствената си земя е построил два хотела с площ съответно 468.1 и 208.60 кв.м. и помощни постройки 225.5 и 28 кв.м.

Успешна е и годината за секретаря на Съвета по безопасност Николай Патрушев. През 2013 г. той е заработил 34.4 милиона рубли. И помощникът на президента Игор Левитин не се оплаква. В сметката му са още 21.9 милиона рубли, най- високия доход в тази категория служители.

Най-богатият сред пълномощните представители на президента на Русия е неотдавна назначеният на такъв пост в Кримския федерален окръг – Олег Белавенцев. За 2013 г. той е спечелил над 79 милиона рубли. Преди новото си назначение е бил генерален директор на предприятие към министерство на отбраната. Второ място сред пълномощните представители заема Владимир Устинов от Южния федерален окръг с доход от 10.6 милиона рубли. Следва пълномощният представител в Уралският федерален окръг Игор Холмански със 7.5 мил. рубли. Юрий Трутнев, вицепремиер на Руската федерация е успял да заработи цели 152 мил., а друг вицепремиер Александър Хлопонин – 66.56 милиона.

Депутатите от Държавната дума също са понатрупали по нещо от „непосилния” си труд. Най-обезпечен е депутатът от управляващата партия на Вл. Путин – „Единна Русия” –  Григорий Аникеев. Той е декларирал 1 милиард 706 милиона 282 хиляди и 977 рубли. На второ място е неговият колега от същата партия Михаил Слипенчук, шампион по недвижима собственост – цели 393 участъка земеделска земя плюс жилищен дом и вила.

Най-много от лидерите на парламентарната опозиция в държавната Дума е заработил шефът на Либерал-демократическата партия Владимир Жириновски – 3 мил. и 428 хил.рубли. Той има и 10 земеделски имота и две жилища с площ съответно 354 и 381 кв.м., гараж и навес. Нараснали са и доходите на лидера на КПРФ /Комунистическа партия на Руската федерация/, /само името е комунистическо – партия подобна на нашата БСП – бел.на ред./, Генадий Зюганов. През 2012 г. той е забогатял с 2 милиона и 458 хил. рубли, а през 2013 г. – с 3 мил и 194 хиляди. Най-малко от лидерите на парламентарната опозиция е заработил Сергей Миронов – 2 мил. 465 хиляди.

Депутатите са собственици на 136 мерцедеса, 85 Тойоти и много други марки коли.

На този фон президентът Путин и министър-председателят Дмитрий Медведев изглеждат доста скромно. Президентът е заработил 3.67 мил., премиерът – 4.26 мил.рубли. Путин има имот от 1500 кв. м., квартира 77 квадрата с гараж 18 квадрата и жилище 153.7 кв.м. и гараж от 18 кв.м., коли ГАЗ-М-21 и ГАЗ МІ21-Р. Медведев има имот 4700 кв.м., жилище 368 квадрата и две коли – ГАЗ-20 и ГАЗ-21.

През април т.г. Путин подписва заповед за увеличаване на своята заплата и тази на Медведев с 2.65 пъти и сега получава 570 хил.рубли на месец. Мотивът му е, че заплатата му и тази на Медведев силно изостават от заплатите на ръководителите на другите държави. Например тя била два пъти по-малка от тази на Барак Обама, от тази на Стивън Харпър – министър председател на Канада, по-малка от тези на премиера на Великобритания Дейвид Камерън, от президента на Франция Франсоа Оланд, от канцлера на Германия Ангела Меркел. Но ако се сравни средната заплата в съответните държави и заплатите на лидерите ще видим, че във Великобритания лидерът получава 5.3 пъти повече, в САЩ – 7.2 пъти, в Германия – 7.5 пъти, в Бразилия – 16.5 пъти, а в Русия – цели 19.1 пъти.

А сега най-главното, което би трябвало да ни заинтересува. За какви заслуги кремълският „елит” се самонаграждава с такива благини. В съветско време министрите и секретарите на ЦК получаваха също повече от редовите трудещи се – два до три пъти. Но тогава ние виждахме резултатите от тяхната производствена и организационна работа. Строяха се заводи , електростанции, училища, детски градини, жилища, спускаха се на вода кораби, изникваха цели нови градове, овладяваше се с бързи темпове космоса. Страната вървеше напред. Сега заседналия във властта „елит” надминава  по доходи стотици пъти обикновените труженици, макар че наоколо всичко се руши и разпада и страната все повече затъва в тресавището на кризата. Вече стана  пределно ясно за всички, че цялата тяхна „перестройка” и „демокрация” са правени с една цел – безпрепятствено забогатяване на докопалите се до властта. За това и въпросът: колко в действителност е заработил кремълският „елит”?

Превод по материали от РИА „Новости”, Форум, мск, Лента Р

Tags: