НА СТРАНАТА НЕ И ТРЯБВА КУКЛЕН ПРЕМИЕР-МИНИСТЪР!

ОТКРИТО ОБРЪЩЕНИЕ

Уважаеми премиер-министър на РФ!

  На съвещанието в Новосибирск Вие се загрижихте от проблемите на регионалната авиация, приканихте да се създаде руски регионален самолет.    „ … тук ние сме длъжни просто да изхождаме от това, че все пак най- важен приоритет за нас е животът на хората, а не някакви други съображения, това е дори подкрепа за националния производител…” – казахте Вие. Тези думи впечатляват, но зад тях няма дела.

Обратно, авиостроенето в страната през целите тези 20 години на реформи е подложено на унищожение.

Летецът-космонавт, Героят на Съветския съюз Игор Петрович Волк казва: „Авиостроенето е хребета на държавата. Убий авиостроителните отрасли и ти ще убиеш почти всичко останало. Трябва да се смени цялата система на управление на държавата”. („Аргументы недели”, 12 април 2012 г.)

А ето какво казва бившият президент на САЩ Бил Клинтън: „Авиацията е ключов отрасъл за пълното икономическо благополучие. Хората, създаващи самолетите и оборудването, и персоналът на Авиокомпаниите са основата за нашият потенциал за бъдещето”.

Нима Вие с Путин и партията „Единна Русия” сте на друго мнение? На мястото на катастрофата с ЯК-42 в Ярослав Вие казахте, че ако в Русия не могат да правят сигурни самолети, то ще се наложи да се купуват чужди. А конкурентите само това чакаха: напълниха руското небе с „Боинги” и „Аербъси”. И в това време, веднага засуетилият се министър на транспорта три дена подготвяше отмяна за превозваните  митнически такси на внесените самолети.

Да не говорим за влизането ни във ВТО (Световната търговска организация – СТО),в който Вие с Путин и „Единна Русия” се издънихте неотдавна: там ще намери своята гибел не само руското авиостроене, но и цялата ни останала промишленост. А какво да кажем за другата инициатива на Путин-държавните корпорации. Вие отначало  не се почувствахте добре в тази плетеница и поръчахте на прокурора да я разледва, но защо ли след това гневът ви изстина. А отдавна американският писател А Бирс още преди сто години го е казал: „Корпорацията е остроумно изобретение за получаване на лични печалби без лична отговорност”. Така се получиха нещата и на практика.

Държавната корпорация ОАК е посредник, чрез която на Воронежкия авиационен завод постъпват бюджетните пари. Не сме уверени, че всички те отиват по предназначение.

Нещо повече под прикритието на модерни думи, като „реструктуризация”, „оптимизация” и т. п. ОАК започва да съсипва завода, като го раздробява на всевъзможни „дъщерни”, неграмотно обединени цехове.

За работниците се създават унизителни условия, ниска заплата, особено за специалистите. Кадрите напускат завода – това е диверсия без взривове и пожари.

Какво да се прави?

  Губернаторът на Воронежка област Гордеев и кмета не ни приема, прокуратурата (включително и генералната) бездействуват. Профсъюзът „ПРАВО” ви изпрати лично на Вас телеграма с уведомяване за доставката с молба да попречите на разгрома на завода – нямаме отговор до сега. Някой от Вашето обкръжение старателно къса обратната връзка.

Именно затова за спасението на авиационната промишленост Вие, ако, разбира се не сте куклен премиер-министър на РФ, направете като начало следните практически крачки:

1)Измъкнете Воронежкия авиозавод от задушаващата прегръдка на ОАК, направете го държавно предприятие на пряк отчет.

2)Създайте отново министерство на авиационната промишленост начело с опитни специалисти в авиостроенето.

3)Даите на Воронежкият авиозавод държавна поръчка за голяма серия далекомагистрални ИЛ-96-300 за цялата страна (летците-изпитатели в един глас твърдят, че е най-сигурния аеробус и Вие с Путин можете лично да се убедите в това), а също да се направи  голяма поръчка за регионалните самолети от тип АН-148. Разбира се, това сериозно начинание трябва да се подкрепи с добро финансиране. Тогава ще започнем да вярваме, че премиер-министърът на Русия не е куклен!

Председател на Координационния съвет

На Профсъюза „ПРАВО” ЛКРыжов

От сайта на РКРП-РПК

Tags: