СЛОВО НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ЦК НА БКП ВЛ.ЦЕКОВ ПО СЛУЧАЙ 124-ТИЯ РОЖДЕН ДЕН НА БЪЛГАРСКАТА КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ, ПРОИЗНЕСЕНО НА 1-ВИ АВГУСТ 2015 Г. НА ВРЪХ БУЗЛУДЖА

vl-tsekov Скъпи другарки и другари комунисти, съмишленици, симпатизанти, граждани,

Днес сме се събрали тук да отбележим по тържествен начин 124-та годишнина от раждането на партията на дядо Благоев, превърнала се по-късно в нашата славна Българска комунистическа партия. Сбирката на социалистическите дружинки от цялата страна на Бузлуджа, както казва Д.Благоев, може да се нарече първи учредителен социалистически конгрес, който даде първата конституция, първия организационен устав на българското социалистическо движение и определи характера и задачите му.

Тук няма да се спирам подробно на историята на партията, на разцеплението на тесни и широки социалисти през 1903 г., на болшевизацията на партията и преименуването й в БКП през 1919 г., на левосектантския период, на антифашистката борба 1941-1944 г., на началните години на строителството на социализма, на априлския пленум от 1956 г., когато бацилите на ревизионизма и опортюнизма поразиха върховете на партията и бяха създадени условията за по-сетнешното предателство и контрареволюция, извършени през 1989 г. За това е говорено и друг път.

Само искам да отбележа, че в своето развитие партията извървя един труден, трънлив и криволичещ път, преизпълнен с героизъм и непоколебима вярност към работническата класа и всички честни хора. Попаднала продължително време в нелегално положение, търпяла тежки поражения и понасяла огромен брой скъпи жертви, нашата партия нито за момент не е преставала да съществува и да се бори. А както, може би си спомняте, не отдавна й пяха „последен валс”, но „певците” вече ги няма като партия, а ние сме тук!

Другарки и другари, не далеч от барелефа, пред който сме се събрали, една друга партия, така наречената БСП, за пореден път се мъчи да се представи за наследница на партията на дядо Благоев. Нека заедно с Вас да видим има ли тя това право?

Един от първите й актове след порочното й зачатие, беше да се отрече от червеното знаме с петолъчката, сърпа и чука. Но нали под това знаме водеше борбата против капитализма и фашизма, за социализъм и комунизъм, дълги години Благоево-Димитровската Българска комунистическа партия, под това знаме българската работническа класа излезе на бой на живот и смърт със своите експлоататори. Под това знаме българският народ за едно десетилетие постигна такива успехи, каквито други народи постигат за цяло столетие, и достигна до 29-то място в света. Та нали това знаме беше забито на Райхстага, за да оповести на цял свят разгрома на кафявата чума в края на Втората световна война. Сега под същото знаме се бият и опълченците от Луганската и Донецката народни републики против украинските фашисти и техните западноевропейски и североамерикански покровители.

Претендирайки, че е наследница на БКП, БСП подценява борческото й начало, напусна полето на класовата борба и се пази да не каже нещо хубаво за 45-те години социализъм –  най-плодотворния период от историята на България. В същото време нейните ръководители, в стремежа си да се харесат на Запада, нито веднъж не защитиха социалистическия строй.

Върхушката на БСП дълго кри от народа, че страната тръгва по капиталистически път и го заблуждаваше с някаква „пазарна икономика” и „демократичен социализъм”. Приемането на плана „Ран-Ът” е най-точното доказателство за капиталистическата й политика. Нейни ръководители и функционери взеха участие във формирането на новата капиталистическа класа у нас. В редица корупционни скандали са намесени имената на нейни съмишленици.

На пленума, проведен на 29 ноември 1989 г., наречен с право предателски, бяха решени всички задачи на турското разузнаване, които то не можа да реши 130 г. В резултат на това турската държава получи възможност активно да влияе за формирането на нашата външна и вътрешна политика. Вместо да поправи допуснатата на този пленум грандиозна грешка, малко по-късно ръководството на БСП допусна извършването на ново предателство. Депутати-социалисти предложиха закона за досиетата и комисията за досиетата, в резултат на което беше нанесен смъртоносен удар по българското разузнаване и контраразузнаване. Имената на стотици български разузнавачи бяха незаслужено опетнени,а животът им – съсипан. В същото време не бяха отворени досиетата на фашисти от преди 1944 г.

Вината за влизането на България в агресивния империалистически военен блок НАТО и за разполагането на американски военни бази у нас също е на БСП. Подписването на този позорен договор стана при президент и премиер социалисти през 2006 г.

През 2008 г., при социалистическо правителство, въоръжавахме Грузия и от това оръжие загинаха стотици наши братя руснаци, заели се с миротворческа мисия в Абхазия.

БСП допусна съществуването на проамериканско лоби в своите редици и откровени русофоби в ръководните си органи. За това не е чудно, че застана на позициите на фашистите в Украйна. Нейният външен министър Вигенин беше първият правителствен служител от такъв ранг, който посети Украйна след фашисткия преврат, с което го легитимира. Заедно с А.Найденов – военен министър от същата партия, обслужиха геостратегическите интереси на САЩ, а бяха членове на ИБ на БСП, единият – негов говорител, а другият – секретар. По-късно Вигенин се подписа за санкциите срещу Русия.

В същото време друг министър-социалист подписа незаконен договор за строителство на блок в АЕЦ „Козлодуй” с американската „Уестингхаус”, с което откри пътя за проникване на американските енергийни корпорации у нас.

Тази партия има сериозна вина за спирането на АЕЦ „Белене” при проведен референдум; за провала на „Южен поток”, с което България се лишава от възможността да бъде енергийно независима.

БСП се превърна в сателит на ПЕС /Партия на европейските социалисти/ – без собствено достойнство. Нито един въпрос не решава самостоятелно, съобразно обстановката, а чака нареждания.

Падението на тази партия пролича и по въпроса за продажба на земя /разбирай територия/ на чужденци. По искане на 19 нейни депутати, заедно с 36 депутати от ДПС, Конституционният съд отмени мораториума до 2020 г. за продажба на чужди граждани.

Като уж лява социална партия няма нито един случай да е организирала протести, стачки и демонстрации в защита на интересите на трудещите се. Нещо повече, изцяло нейна е вината за въвеждането на един от най-реакционните данъци – плоският данък и както се казва, чрез него бедните трябва да плащат сметките на богатите.

Очевидно е, че БСП е напълно импотентна в социално отношение. Тя играе само жалката роля на буфер в класовия конфликт между труда и капитала. Че е импотентна го доказа обществената практика, тъй като тя до сега не създаде и грам от „демократичния си социализъм”, който обещаваше на народа. Нещо повече, тя вандалски унищожи социализма, който беше построен от БКП.

Характерна черта на БСП е и употребата на лява фразеология на фона на дясната политика, която провежда, но забележете – нейните лидери бягат като дяволи от тамян от употребата на такива думи и термини като класи, класова борба, социалистическа революция, диктатура на пролетариата като задължително условие за построяването на социалистическо общество.

Политическата практика, лицемерието и демагогията в нейната риторика превръщат БСП в дясна партия и то не в каква да е, а в най-опасната дясна партия. Като такава тя не само, че не може да претендира за наследница на БКП, но няма и никакво място тук, на Бузлуджа. Не е далеч времето, когато хората, които тя заблуждава вече повече от 25 години ще й потърсят сметка.

Tags: