БЪЛГАРСКИТЕ БОЙЦИ СЕ ОТКАЗАХА ДА СТРЕЛЯТ ПО МИШЕНИ, ИЗОБРАЗЕНИ КАТО РУСКИ ВОЙНИЦИ

bg-bojci

На ученията на силите за бързо реагиране на Североатлантическия Алианс Noble Jump, които се извършиха през юни тази година в Румъния, местните организатори поставиха дървени фигури на руски войници като мишени. Българските военнослужещи решително се отказаха да стрелят по „братушките”, заявявайки, че „българите не стрелят по руснаци”.

Както съобщи сайтът Topwar.ru, този инцидент стана известен наскоро. Въпреки призивите на домакините и на натовските командири, офицерите от българската армия са подкрепили позицията на войниците си. След това румънските организатори на ученията са поднесли извиненията си и са сменили мишените.

Вероятно, българският контингент от НАТО все още помни за водещата роля на Русия в освобождението на България от Османската империя в руско-турската война през 1877-78 години.

В резултат, във върховното командване на Алианса нарасна равнището на недоверие към българите, които наричат „троянски коне на Русия в НАТО”. Впрочем, в Министерството на отбраната и Генералния щаб на България в условията на анонимност твърдят, че в Алианса недоверието към тяхната страна каквото си беше, такова и си остава.

Както се изказа българският политолог Георги Коларов по повод на тази новина – България е единствената страна в Източна Европа, извън рамките на бившия Съветски Съюз, в която гражданите могат да се похвалят, че знаят руски език. Понеже, отбелязва експертът, българите се възпитаваха да познават ценностите на руската култура: както през Златния и Сребърния век, така и в по-късния соцреализъм.

Да напомним, че през 2016 година България се отказа да вземе участие в изграждането на антируска флотилия в Черно море с участието на Украйна, Румъния и Турция, която трябваше да бъде противопоставена срещу „превръщането на Черно море в руско езеро”. По тази причина проектът беше снет.

сайт на ВКПБ                                          превод Милчо Александров

Tags: , ,