ГОЛЕМИТЕ НАТОВСКИ ДЕЙСТВИЯ ОКОЛО РУСИЯ

  

* От 3 до 15 септември в Чехия се провиждат широкомащабни учения на военновъздушните сили на страните от алианса Ample Strike 2014, в които освен 1100-те чешки военни участват 300 военнослужещи от Белгия, Великобритания, Унгария, Германия, Холандия, Дания, Литва, Латвия, Словакия, САЩ и Естония.

Използват се 30 бойни самолета, сред които F-16, Jas-39 Gripen, PC-9, LearJet, L-39 Albatros, L-159 Alca и транспортния самолет CASA, както и вертолетите Ми-35, Ми-17, Ми-171 и АН-64 Apache. Освен това са задействани и около 50 единици наземна бойна и спомагателна техника.

Тези учения са най-големите международни маневри  през годината на територията на Чехия.

* През тази година най-големите маневри с участието на страни от НАТО край руските граници се проведоха в Естония под наименованието Spring Storm. Те преминаха от 5 до 23 май. Броят на участващите в тях беше рекорден за времето на съществуването си след 2004 г. – около 6 хил. военнослужещи от САЩ, Великобритания, Франция, Холандия, Белгия, Полша, Литва и Латвия.

Задействани бяха изтребители от ВВС на Дания, базирани в базата „Емари” в рамките на мисията на НАТО за охрана на въздушното пространство на прибалтийските страни, три полски изтребителя Су-22 и зенитен ракетен комплекс „Оса”. Според външния министър на Великобритания Филип Хамънд „в светлината на последните събития в Украйна е правилно, че НАТО предприема стъпки, с които публично да потвърди привързаността си към принципите за колективна сигурност на своите членове”.

  * От 9 до 20 юни в Латвия и Естония се състояха маневрите на натовските страни Sabre Strike. Те се провеждат всяка година от 2011 г. и се организират от Европейското командване на Въоръжените сили на САЩ. През тази година в тях участваха около 5 хил. военнослужещи от натовските държави и партньори на алианса, задействани бяха 800 единици военна техника, в това число танкове Leopard-2, бронетранспортьори, бойни машини Piranha.

* От 6 до 21 юни между шведския остров Готланд и датския Рьоне в Балтийско море преминаха ученията BALTOPS. Те се провеждат от 1971 г., а от 1993 г. са в рамките на програмата „Партньорство за мир”. Русия нееднократно е участвала в тях. През тази година заради украинската криза НАТО взе решение да спре военното сътрудничество с РФ и затова руски кораби не се появиха на BALTOPS. Маневрите преминаха под командването на Шести американски флот. Задействани бяха кораби от 13 натовски страни и техни партньори. САЩ насочиха към Балтийско море щабния кораб Mount Whitney и ескадрения миноносец Oscar Austin.

В навечерието на маневрите британският външен министър Филип Хамънд заяви, че „Въоръжените сили на Великобритания ще участват в операциите в Балтийско море с цел да потвърдят своите задължения по отношение на съюзниците си в Източна Европа”.

* От 2 до 7 ноември миналата година на територията на Полша, Латвия, Литва и Естония преминаха стратегическите маневри на силите за бързо реагиране на НАТО Steadfast Jazz – най големите до момента учения на блока през последните десет години. В тях участваха 6 хиляди военнослужещи от 25 държави от НАТО и партньори на блока. Според сценария срещу една от страните в балтийския регион е извършено нападение от някаква източноевропейска свръхдържава. Постоянният представител на Русия при НАТО Александър Грушко заяви, че „сценарият на това учение е изграден по каноните на студената война”.

РУСНАЦИ ЗАМИНАХА НА ПОЛИГОН НА ШОС

Около 900 военнослужещи от Руската армия, дислоцирани в Забайкалието (град Борзя) са в Китай, където се проведоха международните антитерористични учения на страните от Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) „Мирна мисия – 2014”, съобщи пред „Интерфакс” пресслужбата на Източния военен окръг. Маневрите се провеждат на китайския полигон „Чжужихъ” в автономен район в северната част на Китай.

От Русия за Китай излетяха четири самолета СУ-25 и осем вертолета Ми-8МТ, които също участват в ученията.

През юни т.г. пресслужбата на Източния военен окръг съобщи, че „Мирна мисия – 2014” ще участват мотострелкови и танкови подразделения, батареи реактивни системи за залпов огън „Град”, самоходна гаубична артилерийска батарея „Гвоздика”, минохвъргачна батарея, взвод зенитни самоходни установки „Шпилка” и взвод снайперисти.

За първи път освен военнослужещи от Китай и Русия, в ученията участват подразделения от Таджикистан, Казахстан и Киргизстан.

Целта на ученията е укрепването на сглобеността между страните-участнички в ШОС, разширяване влиянието на организацията на световната арена, задълбочаване на сътрудничеството и взаимодействието в областта на отбраната, особено в сферата на противодействието на територията на тероризма и регионалните заплахи.

 

Tags: ,