НЕВИДИМАТА ВОЙНА НА НАТО И РУСИЯ

А МАТЮШЕНКО

/доцент, кандидат на военните науки/

  Процесът по разгръщане на ПРО в Европа оказва съществено влияние върху силите в света. САЩ и страните от НАТО след приключването на третия и четвъртия етапи (към 2018 – 2020 години) получават възможност да намалят риска от получаване на удар на „възмездие”от Русия в случай на разпалване на война, тоест да отслаби нейния отговор на насрещни или ответни удари.

Намаляването на военния потенциал за нанасяне на насрещни или ответни удари, за сметка на използването от противника на модернизирани и перспективни противоракети, движещи се с голяма скорост и далечина на действие, не може да не предизвиква безпокойство в ръководството на Русия.

Смята се, че подобни противоракети могат да поразяват руските МБР (между континентални балистични ракети) по време на работа си в  участъците на траекторията и в своите зони на прехващане, и ще покриват значителна територия от европейските региони на Русия.

В съответствие с договорите между САЩ и Румъния, между САЩ и Полша американците разгръщат системи за ПРО в населените места Девеселу (Румъния) и Редзиково (Полша) изграждат противоракетни бази. Ракетите на ПРО в Румъния бяха поставени на бойно дежурство през 2015 година. В Девеселу се състоя официална церемония по въвеждането в бойно дежурство на американския комплекс за ПРО Aegis Ashore.

Изграждането на обект на Aegis Ashore в района на Девеселу беше завършено през май 2015 година, а функционалната готовност беше постигната през декември същата година. Още един такъв обект трябва да бъде готов към 2018 година в северна Полша (в района на Редзиково, край бреговете на Балтийско море), изграждането му започна на 13 май 2016 година.

Aegis Ashore е версия на корабната система Aegis, която беше демонтирана от корабите и прехвърлена на сушата. Стоманената наземна конструкция е висока колкото четириетажно здание и тежи около 900 тона, и прилича на надстройката на крайцера от типа „Тикондерога”, снабдена с допълнителна универсална вертикална изстрелваща система за ракетите (до този момент това са Standard SM – 3 Blok IA). Вътре в конструкцията са поместени модулните радиоелектронни елементи и централния КП (команден пункт).

Русия нееднократно посочваше, че използваните в Aegis Ashore универсални системи са за вертикално изстрелване на крилати ракети с голям обхват на действие от типа на Tomahawk. Затова те технически могат да се използват както като противоракети, така и за изстрелване на ракети с голям обхват от посочения тип (както е във флота). По мнението на Москва, в този случай  Aegis Ashore нарушава точките от договора за ракетите със среден и малък обсег на действие (РСМД), по които страните се задължават да не разполагат наземни системи за крилати ракети с максимална дължина на полета от 500 до 5 500 километра.

На 13 май 2016 година в Полша (Редзиково) се състоя церемония по откриването за изграждането на комплекс от ПРО на САЩ, който заедно с базата на ПРО в Румъния ще стане част от европейския щит на противоракетна отбрана.

Първият обект от системите за ПРО на НАТО в Източна Европа, разположен в бившата военно-въздушна база Девеселу в южна Румъния, официално започна работа на 12 май 2016 година – там се състоя церемония за потвърждаване на оперативната готовност на американския комплекс Aegis Ashore. Двете бази се изграждат в рамките на втория и третия етап от плана на САЩ и НАТО за разгръщане на европейската ПРО.

Разгръщането на ПРО в Европа може да окаже значително влияние върху установеното равновесие в света. Възможността за нанасяне на ядрен удар и удари с високоточно оръжие по важни стратегически обекти на Русия от страна на НАТО и САЩ, както и намалената възможност на руски ответен удар не може да не предизвика безпокойство в ръководството на Русия.

Ръководствата на САЩ и на страните от НАТО знаят, че в новата военна доктрина на Русия се предвижда възможността за нанасяне на превантивен ядрен удар по противника в отговор на нанасяне  на обикновен (високоточен) удар по обекти на руския ракетно-ядрен потенциал, а също предвижда възможността за нанасяне на превантивен удар по обектите на Евро ПРО с високоточно конвенционално оръжие, способно да реши тази задача с висока ефективност.

iskander

  Едва ли  населението на Румъния и Полша е информирано за това, че съществуващата и планираща се система на Евро ПРО не представлява защита на техните страни от „Искандерите” и другите отбранителни системи на въоръжените сили на Русия. Анализите показват, че нито американския ракетен комплекс „Patriot PAC – 3”, нито по-модерния „Standart SM – 3” могат да осигурят сигурно прихващане на ракетите от комплекса „Искандер”.

Дори от пръв поглед се вижда, че системата на Евро ПРО е уязвима, понеже се изгражда върху основата на наземни и корабни обекти на инфраструктурата, с ниска възможност за оцеляване и физическа защитеност. Тя се характеризира също с недостатъчна ефективност за поразяване на руските МБР, БРПЛ (балистични ракети изстрелвани от подводници) и крилатите ракети със среден и голям обсег на действие с перспективни видове бойно снабдяване, понеже е невъзможно успешното прихващане по метода на обикновеното пряко попадение в условията на голям брой маневриращи бойни блокове,със скрити комплексни средства за преодоляване на ПРО.

Според някои сведения, сега в Русия се води интензивно разработване на стратегически ракети с повишено стартово ускорение за намаляване на възможността за прихващането им в ускорения участък от траекторията. При прихващането на такива ракети информационната система на ПРО ще бъде претоварена от информация за целите, а за поразяването на всички цели просто няма да им стигнат противоракети.

В близките години в Русия рязко (в пъти) ще се увеличи броя на крилатите високоточни ракети с въздушно, морско и наземно базиране. В отговор на разгърнатите американски обекти от системите на ПРО в Румъния и Полша съобщават се планове за разполагане в Крим на руски свръхзвукови бомбардировачи и кораби, можещи да носят крилати ракети. Зоната на поражение на тези носители не се ограничават само с Черноморския регион.

Редица обекти на ПРО, разгърнати в Европа, могат да бъдат поразени, например с ракети от комплекса „Искандер-М”. Този комплекс от позиционните райони в Калининградска област може да унищожава обекти върху територията на Европа. От декларацията на ръководството на страната, комплексът „Искандер” се планира да бъде разположен в Белорусия.

Провеждащите се мерки в Русия в отговор на американските обекти на Евро ПРО убедително показват, че в случай на поява на заплаха от разпалване на война Русия ще е готова да нанесе превантивен удар по обектите на противоракетната отбрана в Европа. Най-перспективни средства за въоръжена борба за това са крилатите ракети с въздушно, наземно и морско базиране. Голямата дължина на полета, високата точност за поразяване при изпълнението на задачите, заедно с особеностите на полета  съвременните крилати ракети осигуряват висока вероятност за унищожаване на избраните цели.

otgovor

  За това, че Русия ще се подготви за адекватен отговор на заплахата от създадените в Румъния и Полша бази на ПРО, се каза многократно. „Ние много пъти казахме, че ПРО е заплаха за нас, за нашия ядрен потенциал. И ние, така или иначе, трябва да реагираме на това” – заяви Владимир Путин. Началникът на Генералния Щаб на Въоръжените сили на РФ армейски генерал Валерий Герасимов отбеляза: „Комплексите от военно-технически мероприятия, насочени за неутрализиране на възможно отрицателно влияние на глобалните системи на ПРО на САЩ върху потенциала на руските ядрени сили, вече е разработен…”.

Крилатите ракети за въздушно базиране, намиращи се на въоръжение във ВКС на Руската Федерация, сега са принципно нови, за разлика от преди когато нямаха такива бойни качества. Те могат да изпълняват програмирани маневри по траекторията, да осъществяват полет на крайно малки височини със сложен профил на полета, ефективно да преодоляват ПВО на противника, успешно да изпълняват задачи в условията на силна огнева и радиоелектронна съпротива, а също притежават висока точност за насочване и защита от смущения.

Радиолокационните станции могат да засекат крилатата ракета, но опитите за нейното унищожаване ще бъдат напразни. Скоростта и́ постоянните маневри върху повърхността правят на практика невъзможно прихващането им със средствата на ПВО или от авиацията. Съвременните радиолокационни станции на ПВО могат да откриват крилати ракети само от разстояние. Освен това, трябва да разпознаят ракетата сред лъжливите цели и при това на фона на радио смущенията.

При непосредственото приближаване до целта ракетите се снижават до 20 метра и развиват скорост до 3 500 км/ч. Да се унищожат те е много сложно понеже малката височина на полета, маневрирането на ракетата, голяма част от маршрута си тя лети в режим на „мълчание”, тоест не подава никакви сигнали, по които може да бъде открита. Тя поразява целта с точност до 3 метра. Съответно, крилатите ракети на практика са неуязвими от средствата за ПВО и ПРО.

Опитът с използването на крилати ракети с голям обсег на действие с въздушно и морско базиране от ВКС и ВМФ на Русия в Сирия при решаването на задачите за борба с тероризма потвърди тяхното добро качество като средство за унищожаване на цели на голямо разстояние. Носителите на крилати ракети с въздушно базиране също безупречно изпълниха задачите си по изстрелването, при това извършвайки прелитания на големи разстояния с презареждане във въздуха. Използването на крилати ракети стана неочаквано не само за терористите, но и за военното ръководство на САЩ и НАТО.

Веднага след изстрелването на ракетите на „Калибър” експертите започнаха да ги сравняват с американския им аналог – „Томахавка”. Анализът показа, че руските ракети са по-мощни, по – точни и летят на по-далечно разстояние. Техният радиус на действие при разполагането им край бреговете на Крим или край Калининград покриват цяла Европа.

Анализирайки възможните варианти за развитие на събитията, можем да направим извода, че в случай на война, първият удар ще бъде нанесен по елементите на Евро ПРО, разположени в Европа (Румъния, Полша, акваторията на Средиземно, Балтийско и Северно морета). И както показа проведената антитерористична операция в Сирия – Русия притежава всички необходими за това средства.

Всичко това ще доведе до това, че европейските страни, безпрекословно изпълняващи заповедите на САЩ, одобряващи разгръщането на американската ПРО в Европа, което е насочено едва ли не за повишаването на тяхната сигурност от ядрени удари на „трети страни”, се превръщат в обекти за унищожение. А САЩ верни на маниера си действат на чужда територия, за да грабят „ горещите кестени с чужди ръце”.

И така, „способни ли са руските КРВБ (крилати ракети с въздушно базиране) да унищожават обектите на Евро ПРО върху територията на Полша и Румъния”? Въпросът е риторичен и неговият отговор е еднозначно положителен.

Rusvesna.su                                   превод Милчо Александров

Tags: ,