Протест пред посолството на Р. Турция

На 12.09.2013 г. в рамките на международния ден за солидарност на ICOR проведохме протест пред посолсвото на Р. Турция в подкрепа на арестуваните на площад Тексим. Прочетена беше следната декларация, която беше изпратена и по мейла до посолството поради отказа му да я получи лично.

ПРОТЕСТНА ДЕКЛАРАЦИЯ
След съпротивата на Таксим и народното въстание протестното движение в Турция продължава и днес, макар и не със същата интензивност. След юнското въстание имаше организирано отстъпление и до началото на мес. септември движението продължаваше предимно под формата на различни форуми в кварталите на работници и трудещи се.
Въпреки бруталните репресии на буржоазната турска държава хората вече не се страхуват и храбро оказаха съпротива на полицейското нападение на 31. май и 1. юни, когато парка Гази и заетия площад Таксим бяха нападнати от полицията със сълзотворен газ и булдозери.
От 31. май до 27. юни бяха наранени от полицейския терор над 8.000 души. Сред ранените има най-малко 60 тежко ранени и 11 души загубиха зрението си. 5 души бяха убити от държавните органи, сред тях и младежът Мехмет Етем Сарисюлюк, убит в Анкара от полицейски куршуми.
За да отмъсти за Таксим и за да отслаби прогресивните сили режимът атакува различни политически партии и организации като ESP (Социалистическа партия на подтиснатите), SDP (Партия на социалистическата демокрация), вестниците Атилим и Партизан, радио Йозгюр, информационна агенция Еткин, SGD (Социалистически младежки съюзи), Нова Демократична Жена, Халкевлери и др. и хвърли десетки хора в затвора. Бяха обискирани офиси на партии и вестници и радиопредаватели, вратите бяха разбити и техническото оборудване беше конфискувано или разрушено.
И днес десетки революционери и комунисти са в затвора. Делата са засекретени и дори датите за началото на процесите още не са определени.
Призоваваме всички прогресивни сили да се присъединят към борбата за освобождение на арестуваните на Таксим! Борбата за тяхната свобода е борба за нови въстания, за силно революционно движение, за напредък към революция. Както безброй пъти скандираха съпротивляващите се по площадите, на барикадите и в затворническите килии: „Това е едва началото!“
От началото на мес. септември протестните се възобновиха с нова сила. Полицията използва сълзотворен газ и в столицата Анкара срещу протестиращите студентите от Близкоизточния технически университет. Протестите започнаха преди дни срещу общински проект за обезлесяване на част от терена на университета, за да бъде построена отсечка от магистрала. Както при протестите за парка „Гези“ на истанбулския площад „Таксим”, протестиращите внесоха общинския проект за разглеждане в съда и даване на окончателно решение. Преди два дни полицията уби мирно протестиращият 22 годишен младеж Ахмет Атакам в южния град Хатай. Полицията отново атакува безкомпромисно и демонстранти в Истанбул, събрали се пред Съдебната палата заради ранен с газова капсула. 14-годишният Беркин Елван пострада на протестите за парка „Гези“ и изпадна в кома.
Призоваваме турското правителство незабавно да освободи арестуваните и да прекрати репресиите срещу мирно протестиращите граждани.

Скъпи другари,

От цялото си сърце ви благодарим за практическата солидарност, която организирахте на 12. септември. Това дава не само скъпоценно интензивно чувство на революционните арестанти,затворени зад дебели стени – да получат такъв поздрав на солидарност от другари от други страни, който преодолява всякакво разстояние и изолация, но е и извор на морал и енергия за всички бойци, се борят за революция и социализъм вътре и извън затворите.

Ще се радваме да останем в контакт с вас.

МЛКП

Турция/Северен Кюрдистан

Международно бюро

Tags: ,