СРЕЩА НА Д. КУЦУМБАС С МИНИСТЪРПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ГЪРЦИЯ ВЪВ ВРЪЗКА СЪС СЪБИТИЯТА В СИРИЯ

  Подготвящата се империалистическа интервенция в Сирия и участието в нея на гръцкото правителство, беше в центъра на вниманието на срещата на генсека на ЦК на Комунистическата партия на Гърция, Димитрис Куцумбас с министър-председателя на Гърция Антонис Самарас.

Срещата се състоя в сряда на 4 септември в рамките на инициативите на КПГ преди много сериозните събития в Сирия и целия регион на Източното Средиземноморие, и Близкия Изток.

След приключване на срещата Димитрис Куцумбас отбеляза:

„Ние изразихме нашето категорично несъгласие за всякакво участие на страната в интервенцията срещу Сирия. Гърция, гръцкия народ и младежите ще платят скъпо за всяко сътрудничество в империалистическата веойна. Смятаме, че, твърденията за използване на химически оръжия в Сирия, върху които американското ръководство и неговите съюзници се позовават – е приказка за деца, в която даже и малките не вярват. Това се използва като предлог. Отдалеч мирише на провокация от други сили и в крайна сметка не е работа на режима на Асад. Освен това, смятаме, че даже ограничен хирургически, както казват, кратък удар на американците и техните съюзници по Сирия, ще открие кутията на Пандора в този регион.

Регионът,  който е поле на жестока световна и регионална конкуренция между мощните империалистически сили и мощните капиталистически държави. Освен това, на всички е добре известно, че този регион има огромно геостратегическо и геополитическо значение, с големи природни ресурси, от нефт, газ и транспортни магистрали.

Младежта, народът, работническото движение трябва да бъдат бдителни по всяко време и да са в постоянна готовност. Наред с всекидневната борба за оцеляване в условията на капиталистическа и икономическа криза, политиката на правителството и ЕС, трябва да се води борба с приватизацията и комерциализацията на здравеопазването, образованието, против антисоциалните закони, против намаляването на работната заплата и пенсиите, против безработицата и уволненията, против случаите за закриване на предприятията от отбранителната промишленост на страната (като Елво и Ларко), едновременно с това нашият народ трябва да вдигне лозунгите си за борба против всякакво участие на Гърция във военни операции. Незабавано да се закрие военната база в пристанището, за да не бъде предоставена за военни цели, както и други обекти, като летището в Каламате и други инфраструкторни съоръжения на страната. И разбира се, трябва да се реализира на практика лозунга, който всекидневно издигат младежите на демонстрациите си из страната: „Нито земя, нито вода за убийците на народите”.

В рамките на тази инициатива на КПГ, Д.Коцумбас се срещна с посланика на Ислямската Република Иран, Бехнам Бехруз, както и с посланика на Република Куба, Освалдо Мартинес. Срещата премина в щаб-квартирата на Централния Комитет на партията в Периссос. Миналата сряда, Генсекът на ЦК на КПГ се срещна с посланика на Руската Федерация в Гърция, Владимир Чхиквишвили, както и представители на посолството на НР Китай.

Превод от руски Милчо Александров

Tags: ,