ШОЙГУ: В КРИМ ЩЕ БЪДЕ РАЗПОЛОЖЕНА ЦЯЛА ГРУПИРОВКА НА РУСКИТЕ ВОЙСКИ

17.09.2014 г.

Изострянето на ситуацията в Украйна и увеличаването на международното военно присъствие в близост до руските граници внесоха определени корекции в работата на командването на Южния военен окръг (ЮВО). За това съобщи министърът на отбраната на РФ, армейски генерал Сергей Шойгу на поредното заседание на колегията на военното ведомство.

„Една от приоритетните задачи (на окръга) стана разполагането на цяла и самодостатъчна групировка войски в Кримско направление – каза министърът. – Военно-политическата обстановка на юго-западното стратегическо направление от началото на тази година съществено се измени”.

„Това е в резултат разширяването на територията на ЮВО след влизането на Крим в състава на Русия. Освен това рязко се изостри ситуацията в Украйна и се увеличи международното военно присъствие в непосредствена близост до нашите граници. Това положение на нещата внесе определени корективи във всекидневната работа на командването на окръга” – подчерта Шойгу.

Той съобщи, че участниците в заседанието на колегията разглеждат, как ще се реализира плана в ЮВО до 2020 година „като са пресметнати мероприятията по подсигуряване на сигурността на Руската Федерация върху територията на Кримския федерален окръг”. За извършената работа на ЮВО ще доложи командващият войските на окръга генерал-полковник Александър Галкин, каза министърът на отбраната.

НАТО вече изрази голямата си загриженост от нарастването на въоръжените сили на Русия в Крим, а украинското МВнР излезе с официален протест.

RusVesna.su

По материали на ИТАР-ТАСС                     превод Милчо Александров

Tags: ,