ВСИЧКО ЩЕ РЕШИ НАРОДЪТ

Около Новорусия се нагнетява обстановката. И се нагнетява не от въоръжените сили на хунтата, които се намират в стадий на разложение и са способни да обстрелват  с тежката си артилерия само жилищните квартали на градовете и селцата, да стрелят в тила на местното население и пленените опълченци. С тези фашистки отрепки всичко е ясно! Те скоро ще застанат пред лицето на трибунала и ще отговарят за военните си престъпления, мъченията, издевателствата,изнасилванията и грабежите.

Обстановката е напрегната. Най-модерното словосъчетание днес е – „Ние се присъединихме, помогнете!”.

Честно казно, просто ме е срам да слушам подобни вопли от устата на хора, които до скоро бяха способни да се самоорганизират, да вдигнат въстание против хунтата, да ги свалят от власт, да се въоръжат, да създадат боеспособно опълчение и вече от половин година успешно редовно да громят фашистката армия на Украйна! Какво стана? Народът престана да вярва на собствените си сили? Или изведнъж от ъгъла в съзнанието се вмъкна коварната позиция – „Началството ще реши всичко, от нас нищо не зависи!”. Грешиш, героични народе на Новорусия! Всичко зависи само от теб! Всякаквите началници са твои слуги, те са поставени от теб, а не от Москва или Киев! Те са длъжни да служат на теб, на народа на Новорусия! Не забравяй, че републиката, създадена от теб, носи гордото наименование „НАРОДНА”! И това не е просто дума! Това е същността на републиката! Народът е длъжен да потърси отчет от ръководството за всички решения, действия и постъпки, в нея са недопустими тайната дипломация и задкулисните сговори. Републиката се създаде върху основата на социалната справедливост, борбата с олигарсите и фашизма. Това е фиксирано в акта на суверенитета. Има за какво да се борим. Това е велика и благородна цел. Борбата не се води с оглупелия и зомбиран народ на Украйна! Борбата е с олигарсите, които финансираха и хранят фашистките организации в Украйна. Всички доморасли милиардери без изключение сложиха ръка върху страната. Нещо повече, Новорусия е интернационална и е готова да приеме под своите знамена всяка област от разрушената Украйна, която вдигне въстание против фашистката хунта.

Народе на Новорусия! Нас не могат да ни „слеят” началници. Ние това никога няма да допуснем. Ние можем да се „слеем” само сами, ако забравим за великата цел на нашата борба! Ако предадем идеята за социална справедливост, мечтата за република без олигарси и гнет. Едва тогава ще се „слеем”. В това е главната опастност. Така вече беше в нашата история. През 1991 година ние предадохме идеята за социална справедливост, повярвахме на лъжливите началници и „сляхме” нашата велика родина – СССР. С това започна нашата народна мъка и несъмнения позор. Последствията от това наше предателство усещаме до днес! Ние имаме мъдростта да не повтаряме грешките на миналото.

Разбира се, олигарсите няма да седят със скръстени ръце. Те с всички сили ще се опитат да запазят комбинатите, фабриките и заводите за себе си, като тяхна собственост. Те ще лазят за властта в републиките, ще се опитат да запазят влиянието си. Те заплашват, въоръжават наемниците, подкупват, водят преговори.Но от тях нищо няма да излезе.

Промишлеността ще принадлежи на целия народ.

Някои казват, че у нас нищо не става. Казват, че Новорусия ще се превърне в жалко капиталистическо образувание , подобно на Приднестровието. Не мога да се съглася с това.

Първо, промишленият, ресурсният, човешкият потенциал на Новорусия е несравним с този на Приднестровието. Към нас в скоро време ще се присъединят целият юг и центърът на умираща фашистка Украйна. Ние имаме излаз на море. Тесните дружески отношения с Русия ще превърнат Новорусия във високоразвит промишлен, социално справедлив оазис в центъра на агонизиращата капиталистическа Европа. Уверен съм, че Приднестровието с голямо удоволствие ще се присъедини към нашата федерация. Могат да ми възразят, в Приднестровието капиталистите успяха да завладеят властта, защо това да не направят и в Новорусия? Ще отговоря така. Войната с националистическа Молдавия, избухнала през 1992 година, беше факт на обикновен метеж. По това време в много краища на СССР започнаха такива войни. Не се издигаха класовите въпроси. Народът още се намираше под въздействието на оглупяващата го капиталистическа пропаганда, започната още от Юда Горбачов. Хората бяха уверени, че пазарната икономика ще им реши всички проблеми. Да, такива бяха настроенията преди 22 години. Но народът на Новорусия вече не могат да излъжат. За тези години те видяха истинското лице на капитализма, усетиха върху себе си гнета и експлоатацията. Именно за това Руската пролет започна като антифашистка борба против капитализма и олигархията. Нас вече не могат да ни излъжат!

Народът на Новорусия с оръжие в ръка ще реши съдбата си. Всичко ще реши само народът! И да „слее” своята народна република, може само народът, ако отново повярва на олигарсите и техните лакеи! Всичко е в нашите ръце.

Иван Иванов

в-к Революция                                         превод Милчо Александров

Tags: