ОЩЕ ЕДИН ОПИТ ЗА ГАВРА СЪС СОЦИАЛИЗМА

Съвсем наскоро получих от един приятел на групата във фейсбук една закачка под формата на статия от някой си Александър Андреев озаглавена:  „ НРБ беше бедна, лъжлива и несвободна страна” и публикувана във в-к „24 часа”

  Там попаднах на ето такива мъдрувания, с които ни засипват от сутрин до здрач:

  1. „При Тато (има се предвид социализма – МА) беше по-добре” – биха казали половината българи… Всички факти и статистики доказват обратното, но въпросното жилаво убеждение произхожда не от фактите, а от чуствата”.
  2. „Голяма част от хората в България се чувстват излъгани и огорчени, но най-вече ограбени. Не че някой им е ограбил телевизора „Опера” или нарязаните вестници във външния нужник… – ограбили са им усещането за равенство и справедливост”.
  3. „Днес близо 75 процента от българските домакинства имат тоалетна и баня, също толкова притежават канализация, а около 95 на сто имат водопровод. Почти 100 процента притежават телевизори, хладилници и готварски печки, а около половината от българските домакинства имат компютър и автомобил. Това на свой ред не звучи като „бедност”, особено ако го сравним с условията на живот за три четвърти от останалото човечество”.
  4. Какво е ограбено?
  5. Според автора за всичко е виновна корупцията.
  6. „Не, днешна България не е най-доброто място за живеене. Но онази България преди 1989 беше още по-лошо място. Слава Богу, тя не може да бъде възстановена”.
  7. „За съжаление няколко политически партии и най-кресливата част от интернет-форумите се опитват да възстановят парчета от някогашната НРБ: да отменят представителната демокрация, да вкарат капиталистите в затвора…да скъсат с прогнилия Запад и да възстановят някаква първобитно-общинна справедливост /+ равенство/”.

И така,  доживях да чуя противопоставяне на фактите срещу убежденията. До сега ние мислехме, че между фактите и убежденията съществува взаимовръзка, а вече разбираме, че убеждението (независимо дали е жилаво или не) може да е независимо от фактите. До сега ние знаехме, че има една такава малка група, за която чувствата са независими от фактите и са обект на медицината, а се оказа,че авторът на статията причисли към тях половината българи.

След това разбираме, че хората се чувстват „излъгани и огорчени, но най-вече ограбени”. Е, това и без него знаем. Но, след като е разбрал, че кражбата не се състои в телевизори, вестници за нужници, които след 25 години „демокрация” съществуват не само в разрушеното българско село, но и в големите градове и в крайните квартали на столицата, то за каква кражба става въпрос? Ами ограбиха им средствата за производство и тяхното право на собственост върху тях бе джанъм, както се изразяваше Хайтов. За това половината българи се чувстват „излъгани и огорчени, но най-вече ограбени.

Според г-н Андреев, за това трагично състояние на България е виновна корупцията. Корупцията е следствие, а не причина, казваме ние комунистите, тя е естествен спътник на обществените системи с класово антагонистичен характер, каквато е капиталистическата система. По тази причина корупцията ще изчезне заедно с класовия антагонизъм – т.е. при комунизма.

И от логиката на идейната бъркотия, която цари в главата му – той стига до извода, че „днешна България не е най-доброто място за живеене. Но онази България преди 1989 беше още по-лошо място. Слава Богу, тя не може да бъде възстановена”. Че направиха труден живота в днешна България е безспорно. Но от това не произтича, че е лошо място за живеене. И понеже е така и вече половината българи са наясно с това, щом външният и вътрешният фактор станат благоприятни и субективният фактор стане това което трябва да бъде новото издание на социалистическата революция ще стане факт.  Тогава целите и задачите ще са други, а от там и разговорите по адрес на това красиво кътче земя ще бъдат други. И тук не става въпрос за обикновен оптимизъм, а за дълбоко убеждение, което е в неразривна връзка с  днешната действителност. На ход е взаимовръзката.

Милчо Александров

 

 

Tags: ,