ПЗРК ЗА ИДИЛ

 US-pzrk

  Операцията на ВС на РФ в Близкия Изток в този формат в която се провежда, се превърна в крайно неприятен сюрприз за Запада, тя е способна да разруши всички негови планове за изграждане на „Големия Близък Изток”.

С други думи цялата, щателно създадена в течение на много години система на „управляемия хаос” в региона, се разрушава пред очите ни. Можем да не съмняваме, че Вашингтон, Тел-Авив и Лондон ще направят всичко, за да не допуснат провал на плановете си.

Колко далече могат да стигнат нашите противници, за да попречат на Русия да унищожи нашествието на варварите, хвърлящи предизвикателства на цялата цивилизация?

Издателството „Руски код” като се осланя на агенция АР съобщи, че чиновниците от Пентагона в този момент разработват стратегия за защита на „умерената” сирийска опозиция. Както отбелязват военните източници от Вашингтон, става дума за противодействие и намаляване на загубите от предполагаемите удари на РФ по силите на т.н. „сирийска опозиция”.

Както отбелязват събеседниците, Пентагонът пресмята юридическите и политическите рискове от тези действия.

Чиновниците не изключват, че ако Съединените Щати прикрият „силите на опозицията”, в най-лошия случай това може да доведе до пълномащабна конфронтация с Русия.

Във всеки случай руският експедиционен корпус на Близкия Изток предприема сериозни крачки за защита от възможен въздушен удар (както е известно, формированията на ислямистите за сега не разполагат с противовъздушни системи.

Например, The Washington Post съобщава, че командващият европейския контингент ВС на САЩ генерал Филип Бридлав твърди, че Русия разгръща в Сирия комплекса на ПВО – т.н. „система за ограничаване/блокиране на достъпа” (А2/АD), с цел  „проваляне на американските и коалиционните операции в региона”. Вестникът пояснява, че „А2/АD представлява комбинация от такива системи, като ракетни батареи „земя-въздух” и противокорабни ракети, задачата на които е да не позволят на войските да навлезнат в определена територия или да я пресекат, било то на земята или във въздуха”.

Твърдението на Бридлав се потвърждава от руски източници. В частност от МО на РФ постъпи информация, че кораби от постоянното оперативно съединение на ВМФ на Русия в Средиземно море започва да тренира мерки по противовъздушна отбрана на авиобазата си край сирийския град Латакия в приморска посока: „Корабите на оперативното съединение на ВМФ начело с ракетоносеца крайцерът „Москва”, намиращ се в източната част на Средиземно море, пристъпи към отработване на задачи на противовъздушната отбрана на авиобазата край Латакия, където се намира руската авиогрупа”.

Освен това източникът добави, че корабите на съединението са изпълнили единичните артилерийски стрелби по въздушни цели: „В близките дни предстоят съвместни учения на корабната групировка, в хода на които предстои да се изпълни основния епизод – групова стрелба със зенитни ракетни комплекси по въздушни цели съвместно със сухопътните средства на ПВО. Целта на учението е проверка на ефективността на системите за прикриване на авиобазата край Латакия с удари от въздуха”.

Тези и други факти потвърждават, че руският военен контингент в Сирия е готов да отбие въздушните атаки, ако последват такива. Може да се каже, че Русия и Западът си размениха предупреждения – „Те се пошегуваха, ние се посмяхме”.

Пряка атака срещу нашите войски от страна на САЩ или техните съюзници е малко вероятна. Но те едва ли ще наблюдават всичко безучастно.

Най-вероятен е начинът за противодействие срещу Русия в Близкия Изток си остава въоръжаването на терористичните банди със зенитни оръжия, преди всичко със зенитно-ракетните комплекси (ПЗРК).

Най простия вариант би могло да бъде снабдяването на ислямистите със зенитни комплекси съветско производство – от складовете на същата тази Украйна: под формата на легендата, че някой крадлив прапорщик или полковник е решил да поприпечели нещо. Напомняме, че някога презокеанските „партньори” организираха снабдяване на чеченските терористи с „Игла” съветско производство. Например, на руските разузнавателни служби беше известно, че от грузинските военни складове по неизвестен начин са се „изпарили” от 140 до 150 ПЗРК „Игла”. Беше установено, че част от комплексите са били продадени на чеченските терористи от грузинския генерал Тристан Сапаршвили.

Още един високопоставен грузински военен Георги Мамардашвили успя да продаде ПЗРК на терористите. Всичките тези сделки се осъществяваха под контрола на американските и израелските спецслужби.

Но, днес старите съветски ПЗРК, намиращи се на склад в Украйна, или в същата тази Грузия са почти негодни за използване. Понеже след десет години съхранение комплексите трябва да се преместят в заводски условия за установяване на годност, а негодните се утилизират. От тук следва,че голям брой от тези „Игли” или „Стрели” просто няма да сработят.

Необходими са съвременни ПЗРК. Ислямистите не могат да се надяват да получат нито руски, нито ирански, нито китайски комплекси в необходимият им брой, ще се наложи да използват оръжие от западния блок.

В момента интензивно се разгръща информационна кампания срещу нашата страна, централно място в нея се отделя на твърдението, че ВКС на Русия нанасят удари не по ИД, а по някаква си „демократична опозиция”, стремяща се да се защити от Башар Асад, който на свой ред СМИ продължават да го демонизират.

Следващата крачка може да стане: обществеността на целия „свободен свят” да поиска от Вашингтон и неговите съюзници да дадат на „демократичните муджахидини и умерените ислямисти” оръжие, необходимо да се защитават от „ужасния Асад и още по -„ужасния” Путин.

Трудно е да се предвиди, как американците ще въоръжат терористите пряко, или, ще използват по-сложни схеми, но, съвсем скоро последните ще получат средства за борба с авиацията. Очевидно е, че това ще ни създаде крайно неприятни проблеми.

Какво може да се противопостави на това? Преди всичко е необходимо решително да се премахнат всички опити да ни натрапват дискусията за лоши и добри терористи и да се действа в рамките на мандата даден от ръководството на Сирия.

За снабдяването на терористите със съвременни системи за ПВО се изисква определено време и за това такова време на ислямистите и на техните западни господари не трябва да се дава. Необходимо е да се действа много бързо и решително, при това в пълно взаимодействие не само със сирийските войски и иранския контингент, но и с отрядите на „Хисбула”. И в този случай може да се получи, че Запада да няма кого да въоръжи. Разбира се, разбитите банди, загубили единното управление, едва ли ще върнат на някого зенитните комплекси.

Борис Джерелиевский                  превод Милчо Александров

Tags: ,