ПИСМО НА ФИДЕЛ КАСТРО

Изказването на Николас Мадуро в ООН предизвика възхищението на историческия лидер на кубинската революция Фидел Кастро, който му отправил кратка бележка, а след това написа статия.

„Ярки и смели”, на „равнището на героичния президент Уго Чавес”, нарече Фидел думите на венецуелския президент, който се изказа на Генералната асамблея на Организацията на обединените нации на 23 септември. Именно там, където Чавес „беше способен да разобличава злата имперска политика, заплашваща живота на човечеството”. По думите на Николас Мадуро, той „каза истината за Боливарската революция в ООН”, като изрази също благодарността си „за всички примери на подкрепа и солидарност от различни правителства и народи по света, особено, за подкрепата на жителите на Ню-Йорк”.

„В същия ден, след изказването в ООН, аз имах честта също да видя твоята завладяваща среща с децата от Бронкс, с младежите и възрасните, които с голяма гордост изразиха ценностите и чувствата на този район на град            Ню-Йорк” – пише Фидел. „Кадрите, на този, който народът искаше и заслужаваше, посланикът на света Уго Чавес, постоянно присъстваха там”.

Статия в кубинската преса разкрива също впечатленията на Фидел от изказването на Мадуро в щаб-квартирата на международната организация. „За времето което говори-той говори половин час, нямаше нито един момент, на който не бих отделил съществено внимание. Уго щеше да се гордее да види един от своите деца-революционери да казва това, което той казваше и което правеше”.

в-к „Серп и молот”                 превод Милчо Александров

Tags: ,