ПРИЗНАНИЕТО НА ТЕЛОХРАНИТЕЛЯ НА ИЗЕТБЕГОВИЧ

Изетбегович ни нареди да избиваме своите за да обвини сърбите!

  „Спомням си добре, че в един момент Черич заяви: „Алия имай предвид, че през тези дни ще убием 50-70 и никой не трябва да знае за това. Ако сме на едно място, ще убием 200 и целият свят ще разбере! И тези, които ще убием, ще знаят за какво ще умрат, те ще бъдат убити за Божия път и всички ще станат мъченици, каза свидетелят KW- 568.

Неговите измами бяха управлявани.

Радован Караджич не знаеше за клането в Сребреница”.

Председателят на Хагския съд: Караджич е лъжец и престъпник, а не инспектор по строителството на сгради!

Хагският прокурор: Ние пледираме за доживотна присъда на Караджич!

Трибубалът в Хага: Радован Караджич поиска нов процес!

Хага: Споразумението с Холбрук представлява смекчаващо вината обстоятелство за Караджич.

Бившият президент на Република Сръбска Радован Караджич представи на финала на защитата си защитен свидетел KN – 568, който значително може да промени всички до сега интерпретации за развитието и целите на войната в Босна.

Голяма част от тази дискусия се състоя при „затворени врати”, от кратката поява по време на публичната сесия, стана ясно, че това е бодигардът на Алия Изетбегович, който е присъствал на повечето от заседанията на тайните мюсюлмански върхове по време на войната.

Радован Караджич: „Това е неразделна версия на тази дискусия, която значително променя картината на събитията по време на войната от 1992-1995 г. в Босна. Ние ще дадем тези шокиращи подробности не само за тези тайни срещи и планове на Алия Изетбегович на фона на примирието с хърватите, но и шокиращите заповеди на Насер Орич и ръководителите на армията на Босна и Херцеговина, за да се дадат на-големите възможни цивилни жертви. Разбира се, за читателите ще бъде особено интересна частта на съюза на мюсюлманските и сръбските престъпници, който продължи дори по време на най-ожесточените сблъсъци на двата народа.”

Свидетелят KW-568 в уводната си част посочва, че са пристигнали в Сараево през 1992 г. и, че към тях скоро се присъединила специална военна единица „Pearls” ( “Преторианска Гвардия”) на Изетбегович. След обстрелването на фамилния апартамент на Алия той се устройва в мазето на Националната банка, в която той прекарва по-голямата част от войната със сина си Бакир Жасмин.

Муджахидините на Алия: „ Нашите униформи представляваха черни гащеризони и бяхме въоръжени с пистолети „CZ99“ и автомати „Калашников”. Моята работа беше само да охранявам Изетбегович. Охраната извършвах в зависимост от ситуацията от 6 до 12 часа, аз бях непрекъснато с президента. Аз го следвах, когато той отиваше на разходка, при връщането му от Президентството на Босна и Херцеговина, понеже той се движеше пеша, охранявах и помещенията в които живееше.”

Защитеният свидетел казва, че по време на срещите в мазето на Националната банка, всичко което се говорело е „трябвало да се знае само от кръга около президента.” Това са били (твърди той) генералите Сефер Халилович и Мустафа Хайрлулахович, специалните италиански, полицейски служители Абадо Хабиб и Исмет Дхич (главен полицейски служител на Стари град), Степан Клюйич и Рейс Мустафа Черич.

Телевизионните екипи на мястото на клането са били от редовете на мюсюлманските лидери, твърди свидетел KW-568. Сърбите са били пренасочвани от големите кръстовища в Сараево на местата за осъществяване на акциите, след което цивилните граждани са били убивании.

„Веднага след това пристигнаха телевизионните екипи, чакащи наблизо. Тъй като това стана модел, скоро всички ние знаехме, че трябва да бъдем в близост до мястото, където се намират телевизионните екипи и журналистите, понеже винаги около тях се случваше нещо, което може да навреди”, каза защитеният свидетел.

„ Рейс ефенди  и Черич имаха най-голямо влияние върху президента и сина му Бакир, защото беше вярващ. От самото начало, Изетбегович заяви: „ Ние с война можем да превземем сърбите, правим всичко възможно за намеса на международната общност в нашата страна.” Тази теза се подкрепяше и от останалите, особено от Черич.

Аз не знам кой предложи тази тактика за първи път, за причиняването на големи страдания на бошнаците, но знам, че Изетбегович първоначално се пртивопостави на тази идея.

Спомням си добре, че в един момент, докато се опитваше да го убеди в ефективността на тази тактика Черич заяви: „Алия имай предвид, че през тези дни ще убием 50-70 и никой не трябва да знае за това. Ако сме на едно място, ще убием 200 и целият свят ще разбере! И тези, които ще убием, ще знаят за какво ще умрат, те ще бъдат убити за Божия път и всички ще станат мъченици.”

В допълнение, държавите от общността ще продължават да правят всичко възможно за да станем свидетели на това, беше договорено, че с цел да се провокират сърбите от Сараево и от защитените територии Аманпур ще бъде първа на сцената.

„ Провокативните действия срещу сърбите бяха координирани с новинарските екипи. Журналистите в Сараево имаха специален статут, особено тези, които показваха съчуствие към нашата страна. Спомням си Кристиана Аманпур от CNN, че често идваше до помещенията на председателството и почти винаги беше първа на сцената, когато се разиграваха събитията.

След мюсюлманските сили оставаше погром.

Моето заключение е, като се има предвид близостта и с нашето ръководство, че тя винаги предварително знаеше какво ще се случи и къде”, каза свидетелят.

„Лично аз знам, че в Сараево имаше няколко превозни средства оборудвани с тежки картечници и минохвъргачки, с които се стреляше по сръбските позиции, по които беше планирано да се придвижват сръбските работници от Shell, обстоятелство, което би било срам за сръбската страна. По този начин, на няколко пъти беше предизвикан пожар на някои кръстовища, болници и други подобни в града, контролирани от сърбите.

Нашата работа беше следната: полицията ще затвори кръстовището за движение за около 10 минути. От кръстовището ще бъдат взети няколко буци хоросан и ще бъдат хвърлени по сръбските позиции от малък камион, който след това ще застане на кръстопътя по който ще се движи трафика  и след около 10 минути стрелба, най-вероятно, когато сръбските позиции разберат от къде се стреля, ще отговорят с много по-мощен огън.

В това време на кръстовището ще има пешеходци от цивилното население и ще има много жертви.

„Бойната единица Перла е формирана и разположена в помещенията на средното училище за учители в Сараево, отговаряща за сигурността на президентството, членовете на председателството и на техните семейства. Съставът им е от 120 души, но само за сигурността са 70 човека. Командирът на единицата е Харис Луковац а неговата позивна по радиото беше             „Перла 2”.

„Перла 1” беше президентът Изетбегович. „Перла 3” беше Хота Екрем, а „Перла 4” беше Мишо Комарица, а Младен Комарица също имаше позивна „Перла” но не си спомням кой номер беше” – каза защитения свидетел.

Политика22

Intermagzjn.rs                       превод Милчо Александров

Tags: ,