РУСИЯ УВЕЛИЧАВА ЗЛАТНИТЕ СИ ЗАПАСИ

Русия, която се намира на пето място по златни резерви, започна активно да купува злато. По информация на МВФ, нейните запаси от злато през последните пет месеца значително нарастват. По този показател РФ вече настига Китай и Швейцария. Работата е в това, че Русия се опасява по отношение на долара и еврото във връзка със санкциите, предизвикани от събитията в Украйна. На фона на увеличаващите се дългове на водещите страни, Кремъл се опитва да ограничи финансовите си рискове чрез преразпределението на инвестициите в злато.

МВФ съобщи, че златните запаси на Русия в края на август са 1112,5 тона. През януари те се увеличиха със 77 тона, т.е за 7 месеца се увеличават със 7%. Делът на златото в златновалутните резерви нарасна от 8,3% – до 9,8%.

Върху това повлия влошаването на отношенията със Запада заради украинската криза. След мартенското присъединяване на Крим, САЩ и ЕС въведоха антируски икономически санкции. Предприятията от отбранителната и цивилната промишленост бяха лишени от възможността да се разплащат в долари. Съществува опастност, че новите санкции ще ударят по износа на енергоносители, разчетите на които също са в долари.

70% от златовалутните резерви на Русия са в долари и евро. Администрацията на Путин, взела курс на изостряне на конфронтацията със САЩ, реши да „намали зависимостта си от тези валути с цел да противодейства на санкциите”.Беше ускорена реформата във златовалутните резерви. От една страна, РФ започна да изкупува повече злато и китайски юани, а от друга – да снижава дела на доларите и американските държавни облигации в резервите си.

Понижаването на цените на златото помага на този процес. На пазара се запазва тенденцията за продажба на злато, което по прогнозите на Съвета управляващ Федералната резервна система скоро няма да повиши процентните ставки, във връзка с което през септември тази година цената му падна до най-ниското си равнище. В резултат на което Русия се оказа в благоприятни условия за купуване на злато.

Експертите предполагат, че РФ се опитва да избегне негативното влияние на западните финансови проблеми върху руската икономика. Путинската власт,   която можа да избегне финансовите усложнения благодарение на доходите си от нефта, с безпокойство наблюдава задлъжняването на Запада. Може да се каже, че за сметка на увеличаването на запасите от злато, което се смята за „международна валута” и върху което изобщо не влияят финансовите проблеми на държавите, Русия се надява да избегне предстоящата финансова криза.

По време на икономическия форум в Санкт-Петербург през май президентът Путин заяви на журналистите, че е „важно да трупа злато и валутни запаси по рационален и безопасен начин”. Голяма част от експертите предполагат, че в близките години Русия ще продължи да изкупува злато. Съществува мнение, че до края на годината Централната банка ще получи  още 200 тона от скъпоценния метал, понеже все още делът на златото в руските златовалутни резерви не са големи: в сравнение с Франция и Германия където те са 60%.

Китай, укрепвайки икономическите си отношения с Русия и критикувайки антируските санкции, през последните години също увеличава запасите си от злато. Ако две големи държави, конфронтиращи се със Запада, продължават да преминават върху златото, позициите на долара, която е ключова валута в момента, могат да се срутят.

Inosmi.ru                                                       превод Милчо Александров

Tags: , ,