САЩ ПЛАНИРАТ ДА ПОСТРОЯТ НОВА РЛС НА ТЕРИТОРИЯТА НА ЯПОНИЯ

На 20 септември официалният представител на Министерството на външните работи на КНДР отговори на въпроса на кореспондента на ЦТАК, свързан с декларациите на САЩ за плановете за построяване на нова радиолокационна станция в Япония.

  В понеделник Министърът на отбраната на САЩ Панета след срещата в Токио със свои японски колеги направи съвместна пресконференция, на която обяви, че те са се договорили за строителството на още един радар в южната част на Япония, за справяне със „заплахите от ракетни нападения от Северна Корея”.

Малко по-рано беше огласен разработеният в САЩ и Япония план за разгръщане на Азиатския противоракетен щит чрез изграждането на нови РЛС в Япония и Югоиизточна Азия и съединяването им с противоракетните системи с наземно и морско базиране.

Очевидно е, че решението на САЩ за строителство на РЛС в Япония е едно от звената на техния план за усъвършенствуване на регионалните ПРО и е насочено против евразийските държави, което ще доведе само до изостряне на ситуацията в региона и до ескалация надпреварата във въоръжаването.

През последните десетилетия САЩ непрекъснато увеличават военните си разходи, заблуждавайки обществеността с баналното изграждане на противоракетен щит против ракетните удари на враговете. По този начин САЩ получиха големи печалби за своите военно-промишлени корпорации и в същото време активно форсираха създаването на системи за своето военно господство в различните части на света.

Иначе казано, декларациитте за възможно прехващане на ракети с помощта на ПРО е несбъдната мечта.

Забележително е, че Панета открито заяви, че новият радар е насочен против КНДР, а не към Китай.

Подобна декларация беше направена от главата на военното ведомство на САЩ именно в такова време, когато високопоставените лица на американската дипломация при всеки удобен случай дават сладникави обещания за липса на враждебни намерения от страна на САЩ по отношение на КНДР. Това свидетелствува за пълният отказ на САЩ от думите си и е открито признание за враждебното си отношение към КНДР.

Отчитайки, че САЩ са много голяма ракетно-ядрена сила в света, и помпа мускулите си против КНДР, напълно естествено е, че КНДР е  принудена постоянно да укрепва силите си за ядрено сдържане.

Позицията на САЩ иска от КНДР да стане по-мощна ядрена държава, както подобава на „противник” на САЩ.

20 септември 2012 г.

Пхенян

Tags: