ЕРДОГАН И ДАВУТОГЛУ ВКАРАХА ТУРЦИЯ В КЪРВАВОТО БЛАТО НА БЛИЗКИЯ ИЗТОК

За насилието против демострантите в Турция са виновни президентът и премиер – министърът на страната Реджеп Тайип Ердоган и Ахмет Давутоглу.  Така пише в списание “Sozcu” известният турски историк и колумнист Сонер Ялчин.

В началото той напомня за преминалите по различно време масови погроми над кюрдите в Иран, Ирак и Сирия, но тогава, по неговите думи, Кюрдите в Турция не застанаха твърдо срещу това.

А днес, обръща внимание историкът, живеещите в Турция кюрди яростно защитават своите братя в Сирия и въстават против погромите.

„А защо преди те не постъпваха така? Защото по-рано Турция се държеше на страни от проблемите в Близкия Изток. Политиката на Мустафа Кемал не вкарваше Турция в кървавото блато на Близкия Изток. А днес Ердоган и Давутоглу, предали се на неосманските си мечти, вкараха Турция в това море от кръв. Единствените виновници за случващото се – са те. Редовият кюрд, от улицата , крещи, че Ердоган и Давутоглу помагат на ислямистите. Нима това не е така? Нима не Ердоган и Давутоглу не объркаха всичко в Близкия Изток? Тези двама нещастници до сега не разбраха смисъла на думите на Мустафа Кемал – „не се месете в конфликтите на съседите”, – отбелязва колумниста.

Историкът е убеден, че подкрепата на ислямистите от турското ръководство рано или късно ще се обърне срещу Анкара.

НОВОСТИ АРМЕНИИ – NEWS.am            превод Милчо Александров

 

Tags: , ,