ЧЕРНИЯТ ОКТОМВРИ 1993: НЯМА ДА ЗАБРАВИМ, НЯМА ДА ПРОСТИМ!

НА 4 ОКТОМВРИ 1993 ГОДИНА ПО ЗАПОВЕД НА ЕЛЦИН БЕШЕ РАСТРЕЛЯН ВЪРХОВНИЯТ СЪВЕТ НА РУСИЯchoktomvri-1

Етапи на контрареволюцията

Първият етап обхваща периода от 1985г. до август 1991 година. Този етап можем да наречем социалдемократически етап, формирането на буржоазията като класа, идването и на власт. През август 1991 година се извърши политически преврат, организиран от „демократите” с помощта на провокираното от ГКЧП съсредоточаване на властта в лакеите на буржоазията.

choktomvri-2

                              choktomvriВторият етап започва от август 1991г. до октомври 1993 година. Той се изразява в борба за власт между средната и едрата буржоазия, завършила с победа на едрата буржоазия. Откроява се със забраната на КПСС, с антиконституционния Беловежски сговор от тримата президенти на Русия, Белорусия и Украйна, разчленяващ Съветския Съюз на „суверенни държави” – 8 декември 1991 г..  (от програмата на ВКПБ)

***

В края на 1992 година пазарните цени на потребителските стоки скочиха 26 пъти. Средната работна заплата се повиши 12 пъти. Реалните доходи на населението към края на първата година от реформите  беше 44%  от  слабото равнище на 1991 година.За честно работещите  от 60 до 90%  от доходите отиваха за храна. Населението загуби  спестяванията си, които са спестявали цял живот.

В продължение на година и няколко месеца 30% от руския нефт за износ и 70% от износа на метали се изплъзнаха от държавните предприятия в частни ръце. В чужбина на практика отиваше всичко: от стратегическите резерви, металите и продоволствията до наградите и войнишките колани.

choktomvri-3

  Чубайс с широк  жест на фокусник разпродаде всичко: от големите нефтени компании, металургическите комбинати и мините, лесопреработващите комплекси, автозаводите, тракторните заводи, машиностроителните предприятия, пристанищата с флотилиите. И цялото това богатство се „продаваше” по правилата на мошениците. На практика всичко обявено беше разпродадено на смехотворно ниски цени, нямащи нищо общо с реалната стойност на печелившите предприятия. Тогава в страната се навъдиха застрашаващ брой частни банки, едва ли не колкото в целия свят. Новородените банки бързо усвоиха новия вид производство на пари от въздуха. Централната банка даваше кредити до 120%, а частните до 300%. Чиновниците получаваха подкупи, а банките – пари. И така , преобладаващата част от бившата държавна собственост беше разпродадена на борсови цени. Свердловският промишлен гигант, заводът „Уралмаш” отиде  за 3 милиона и 720 хиляди долара. Челябинският  металургичен комбинат – за 3 млн и 730 хиляди. Ковровският механичен завод (най-големият производител на стрелково оръжие) – за 2млн и 700 хиляди. Челябинският тракторен комбинат – за 2 млн и 200 хиляди. За сравнение европейска хлебопекарна струва 2 млн долара, цех за „вагонетки” – 4,5 млн…

През 1995 година изведнъж стана ясно, че правителството няма пари. И за това едва ли не е била виновна съветската „безстопанственост”, както ни лъжеха. Продължиха да ограбват и малкото което беше останало като федерална собственост, докато не остана нищо за крадене.

Става дума определено за примитивно преминаване на държавната собственост в частни ръце. Цялата цветна индустрия беше подарена на групата на Потанин. Березовски помогна на Абрамович да спечели „Сибнефт”, от тази сделка държавата загуби 18 трилиона и 600 милиарда рубли. Ходорковски получи „ЮКОС”, съкрати работници, намали им заплатите.

Маркс казваше за такива, че капиталиста за да реализира печалба, няма престъпление, което да не може да извърши. Ще допълним, че за печалба капиталистът няма да се замисли да стане предател и да плюе на съдбата родината си. И такива примери има много.

Присвояването на бившата общонародна собственост, нашата с вас, беше една колосална по мащабите си операция, имаща свой щаб и действаща армия, с агенти за влияние и умело провеждаща се дезинформация и пропаганда.

За пристигналата „новоруска” публика стана обичайно всичко да се купува. И в новия свят всичко се превърна в стока – властта, влиянието, знанието. Всичко се продава и купува – като опозиционните партии, преса и телевизия, депутати от Държавната дума и всякакви други дребосъци купени от властта. Системата е гнила от върха до долу. И тази ситуация се оказа провокирана от държавата.

По писмата на Е Н Макаров

Сайт на ВКПБ                                        превод Милчо Александров

Tags: , , , ,