ГОЛЯМА АНТИИМПЕРИАЛИСТИЧЕСКА ДЕМОНСТРАЦИЯ ПРЕД ПОСОЛСТВОТО НА САЩ И ИЗРАЕЛ

На 17.11.2012г. се проведе внушителна антиимпериалистическа демонстрация пред американското и израелското посолство, с което завършиха тридневните мероприятия, посветени на въстанието на Политическия университет през 1973 г. Тогава студентите и работниците на Атина въстанаха против фашистката хунта. Независимо от мащабните опити на коалиционното правителство да предотврати проведената антиимпериалистическа демонстрация, независимо от заплахите, от бариерите, построени от полицаите, от разпространението на провокационни информации от СМИ и в интернет, благодарение на упоритостта и постоянните призиви на Компартията на Гърция (КПГ), планът  за проваляне на демонстрацията не успя. Демонстрацията завърши, антиимпериалистическите лозунги на народа прозвучаха пред посолството на САЩ и Израел!

Демонстрантите от КПГ и КМГ (Комунистическата младеж на Гърция) осъдиха новото нападение на Сектора Газа от Израел и подкрепиха справедливата борба на палестинския народ. Те поискаха да се откажат от участието си в империалистическата война, която подготвят в Близкия Изток и да не допускат използване на морските бази, както и да не предоставят никакви услуги на вълчия съюз НАТО.

Генсекът на ЦК на КПГ Алека Папарига заяви на журналистите: „Сирийските и палестинските територии са окупирани от Израел. Израел се опитва да използува палестинците, за да създадат почва за удар против Сирия, а след това и против Иран. А гръцкото правителство подписа позорно военно съглашение с Израел. Това означава, че Гърция, така или иначе, има намерение да участва във войната, да предоставяйки военните си бази и още много други неща. Ние сме кардинално против това съглашение. То няма никакво отношение към интересите на двата народа, а е свързано с активното участие в борбата за пътя на транспортирането на  енергията и нефта”.

Антиимпериалистически демонстрации се проведоха в десетки градове на страната. Наскоро КПГ проведе мероприятия посветени на юбилея от въстанието в държавния университет на Атина, Салоник и в други градове.

Tags: ,