БЮДЖЕТЪТ НА БАЦЕ

BJUDJET

Как уж „щедрият“ бюджет на Баце всъщност за пореден път прехвърли данъчната тежест от богатите към бедните:
1. Рязко увеличение на данъка върху старите автомобили с 30%. Извинението е, че те замърсяват повече. Да го пита човек защо тогава увеличението е за всички автомобили над 15 години, без оглед на това дали са с катализатори (Евро 3, 4 и т.н.) или са с газови уредби (всеки автомобил на газ замърсява в пъти по-малко дори от най-новите бензинови и дизелови двигатели). Явно е, че тук се удрят просто бедните, които не могат да си позволят нови автомобили, и увеличението на данъка няма нищо общо със замърсяването.

  1. Данък върху собствеността се плаща само върху автомобили и жилища, включително основното. Ако собствеността се изразява в акции или облигации, то върху нея не само, че не се плащат данъци, но дори се опрощава част от данъка върху доходите, които ви носят под формата на дивиденти и лихви. Ще дам пример: Ако притежавате жилище, ще плащате данък собственост, но ако го продадете например за 100 000 лева и си купите с тях акции, няма да плащате никакъв данък собственост. А данъкът върху доходите от тях няма да бъде 10%, какъвто плащаме всички, а 5 или дори 0%. Нали се сещате кои хора притежават акции и облигации? Не сте вие.
    Освен това ще дам пример с Италия, където основното жилище е освободено от данък, освен ако не е „луксозна вила или къща“. При нас дори не се говори за подобна възможност.
  2. За пореден път не беше премахнат максималният осигурителен доход (какъвто изобщо няма в „белите“ европейски страни), нито беше вдигнат на 10 пъти минималната работна заплата, както беше обещано при въвеждането му. Вместо това се вдига само на 3000 лв (от 2600, какъвто е сега), което е смехотворно малко и означава, че осигурителните фондове ще продължават да се пълнят от доходите на бедните, а не на богатите.
    Една бърза сметка: Ако получавате от минимална заплата до 3000 лв, в осигурителните фондове ще вкарвате 32,7% от доходите си, ако обаче получавате 10 000, ще вкарвате във фондовете само 9,81% от доходите си, а ако получавате 50 000 (някои получават и повече!), ще вкарвате 1,9%! Чисто регресивен данък, досущ като при феодализма, когато богатите не са плащали данъци!
  3. За пореден път се вкарва „плосък данък“! Тук някой може да каже, че плоският данък е вкаран от Тройната коалиция между БСП, ДПС и Царя. Но нека поясним, че данъчната система всъщност се приема с всеки един бюджет, тоест ВСЯКА ЕДНА ГОДИНА се решава какви да бъдат данъците върху доходите! Това означава, че плосък данък у нас е въвеждан веднъж от правителството на Станишев, веднъж от Орешарски и 9 пъти от Борисов! С което вместо да сме в компанията на развитите страни, които до една имат прогресивна данъчна система, си оставаме в чудната компания на Киргизстан и Монголия. Тъй де, защо богатите да плащат данъци, като си имаме толкова много бедни, готови безропотно да плащат вместо тях?
  4. За пореден път бяха обложени с данъци доходите на най-бедните. Не беше въведен необлагаем минимум, който съществува във всички страни, а имаше и у нас до 2008 г.!
  5. За пореден път не беше прието нулево или поне по-ниско ДДС за основни храни и продукти, каквото има във всички нормални страни. На кого му пука за бедните?
  6. На фона на всичко това правителството позволява вдигането на цените на отоплението, тока, горивата, застраховките и т.н. Живеем в пазарен рай!

Мога да ви говоря за феодалната ни данъчна система още много, но засега само ще отбележа, че дори само първа, втора и пета точка изяждат тъй рекламираното „щедро“ увеличение на минималната заплата.
Не е ли върхът на демагогията да ти подават с едната ръка, а да ти взимат дори повече с другата?

Даниела Пенкова

Tags: