Да защитим правото на защита

 

Режимът в Турция арестува и изправи пред съда близо двайсет адвокати. Делото, което има изцяло политически характер, ще бъде разгледано на 3-7 декември 2018 г. в Силиври/ Истанбул.

Halk Cephesi

People’s Front (Народен фронт)

s-1

Скъпи приятели, другари, народе

През тези дни, когато репресиите на фашизма се изострят с всеки изминал ден, ако онези които се съпротивляват и борят застанат рамо до рамо, те могат да намялат силата на фашизма. Фактът, че при такива постоянни репресии има хора, които се борят, това и на нас и на народа ни дава сили. Най-важното е приятелството, другарството, да се заеме място до борещите се, заедно да се противопоставим.

Да си адвокат в политическите наказателни дела, където правото и справедливостта изцяло отсъстват, означава да си мишена на властта и беззаконието.

  Ние, знаейки всичко това, поехме по този път, който сега минава през затвора.  И вътре и отвън борбата продължава…

  Когато поехме по този път, беше се извършило клането в затворите на 19 декември 2000 г., имаше жертви паднали в гладни стачки и ние обещахме да бъдем техни адвокати.

  Ние обещахме на семействата на миньорите.

  Ние обещахме на бебето Шафак, чийто баща беше задържан заради иска си за по-добри условия на труд в мината.

  Децата останали без бащи; Беркин, който тръгна за хляб; Дилек, убита в прегръдките на родителите си са причината за нашата борба.

  Заради арестите и затворите никога няма да отстъпим. Само нашата упоритост и възмущение ще се увеличат.

  Ние знаем, че докато има борещи се ще има и техни адвокати.

  Още веднъж обещаваме пред народа на Турция, ще продължим да сме адвокатите на народа. Бюрото на народните адвокати ще продължи да съществува. Асоциацията на прогресивните юристи ще продължи да съществува.

  И нашият ден ще дойде!

  В края на краищата ние ще спечелим!

  С обич

Адвокат в затвора: Айджан Чичек

twitter.com/halkinhukuk

s-2

 

 

„Историята е много въпроси за живота

Всеки дава отговора на своита редици

Всеки отговор

Или точи меча на тиранина

Или превръща съвестта в меч“ 

 

Скъми колеги, здравейте!

Ние сме адвокати от Бюрото на народните юристи. Винаги сме били адвокати на нашия народ. Ние сме адвокати; на Исмаил Деврим, който се самоуби, защото не могъл да купи панталон за сина си; на 17 годишната Дилара, която не могла да отиде за контрол до болницата и почина от диабетична кома; на всички работници от 3-тото летище (бел.прев. новото летище на Истанбул) и всички останали строителни площадки загубили живота си в следствие на условията на труд; на целия ни народ, заставен да живее в робски условия.

  Навсякъде се опитват да подтиснат вика за справедливост на народа. Следователно хората, които се борят за справедливост за обществото, са целта. Днес адвокатите са нападани навсякъде. Искат да бъде създаден адвокатски модел, верен на правителството, помагащ на съдии и прокурори и мислещ само за джоба си.

Ние сме препятствието пред тази политика. Затова бяхме задържани на 12 септември 2017 г. В първото съдебно заседание юридически и политически победихме фашизма. Нагласеният заговор се разпадна. Спечелихме освобождението си. Разгромихме фашизма. И той за да преодолее тази загуба нареди да ни арестуват отново преди да са изминали и 12 часа.

Но не стана, не успяха. Тези глави не се огънаха, няма да се огънат! Никога няма да се предадат адвокатите на народа. Докато нас ни има, те не могат да създадат адвокатския модел, който искат. И в дън земя да ни вкарат, няма да се откажем от борбата си за справедливост!

Уважаеми колеги второто ни дело започва на 3 декември 2018 в Силиври. Нашето дело е делото на борба за справедливост на народа. Нашето дело е дело на всички адвокати, които искат справедливост за народа и защитават придобитите професионални права. Нека подкрепим нашето дело. Нека издигнем глас против репресиите! Ние ще спечелим!
Айтач Юнсал, адвокат в затвора

twitter.com/halkinhukuk

Tags: