РУСКОТО РЪКОВОДСТВО ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ ПРОДАДЕ КНДР

ДЕКЛАРАЦИЯ НА ЦК НА ВКПБ

  На 13 ноември 2013 година по покана на президента на Република Корея Пак Къйн Хе президентът на РФ В Путин посети Южна Корея с официална визита. В резултат на двустранните преговори беше приета Съвместна декларация от 35 точки.

В декларацията, в частност, става дума за военното сътрудничество между двете страни, което ще се развива и укрепва. Компанията «Рособоронэкспорт» неофициално вече предложи на Южна Корея истребители Т-50 (ПАК ФА), които могат да се купят в рамките на направените оферти FX-III за доставка на 60 бойни самолети. За купуването на бойните машини южнокорейското правителство е готово да изразходи 8,3 трилиона вонги (7,5 млрд.$), като сделката се изпълни в най-кратки срокове.

Отбелязваме, че доставянето на руска бойна техника в Южна Корея се осъществява отдавна. Например, националната полиция на Република Корея използва за патрулиране и изпълнение на специални операции един от съвременните модификации на вертолетите от серията Ми-8/17 – вертолетът Ми-172, който се произвежда в Казанския вертолетен завод. Ми-172 е единствен от авиопарка на агенцията, който може да прелети над море до 250км.

Вертолети руско производство се изпозват от властите на Колумбия за военни операции против ляворадикалната групировка FARC (“Революционни въоръжени сили на Колумбия”).

Разсъждавайки за необходимостта за запазване на мира и стабилността на Корейския полуостров, буржоазното ръководство на РФ, на практика, взе страната на агресора в старателно планирания действащ конфликт, въоръжавайки Южна Корея против КНДР. Освен това, към противниците на социалистическата система на Корейския полуостров, се оказаха въвлечени и работниците от руските отбранителни заводи, с чиито ръце е направено оръжието и техниката, което ще се използва от властите на Южна Корея против северокорейския народ в случай на въоръжен конфликт.

Проектът за съединяване на железните пътища на РФ и КНДР, за който писахме в нашия сайт на 25 септември, се оказа далеч не толкова цветущ, както предполагахме. От текста на Съвместната декларация, публикуван в ИА «REGNUM»  (http://www.regnum.ru/news/cultura/1731796.html) на 13 ноември,следва,че: РФ и РК „ … привестват успешното реализиране на проекта за съединяване на Транскорейската железопътна магистрала-завършването от ОАО „РЖД” реконструкция на железопътния участък Хсан (Русия)-Раджин (КНДР), както и модернизирането на третия кей на пристанище Раджин. Във връзка с това страните се договориха да съдействат за безпрепятственото изпълнение от компаниите на двете страни на програмата за сътрудничество в областа на посочената железопътна и пристанищна инфраструктора”. Всъщност, става дума за съвмвстно използване от Русия и Южна Корея на участъка, намиращ се на територията на КНДР (чийто суверенитет и мнение по този въпрос се игнорира?).

Най-голямо внимание заслужава т. 31 от Съвместната декларация, която гласи: „Страните потвърдиха двустранно неприемането на курса на Пхенян за придобиване на ракетно-ядрени възможности въпреки искането на международната общност и съответните резолюции на Съвета за сигурност на ООН. Страните отбелязаха, че в съответствие с Договора за неразпространение на ядреното оръжие КНДР не може да има статус на държава, притежаваща ядрено оръжие. (КНДР вече притежава ядрено оръжие. И никой няма нито морално, нито политическо, нито международно право да забрани на КНДР  да притежава ядрено оръжие, понеже за КНДР то е единствената възможна сила за защита на страната от агресията на САЩ в съвременните условия на ясно противопоставяне на империалистическия свят. От всички страни, притежаващи ядрено оръжие, единствено САЩ са използвали това оръжие (най-малко в три военни конфликта-през 1954г., през 1991г., през 1998г.) и затова те нямат право да го притежават).

Страните подчертаха, че КНДР трябва да спазва международните задължения и обещания в областта на денуклеаризацията (суверенната страна КНДР пред никого и нищо не е длъжна, и още по-малко е длъжна да пълзи пред марионетките на Вашингтон), включително съответните резолюции на СС на ООН и Съвместната декларация на КНР, КНДР, Япония, РК, Русия и САЩ от 19 септември 2005 г. Страните се договориха за целите на Съвместната декларация от 19 септември 2005г., съвместно с другите участници в шестстранния преговорен процес да се положат усилия за създаване на условия за нейното възобновяване”.

Както се вижда, президента Путин за пореден път потвърди, че действа за интересите на престъпната руска олигархия. Ръководството на РФ поради бизнес-интересите на едрата буржоазия за пореден път продаде КНДР.

14 ноември 2013 г.

Tags: ,