ЗА ЗЕМЯТА НА БЪЛГАРИЯ

КАКА Е В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ

Всички държави членки са приели директивата за свободно закупуване на земя от чужденци, граждани на Европейския съюз, с изключение на Унгария, която твърдо се противопоставя, НО:

АВСТРИЯ – по Конституция всеки гражданин на ЕС може да си купи австрийска земя. Но е необходимо да живее в Австрия и … вече да притежава австрийска земя.

ГЕРМАНИЯ има комисии към всяка община, съставени от земеделци и общинари, през които минава задължително всеки договор за покупка на земя. Те решават.

ФРАНЦИЯ има организации на производителите (SAFER) с правата на държавен орган, които противодействат на формирането на монополи, крупни собственици и лобистки кръгове. Налагат спазването на екологичните норми.

ИТАЛИЯ – само 15% от землище може да бъде продавано на чужденци.

Останалите страни от ЕС имат подобни вътрешни ограничения, с изключение на България.

КАК Е В БЪЛГАРИЯ?

България променя Конституцията си през 2005 г. така, че забраната за продажба на земя на чужденци е отменена не само за граждани и юридически лица на Европейския съюз, но и за хора и фирми от целия свят, това НЕ Е изискване на ЕС, а препоръка на американския, турския и израелския посланик.

От 1992 г. в България няма реална забрана за продажба на земя на чужденци, необходимо е само желаещите да регистрират фирма на територията на страната ни. Разликата от 1992 г. до сега е, че през 2009 г. е променен търговския закон, според който всеки може да регистрира фирма вече с капитал от 2 лв.

Няма ограничение за количество земя от землище, което може да бъде продавано на чужденци.

Няма организация с права на държавен орган, която да предотвратява създаване на монополи, крупни собственици, лобистки кръгове.

Няма задължение да бъде обработвана земята, нито изискване към продукцията.

Няма комисии от земеделци към общините, през които да преминават договорите за продажба.

Няма задължение да живееш в страната, за да си собственик на част от нея.

На практика мораториум има само върху продажбата на земя на юридически лица, които не са регистриране като български фирми! Той изтича на 01.01.2014 г. и отваря вратите на целия свят да изкупи нашата земя.

ДО КАКВО ДОВЕДЕ ТОВА И КАКВО СЛЕДВА?

Половината от българската плодородна земя ВЕЧЕ е в ръцете на чужденци, които не я обработват, а играят с акции на фондовата борса. Това са спекуланти, които не носят нищо на българската икономика и пречат на развитието на българското земеделие.

80% от обработваемата земя в България се обработва от 0,02% от земеделците – наши и чужди. В същото време германските фермери се оплакват, че 8% от земеделците им държат 56% от земята. Дисбалансът у нас е достигнал и прехвърлил всякакви граници. Едрото земеделие е основно зърно, то е с ниска добавена стойност, ниска заетост на работна ръка и България не печели много от него. Плодовете и зеленчуците ни са внос и то некачествен.

Производители на Генно Модифицирани Организми са вече регистрирани в България (Монсанто, Синжента), те искат да купуват земя тук, за да развиват ГМО, което е опасно за здравето ни и това на децата ни.

Наблюдаваме засилен интерес към покупка на земя в пограничните райони. Югоизточна България, например, е обект на интерес от основно турски и арабски граждани. Съседни на България държави водиха наскоро войни за територии, изкупени и неусетно заселени от граничещи нации.

КАКВО ПРЕДЛАГАМЕ НИЕ?

Национален дебат за земята. Нека дребните, средните и едрите фермери седнат заедно с юристи и учени. Нека от този дебат изкристализират законови формулировки и те бъдат приети от Парламента веднага.

За политическите спекулации с думата „мораториум” е ВАЖНО! Да отбележим, че мораториум върху продажбата на земя на чужденци НЯМА. Решението на Народното събрание от 22.10.2013 г. е прехвърляне на отговорност към изпълнителната власт БЕЗ ПОСТОВЕН КРАЕН СРОК НА ИЗПЪЛНЕНИЕ. То е пожелателно решение от типа „иска ни се да забраним”. България не се нуждае от него, стига до Коледа Народното събрание да обнародва всички необходими промени в съответните закони в защита на Родината ни от разпродажба.

група „ЗА ЗЕМЯТА НА БЪЛГАРИЯ”

www.facebook.com/groups/zemia

 

Tags: