ЗА КОМУНИСТИЧЕСКО ЕДИНСТВО

Наистина обнадеждаващо е, че отделните сформирани комунистически фракции, някои от които оформили се като партии,  са осъзнали необходимостта от единство, изразено в обща марксистко-ленинска партия в това сложно и тревожно социално поляризирано общество. Началото е поставено с някои общи мероприятия и контакти както между членовете, така и между ръководствата. Това дава възможност да се разкрият позициите даже на отделни членове, особено на фона на предишни прояви. Затова както е наложително обединението, така е наложително внимателно подхождане към решаване на проблемите. Особено в момента, когато главната управляваща сила се обявява за лява формация, а всъщност действията й са показателни и тя не скъсва с предишната си дясна политика. Затова всякакво неправилно действие може вместо да изиграе положителна роля, да е катастрофално. Понякога овладелите теоретични знания, без практични ръководни умения не дават желания резултат. Нищо не пречи на организациите ни да провеждат съвместни мероприятия при съответна подготовка и взаимно уважение.

Що се отнася до упреците за „самовлюбени ръководители”, то отправящите ги трябва да погледнат първо себе си. А и всеки индивид до известна степен харесва себе си и това му служи да се реализира и да показва това, на което е способен. Но нали затова са създадени организации с такава велика идея, каквато е марксистко-ленинската наука за устройството на обществото и да си взаимодействаме и помагаме. Близкото ни минало показа на много другари, че поотделно не можем да направим това, което трябва в тази обстановка.

Още след регистрирането се през 1990 г., на своя ХV конгрес БКП отправи обръщение към левите и патриотични сили в България за единство. С образуваната наскоро тогава БКП(м) се подписа спогодба, но тя остана без последствия. Във в-к „Комунистическо дело” десетки пъти е призовавано за обединение. През 1994 г. с други две леви организации – БРСДП и Конфедерация за правата на човека се сключи споразумение за създаване на Съюз на левите сили. Едва дочакали да бъде оповестен този документ, и под нечий натиск подписалите го се отказаха от него и ликвидираха тази инициатива.

Всички ние трябва да бъдем пропити от съзнанието, че компромис с идеологията не бива да правим при това тотално предателство от страна на бивши функционери на ревизионизма, представящи се за комунисти и станали причина за сегашния мощен антикомунизъм.

Драги български комунисти, само единни можем да се преборим с антихуманния алчен капитализъм.

ПБ на ЦК на БКП

Tags: