КРАЯТ НА ДОБРИТЕ РУСКО-ТУРСКИ ОТНОШЕНИЯ

p-sh-l

На всички стана ясно какво направи Турция. Преди три години Ердоган изпадна в истерия, когато ПВО на Сирия свалиха турския изтребител навлязъл в нейна територия. Но на 24 ноември 2015 година турски изтребители свалиха руски боен самолет, след това стана ясно, че е свален и руски военен хеликоптер Ми-8. В резултат на действията на турските изтребители и протурската опозиция в Сирия бяха убити двама руски военни.

На пръв поглед, всичко ще зависи от това, къде именно е ударен руският самолет. Ако инцидентът е станал в сирийското въздушно пространство, то става дума за агресивни действия на Турция, на което Москва може да реагира като на пряко военно нападение. Но ако Анкара е права и произшествието става на турска територия, то юридически турците са имали право да неутрализират  нарушителя, при което ответните действия на Кремъл могат да бъдат нелегитимни. Но на практика логиката на ситуацията не предполага такъв извод. Номерът на Ердоган с връчената нота на руския посланик няма никаква стойност. Защото изявленията на опитни пилоти, включително и от страните на НАТО и дори от САЩ я отхвърлят категорично. Не може никой да предупреди руските пилоти 10 пъти в рамките на секунди. Дори, ако предположим, че това е вярно, как тогава може да се обясни курсът към вътрешността на Сирия на руския самолет, който всички видяха и могат да видят на клипа предоставен от турската страна.

Тук, разбира се, не става дума за демонстративно ликвидиране на руски  самолет от страна – членка на НАТО, става дума за демонстративно ликвидиране на заседанието на руско-турската група за стратегически диалог, на което трябваше да вземе участие министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров.

Самите турци-по улиците на Истамбул и в социалните мрежи- се разделиха на два лагера. Едните празнуват, по-зрелите и по-умните – са настроени много по-песимистично. Те разбират кого предизвикват. Те помнят че, благодарение на  СССР  съществуват като самостоятелна държава. Но неоосманистите не ценят такива подаръци и няма да ги оценят. Макар че, все повече от тях разбират цялата дълбочина на последствията които ще ги сполетят, което е добре.

От друга страна НАТО се занимава само с едно – тайно да формулира  одобрението си за действията на турците. Самите те, извършили нарушение на чужди граници стотици пъти, проклинат доброто си отношение към Русия – унищожават всичко, което беше постигнато през годините. Те дори не се опитват да представят случилото се като трагична случайност. Давутоглу се гордее неприкрито, независимо, че всичко по адрес на руския самолет е явна лъжа. Разбира се, има куп доказателства, че бомбардировачът не е нарушил турската граница.

Събитията в Украйна също не бяха и не са случайни. Само където сред бандеровците атмосферата е по – единодушна.

Не трябва да се забравя и реакцията на руските либерали. Те се присмиваха когато първоначално се излъчиха кадрите с падащия самолет. Но когато се появиха снимките с тялото на руския пилот, техния възторг надмина всякакви граници. Такава отвратителна подигравка с падналите герои, като коментарите и шегите с тях не e имало отдавна, и които са сравними само с творенията на ивоинджевите „духовни” шпицкоманди в България. Но докато такива като Иво Инджев са обикновени империалистически дърдорковци, то „либерастите” ( по определението на известния руски икономист Михаил Хазин) притежават реална власт. Според мен руското правителство не само, че не трябва да забрави никога за тяхната отврат, но и трябва да предприеме съответни действия срещу тях, макар, засега само на морални основи. Но явно, политически изненади от тях са възможни. Разбира се, те ще имат работа с голямото болшинство от руското общество, но подривна дейност в неподходящ момент може да усложни обединените усилия на Русия да защити независимостта си.

Но тези, които се проявиха като братя на руснаците се оказаха кюрдите. Не е толкова важно къде живеят те – в Иран, в Сирия, в Турция или в Ирак – отвсякъде постъпваха съболезнования и думи на подкрепа. Народ притежаващ велика култура, лишен от своя страна, много добре знае, какво е това  несправедливост. И подлото убийство, извършено от турците – е същото, което кюрдите хиляди пъти са изпитвали върху себе си.

Именно Турция потискаше този народ много жестоко. И дума не може да става за някакъв стремеж към независимост. Езикът и дори името „кюрди” е забранено. Турците ги избиват незабелязано и целият свят си затваря очите пред тези зверства.

Това, че кюрдите все още съществуват се дължи на тяхната борба, която те водят сами. И разбира се, те очакват помощ от Русия. Ако добавим, че Иракският Кюрдистан е реалност, а Сирийският сега или по-късно ще се появи, може би като автономия и разбира се вече с руска помощ, кюрдите ще покажат на неоосманистите такъв фестивал на справедливостта, че ще бъде запомнен. Разбира се, това може да се избегне, ако прогресивните сили в Турция, за разлика от България те не са никак малко, не решат въпроса по друг начин. Но така или иначе Ердоган ще проклина денят в който си позволи да плюе в лицето на държава, която е способна да го изтрие от историята.

И така, какво може да се очаква в близко време?

Най-вероятен е симетричният отговор. За никой не е тайна, че турските самолети нарушават територията на Сирия и бомбардират позициите на кюрдите. Твърде възможно е Русия да снабди кюрдските въстаници и разбира се, сирийската армия със сигурни средства за ПВО. Вече е факт, реакцията на Руското МО, което нареди бомбардировачите да се съпровождат от изтребители при плановите бомбардировки по инфраструктурата, икономическите и военните обекти на терористите от ИД и техните помагачи. За мен обаче си остават неизяснени въпросите:а нима руските ръководители не са се досещали за какво беше снабдена Турция от САЩ с малко повече от  дузина изтребители F-16 и истеричните лъжи на Анкара за нарушаване на турското въздушно пространство от руски самолети? И нима Путин е чак толкова изненадан от действията на Ердоган, че чак му позволил да бъде ударен в гръб?

Това предстои да се изясни.

Икономическите варианти за отговор започнаха. Руските туристи в бъдеще ще се въздържат да посещават Турция. Не е тайна, че турските хотелиери и бизнесмени потриваха ръце от ограничението на руснаците да посещават египетските курорти. Сега на тях ще им се наложи да изпитат участта на българските си събратя, които смятаха потока от руски туристи за даденост.

Най-кошмарен сценарий за отговор на Турция от страна на Русия може да се окаже създаването на Сирийски Кюрдистан. При такова развитие на нещата Русия ще успее политически да изолира Турция и дори в определен момент  за турския президент могат да настъпят много неприятни събития. Не е тайна, че той отново се стяга да стане премиер.

От друга страна, вътре в управляващата ПСР отдавна има конфликт. Много уважавани хора са недоволни от политиката на президента и от неговия авторитарен стил на управление. Не е изключено именно те да са извършили тази провокация за да може Ердоган да бъде поставен в абсолютно безизходна ситуация.

Разбира се, турският президент ще вземе върху себе си отговорността и ще твърди, че Турция е защитила въздушното си пространство.

Путин вече е принуден да отговори твърдо, но симетрично. И не само да накаже Ердоган, но и да демонстрира, че никой безнаказано не може да сваля военни самолети на РФ никъде и при никакви обстоятелства.

Така общо-взето стоят нещата с руско-турските отношения за сега. А България? Българските управници готови ли са за новите предизвикателства, които ще възникнат ако пътят на Турция бъде затворен на изток? Ако те не знаят това, което знам аз – това означава, че трябва да си ходят.

Милчо Александров

Tags: ,