ОТ ЗАЛАТА НА СЪДА

maevski

На 9 ноември в Ужгородския градски съд се проведе поредното изслушване по делото на редактора на вестник «Рабоче-крестьянская правда» Анатолий Аркадиевич Маевски. В залата присъстваха: съдията Андрей Николаевич Ференц, прокурорът Александър Юревич Иванин, адвокатът Александър Романович Есенов, както и читатели на вестника. Присъстващите издигнаха плакати с надписи: „Свобода за политическия затворник – А А Маевски”.

В началото на заседанието, прокурорът представи заявление за продължаването на срока за задържане под стража.

Др. Маевски декларира за отмяна задържането под стража на лична отговорност. Съдът се оттегли за съвещание.

След това той обяви решението си: „във връзка с особената опастност на престъплението, съдът не може да отмени решението за задържане под стража на А А Маевски и продължава срока за задържане под стража до края на съдебното разследване до 08.01.2016 година.” Съдът продължи работата си. Призована беше свидетелката Татяна Алексеевна Илина, работник от пощата, отговорна за подписването на договор за разпространение на вестника. Информира, че договорът е подписан при наличието на всички изискуеми документи. Тя не е чела вестника и не може да направи оценка на вестника. След това бяха разпитани Е Г Фазедош-журналист от вестник „Закарпатская правда”, А А Рожко-декан на карпатския университет „Волошин”, юриста Р И Молдавчук- доцент в карпатския университет „Волошин”. Именно Молдавчук се е обърнал към СБУ, след като получил вестника  „РКП” от свой приятел, като помолил редакторът на вестника да бъде привлечен към отговорност. На въпроса на прокурора  – „Защо вие смятате, че редакторът на вестника „РКП” призовава към разчленяването на Украйна?”- Молдавчук отговаря: – „Той е напечатал интервю на Губарев с един от журналистите, поместил е портрет на Губарев. И най-главното, на първа страница е отпечатал портрета на Сталин!” Прокурорът: „А призивите за междунационално разчленяване в какво се изразяват?” – „Той нарича украинците бандеровци и фашисти!”

Маевски отговори: „Аз съм украинец, но не се смятам за бандеровец и фашист. Аз съм комунист. Дайте ми само един пример, където аз говоря подобно нещо? И където призовавам „към разчленяване на Украйна?”. Нито доцент Молдавчук, нито другите членове на университета можаха да посочат подобен призив. Съдията закри заседанието. Датата за следващото заседание не се определи.

Н Бойчук „Наша борьба”             превод КП

Tags: , ,