ПАРТИЕН ЖИВОТ

ck-bkp

На 25.10.2016 г. се проведе редовно заседание на ПБ на ЦК на БКП, на което бяха разгледани въпросите за финансовото състояние на партията, организационното състояние на партията и беше взето решение относно предстоящите президентски избори и референдум, което публикуваме отделно.

Обърнато беше внимание на редица другари, които не отчитат редовно изпращаните им вестници. Вече наближава краят на годината и им напомняме, че следва да се издължат: от гр. Сандански, Айтос, Харманли, Батановци, Йоаким Груево, Обручище, Елин Пелин, Априлци, Лакатник, Джебел и др.

В рамките на един месец миньорите от втори рудник на концесионера Хр. Ковашки бяха принудени да излязат на протест. След рудник Черно море, и миньорите от Бобов дол се вдигнаха в защита на икономическите си права и запазването на работните места. БКП изрази подкрепата си за справедливите искания на миньорите чрез участие в спонтанен протест пред сградата на БНТ заедно с Автономния работнически синдикат, движение „23-ти септември” и активни граждани. Протеста на миньорите беше подкрепен с плакати за класовата им борба и скандирания: „Солидарност с Бобов дол”, „Солидарността между хората е нашето оръжие срещу властта”, „Борба, борба, класова борба”, „Мафията убива, властта прикрива”, „Няма социален мир без справедливост”, „Стига експлоатация! Стига бандитизъм! Стига частна собственост и капитализъм!”. Поздравяваме миньорите за успеха на протеста им, но предупреждаваме, че той има временен характер. Продължава да виси угрозата за закриване на рудника, респ. изхвърляне на работниците на улицата. Докато съществува системата, основана на частна собственост работниците винаги ще бъдат подложени на натиск и увреждане на икономическите им интереси, вкл. до такива драстични форми като неизплащане на заработените им заплати. Единствено премахването на капитализма ще гарантира освободения от експлоатация труд.

На 7 ноември БКП чества 99-та годишнина на Великата Октомврийска Социалистическа революция съвместно с БРП/к/, движение „23-ти септември” и прогресивни граждани, пред паметника на Съветската армия в София. Звучаха революционни песни, Бяха произнесени слова за световно-историческото значение на Октомврийската революция и съвременната политическа обстановка, бяха положени цветя на паметника. За съжаление представители на БРП/к/ помрачиха празника, като отправиха лъжливи и необосновани обвинения към ръководството на БКП за разединението на комунистите, на които беше даден достоен отговор. От вестника на БРП/к/ е видно, че подобни обвинения към БКП са отправени и на проведения наскоро пленум на БРП/к/.

На 26 ноември се проведе редовното заседание на ПБ на БКП. Беше направен анализ и бяха обсъдени предстоящите задачи за организационното укрепване на партията и за подготовка за предстоящите предсрочни парламентарни избори. Беше взето отношение по необоснованите обвинения на БРП/к/ и беше потвърдена правилността на позицията на БКП.

ПБ на БКП

Tags: