РУСИЯ И КИТАЙ НАЛОЖИХА ВЕТО СРЕЩУ АНТИСИРИЙСКАТА РЕЗОЛЮЦИЯ НА СС НА ООН

  Съветът за сигурност на ООН не можа да приеме антисирийската резолюция, разработена от Франция, Германия, Португалия и Великобритания. Двете постоянни членки Русия и Китай веднага блокираха документа. Девет страни гласуваха за резолюцията, а четири (Бразилия, Индия, ЮАР и Ливан) се въздържаха.

По думите на постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин, предлаганите от Европа мерки ще доведат само до разпалването на гражданска война в Сирия. Той отбеляза, че гласуването е станало на фона от декларацията на западните лидери, че правителството на Башар Асссад вече е нелигитимно и предлага на сирийската опозиция да се откаже от диалог с властите.

„Неприетият днес проект беше построен върху философията на конфронтацията. Ние не можем да се съгласим с неговият едностранен обвинителен уклон по адрес на Дамаск”, каза Чуркин за резултатите от гласуването. Той подчерта, че резултатът от гласуването е „не само въпросът за приемливост на формулировките, колкото конфликта на политическите подходи”.

Чуркин нарече също неприемлива ултимативната заплаха за налагане на санкции по отношение на сирийските власти, отбелязвайки, че такъв подход противоречи на принципа на мирното регулиране на кризата върху основата на общосирийския национален диалог.

Достатъчно ясна беше и позицията на Китай, който рядко използва правото си на вето.

„Проектът за резолюция на Съвета за сигурност на ООН, предложен от определени държави, се свежда до оказване на натиск върху Сирия и заплашва с използване на санкции. Това не помогна до разведряване на обстановката в Сирия”, се казва в декларацията на официалния представител на МВнР на КНР Ма Чжаосюя.

След като антисирийската резолюция беше провалена, постоянните представители в ООН от САЩ и Русия започнаха задочна полемика. Така, Сюзан Райс заяви, че Съвета за сигурност е игнорирал растящата заплаха на регионалната сигурност за това, че „някои страни предпочитат да търгуват с оръжие със сирийския режим”. Виталий Чуркин категорично отхвърли тази теза: „Русия взима принципна позиция и тези от вас, които работят в ООН, наят, че в редица случаи Русия е подкрепяла резолюциите на Съвета за сигурност, понасяйки големи загуби, незвисимо от икономическите отношения и продажбата на оръжие с различни страни, които са били обект на санкции”. Той изрази недоумение по повод, че „подобни обвинения прозвучаха от страна,  която хвърля милиарди долари в Близкия Изток под формата на оръжия и военна техника”.

Действително, САЩ последователно блокира на практика всички решения на СС на ООН в които се осъжда агресивната политика на Израел. Русия напоследък често гласуваше в унисон със страните от Запада. В частност, подкрепи февруарската резолюция на СС на ООН за Либия, осланяйки се на необходимостта от защита на мирното население и се въздържа при гласуването на резолюция №1973, която стана повод за агресията на НАТО. В резултат Либия в настоящия момент е хвърлена в кървавия хаос на гражданската война.

Между другото на края на гласуването в СС на ООН стана известно за резките декларации, които направи президента на Сирия Башар Ассад. Както съобщава иранската агенция Fars, на срещата с министъра на външните работи на Турция Ахмет Давутоглу той е заплашил, че „ако против Дамаск бъдат предприети някакви налудничеви крачки от страна на НАТО, на мен ще са ми необходими не повече от шест часа, за да прехвърля стотици ракети и снаряди на Голанските възвишения и да ги изстрелям по Тел-Авив”.

Съветская Россия

06.10.2011 г.                                                                                        

 преведе от руски Милчо Александров

Tags: , ,