НАКРАТКО ЗА ВАКСИНАТА ГАМ-КОВИД-ВАК (СПУТНИК V) – ЗАЩО ТОЛКОВА БЪРЗО СЕ ПОЯВИ?

Най-честите претенции към тази ваксина от хората е, че: „тя не е проверена“ и „защо толкова бързо се появи“. На конспиративните хипотези няма да се спираме.

  Тази ваксина беше създадена толкова бързо, защото  учените притежаваха вече готова технология. Технология разработвана от десетилетия. Същността на технологията е в това, че се използва аденовирус, като транспортьор за доставка в клетката необходимия ген за производство на необходимия белтък. На тази основа е изградена ваксината за треската Ебола. Аденовирусът се използва за лечение на онкологични заболявания. Така че натрупаният опит за използването на аденовируси е богат.

  Аденовирусът е ДНК-вирус, при това в ДНК клетката той не се вгражда (той не притежава механизми за това). Той просто синтезира РНК на базата на своята ДНК, и след това на базата на РНК изгражда своя белтък. Аденовирусът във ваксината е лишен от възможността да се размножава,  понеже този ген от неговата ДНК са го отстранили. Заедно с белтъците вирусът синтезира и S – белтък (белтък Spike, от английски „шип“), който се прикрепва върху повърхността на вируса SARS-COV-2. Те са много и заедно образуват корона. Вирусът не се преплита и не се копира, но независимо от това клетката чувства, че в нея има навлизане и изпраща този белтък (който се синтезира под въздействието на ваксината) към клетъчната мембрана. По този начин тя подава сигнал за тревога на другите клетки. А имунните клетки по такъв начин се запознават с инфекцията и поглъщат „заразената“ клетка, като че ли тя е наистина заразена. Компонентите на ваксината не отиват по-далече от мястото на въвеждане, след ваксинирането остават само антителата, които след това, при заразяване, позволяват на имунната система бързо да разпознае инфекцията и я унищожава.

  Ваксината Спутник до днес е единствената в Русия с доказана ефективност в научните изследвания срещу коронавируса. Публикации за тези изследвания има в „Ланцете“. Това е едно от най-добрите международни научни списания по медицина, много статии от него имат свободен достъп. Безопасността и ефективността на ваксината беше доказана публично.

  Е можеше тази ваксина да бъде създадена много по-бързо – ако не беше капитализма, при който, едва ли не, всяка лаборатория работи „сама за себе си“. Тези срокове, за които тя беше създадена, са много бавни, като знаем че за тяхното изготвяне всичко беше готово.

  Ваксината се прави, не да не се разболеете, а болестта да премине по-леко. Тук става въпрос за всяка ваксина. Ако в организма попаднат големи дози патогени, при това ако организмът е слаб, човек може да се разболее и с ваксина. Няма и не може да има 100% защита. Но 90% това вече е много хубаво!

  Прозвуча въпросът, защо за ВИЧ до сега няма ваксина, а за коронавируса вече има, и толкова бързо? На практика – не е бързо, разбира се, това беше предшествано от десетки години къртовски труд в изследването. Най-важното е проблема със самите вируси, в особеностите на тяхното размножаване и тяхното поведение в организма. Върху ваксината от ВИЧ учените работят повече от 10 години. Освен проблемите със самите вируси, има и икономика. Колкото и да е тежка, епидемията от ВИЧ не парализира икономиката. За сега за болните от ВИЧ има специална терапия, която потиска репликацията (размножаването) на вируса, и при условие, че дисциплинирано се поемат лекарства, човек може да живее дълго. Той може да работи и дори да ражда здрави деца (при използване на медицинските технологии). Пътят за предаване на ВИЧ много леко се блокира. А корона вирусът се предава по въздушно капков път и контролирането му е по – трудно. Освен това, след корона вирусът човек може да остане нетрудоспособен, епидемията парализира цели предприятия. По такъв начин, избухването на корона вируса вредят и на икономиките на социалистическите страни, а на капиталистическите още повече.

  Следователно, за собствениците на предприятия е изгодно да се победи пандемията. А това означава, че те ще инвестират в производството на ефективна и безопасна ваксина. А какво да правят останалите? Необходима ли ни е ваксина? Да, необходима е, защото тя спасява от тежки усложнения. А без ваксина ще имаш усложнения, дори ако прекарате болестта леко. Разбира се, че при капитализма относно мерките за сигурност е бардак. Хората дори сертификати си купуват… Но да се говори, че ваксините не действат, или че всички ни ще убият е неправилно. Ние, комунистите, трябва да бъдем строги по отношение на това какво говорим на хората. За това е необходимо да се постараем да получим най-обективния възглед за проблема. Защото от нашите думи могат да зависят живота и здравето на хората, които ни се доверяват. Пандемията парализира не само производството, не само пречи на капиталистите да получават печалби, тя ни пречи да се борим с капитализма! Тя парализира социалната активност изобщо. Един стои затворен зад 4 стени, друг работи по 10-12 часа, трети е минал на вахтен режим. Отделяне на болните от здравите, две неделна карантина, но не може да има пълноценна карантина. Остава само ваксинирането. В интерес на буржоазията е само печалбата и за това на нея са необходими клиенти и трудоспособни работници, и за това ваксинирането за нея е изгодно. А нашето здраве е в интерес на работническата класа. Пролетарският интерес е всички членове на обществото да бъдат защитени, а не само част от него. Ние имаме интерес да сме здрави, а не просто трудоспособни. Ваксинирането може да запази трудоспособността ни и от там и здравето ни.

  Противоречието в момента се състои ето в това: на капиталистите е изгодно само да проведат кампанията по ваксиниране, а на трудещите се им е необходимо да бъдат защитени и здрави изобщо. За капиталиста ваксинацията е необходима и достатъчна, а за работниците тя е необходима но е съвсем недостатъчна! Защото и ваксинирането и всяко лечение трябва да се провежда така, че от него да има смисъл:

  1.За изграждането на антитела след ваксинирането е необходимо време (за Спутник това са 42 дни). През това време е много важна защитата от заразяване, за това е необходимо спазване на всички санитарни норми на работните места за сметка на работодателя, съкращаване на работния ден през тези 42 дни след ваксинирането.

  2.Първите 3 дни след ваксинирането в болшинството се наблюдава грипоподобни симптоми – температура, втрисане, бърза умора. В такова състояние да се работи е много вредно, а  полагането на физическа работа е опасно, за това е необходима почивка. Това означава, че след ваксинация е необходим  3 дневен болничен отпуск.

  3.След половин година е необходима реваксинация, за да се „подсили“ имунитета. И отново трябва да се подсигурят 3 дни болнични и спазване на мерките за сигурност.

  4.А когато пандемията приключи, ваксинирането, вероятно, ще е необходимо веднъж годишно, докато не свършат сезонните епидемии.

  Ако работниците в предприятията успеят да вземат този процес под свой контрол, то епидемичната безопасност в тях ще нарасне не само по отношение на коронавируса. В този случай ще може да се преодолее бардака и хаоса в организирането на ваксинирането и изработването на колективен имунитет, тогава ще бъдат защитени и тези, които действително не трябва да се ваксинират по медицински показания. За това е необходимо да се води просветителна работа в работническите колективи, за да могат работниците ясно да разберат механизма на действие от ваксините и да не се поддават на антиваксинна пропаганда.

Е С Шклавцова, РПР, кандидат на биологическите науки, научен сътрудник към ИБФ СО РАН, 2-ри курс на Червения университет

превод Милчо Александров