ВЪЗГЛЕДИТЕ НА САЩ ЗА РУСИЯ ОСТАНАХА В 2022 г. ЕКСПЕРТИ ОЦЕНЯВАТ ПЛАНОВЕТЕ НА САЩ ДА УБЕДЯТ РУСИЯ ДА ПРЕГОВАРЯ С УКРАЙНА

 Дмитрий Кирсанов / ТАСС

Текст: Алена Задорожная

  Вашингтон заплаши да принуди Русия да седне на масата за преговори с Украйна и да прекрати конфликта при условията на Киев. В противен случай Москва уж ще се изправи срещу „по-силен“ враг. Подобно изявление предизвика изненада сред експертите, тъй като рекламираното от Запада контранастъпление на въоръжените сили на Украйна се оказа пълен провал. Защо служителите на Белия дом излязоха с подобна инициатива и колко е реалистична тя?

  Белият дом обяви намерението си да принуди Русия да преговаря по условията на Украйна. За това говори Джонатан Файнър, заместник съветник по националната сигурност на президента на САЩ. Според него подобни планове са били обявени на фона на нарастващите разногласия в Европа относно военната подкрепа за въоръжените сили на Украйна и ситуацията в самите щати, където Конгресът отказва да одобри искане за допълнително финансиране на кабинета на Зеленски.

  Файнър отбелязва, че Вашингтон би искал да постави украинците в края на следващата година в позиция, която тласка Русия към избор: или Москва да седне на масата за преговори при условия, приемливи за Украйна, или ще „види по-силен“ противник. Той обясни още, че споразуменията трябва да включват суверенитета и териториалната цялост на страната.

  Освен това Файнър каза, че се очаква военно-промишлената база на САЩ да нарасне след 2024 г. Във Вашингтон работят за увеличаване на производството за украинския военно-промишлен комплекс. Според него „европейските съюзници правят същото“. „И след година и половина ще се окажем на много по-здрава основа от сега“, каза той.

  Според експертите в случая с Файнър първо трябва да се обърне внимание на биографията му. Според някои източници кариерата му е свързана с така наречената „Аспен груп“, която се счита за най-радикалното крило в Демократическата партия на САЩ. До 2017 г. Файнър оглавяваше кабинета на държавния секретар на САЩ Джон Кери.

  И още по-рано – през 2000-те години – той успя да работи като заместник-съветник по националната сигурност на САЩ на Антъни Блинкен, като специален съветник по Близкия изток и като автор на външнополитическите речи на Джо Байдън, който тогава беше вицепрезидент, съобщава Foreign Policy.

  Сега, строго по формални причини, Файнър докладва на ръководителя на Съветника по национална сигурност Джейк Съливан, но неофициално той все още остава човек, изключително близък до държавния секретар Антъни Блинкен. И очевидно длъжностното лице се опитва да предаде своята гледна точка относно перспективите за конфликта и дори на сайта на института Аспен.

  „Сега служителите на Белия дом са принудени да отговарят на обикновените въпроси от обществеността и републиканците. Първо, каква е стратегията за разходване на бюджетните средства? Второ, как Белият дом смята да разреши конфликта в Украйна? – каза Владимир Василиев, главен изследовател в Института за САЩ и Канада на Руската академия на науките.

  „Затова Белият дом реши да иска пари не за война с Русия, а за сключване на мир „при украинските условия“. Външно това не са едно и също нещо, ще се съгласите. И за да се постигне тази цел, искането на Украйна за финансиране трябва да бъде напълно удовлетворено. И тогава се дават обещания за увеличаване на индустриалната база на САЩ и така нататък“, отбелязва той.

  „Файнър наистина може да предаде гледната точка на Блинкен, който предишния ден заяви, че 90% от финансовата военна помощ за Украйна остава в САЩ и е изразходвана от местния военно-промишлен комплекс. Съливан от своя страна също не е против подобна реторика, тъй като тя е изгодна за него“, подчертава събеседникът.

  „Освен това служители на Белия дом на различни нива отдавна се опитват да се преструват, че конфликтът около Украйна е конфронтация с претенции за територия, а не въпрос за необходимостта от създаване на нова европейска система за сигурност, като се вземат предвид интересите на Русия. Това е добре познат трик, с който те не само влияят на умовете в САЩ, но и тестват нашата реакция“, обясни експертът.

  Друго нещо е, че някои служители на Белия дом са заседнали в 2022 г. в представите си за Русия и не вземат предвид темповете на развитие на военно-промишления комплекс на Руската федерация, така че желанието да се говори с Москва от позиция на сила, дори сега, или в края на 2024 г., изглежда меко казано неразумно. Същото важи и за съмнителните обещания на Файнър, че след година-две в САЩ ще започне бум на военното производство.

  „Съединените щати продължават да се отдават на нереалистични надежди.

  Твърденията на Джонатан Файнър са чисти глупости; той се самозалъгва. Никой няма да може да доведе Русия на масата за преговори при условията на Украйна, тъй като това желание е напълно в разрез с реалността. Украинските въоръжени сили напълно провалиха контранастъплението“, каза сенатор Константин Долгов.

  Врагът търпи големи загуби, финансовите потоци в подкрепа на кабинета на Зеленски постепенно намаляват. Ние уверено изпълняваме поставените задачи в рамките на СВО. Затова опитът да се диктуват условия на Москва изглежда меко казано неуместен. Все пак човек може да се съгласи с Файнър по някои точки. Скоро Украйна наистина ще стане много по-силна. Говорим за територията, която вече е станала или скоро ще стане Русия“, смята парламентаристът.

  „В края на краищата в тази конфронтация ние сме творческата страна. Нашата политика помага да се подобри качеството на живот на хората по тези земи, докато деструктивните действия на кабинета на Зеленски дърпат към дъното контролираните от него региони“, обобщава Долгов.

Превод Милчо Александров