НА МЕЖДУНАРОДНАТА СРЕЩА НА КОМПАРТИИТЕ БЕШЕ ОСЪДЕНО ЛИКВИДИРАНЕТО НА КОМУНИСТИЧЕСКАТА ПАРТИЯТА НА КАЗАХСТАН

mo

  От резултатите на международната среща на всички комунистически и работнически партии, която се състоя в Атина, беше приета декларация, която призовава за борба против заплахата от войни, проява на фашизъм и антикомунизъм. В този документ бяха отбелязани страните, в които активно протичат процеси на декомунизация, а комунистите са подложени на гонения. Към тях беше включен и Казахстан, където през 2015 година съдът по формални причини ликвидира Комунистическата партия на Казахстан.

За активните действия на Астана по провеждане на декомунизация, преименуване на населени места, улици, паркове, сваляне на паметници от съветската епоха, възвеличаване на националистите и колаборационистите, сътрудничили на нацистка Германия, разказа съпредседателят на Социалистическото движение на Казахстан Айнур Курманов. Централен момент в тази кампания е ликвидирането на старата Комунистическа партия на Казахстан и опита да тя да се смени с изкуствената Комунистическа Народна партия на Казахстан (КНПК), създадена от администрацията на президента Назарбаев и контролирана от КНБ.

Струва си да отбележим, че марионетната КНПК е оглавена от полковника на Комитета за национална сигурност (КНБ) и депутат на Меджилиса Конуров, който взе участие в гоненията на комунистите, в състава на престъпната организация, осъществяваща репресии и терор по отношение на работниците, профсъюзните и опозиционни активисти. Сега властта, с подкрепата на лобистките си структури се опитва да внедри марионетката си в международните комунистически организации и дори да „обедини” останалите членове на КПК с КНПК, което на практика означава – пълно ликвидиране на комунистическата партия в страната. Противоположно на разгромените комунисти и леви, откритата буржоазна диктатура и политическия вакуум, властите в Казахстан създават и финансират крайно десни нациолистически и прозападни либерал-националистически организации, като например, „Жана Казахстан” (Нов Казахстан), искащи забрана на комунистическата идеология и за приемане на закона „за гладомора” по примера на Украйна. Подобни обединения и многобройни интернет издания се създават да подкрепят официалния национал-популистки курс, насочен към изграждането на моноетническа държава.

Връх в тези процеси стана откриването от властите на Казахстан през миналата година в Къйзъйл-Орде паметник на основателя и идеолога на Туркестанския легион  на СС Мустафа Чокаю (Шокаю), с името на който се назовават улици и библиотеки в страната. И на този фон зачестяват фактите на вандализъм по отношение на паметниците на бойците от Червената Армия и свалянето на мемориалните комплекси за загиналите в борбата с немския фашизъм. Всичко това в пресата се съпровожда с гола антикомунистическа истерия, в която своята лепта внесе и Нурсултан Назарбаев, с декларациите си „за престъпленията на комунизма” и с постановлението си „за борба с идеологически устарелите символи и паметници”.

Във връзка с това се прие инициативата на Комунистическата партия на Турция за създаване на международна група от юристи по разглеждане на делата за забрана на компартии и на комунистическа идеология, както и за преследване на комунисти, има идея за подготовка на документи за подаване в комитета на ООН по свобода на обединенията, за съдебното ликвидиране на Комунистическата партия на Казахстан – последна легална опозиционна партия в страната. Първа крачка за това стана включването на Казахстан в списъка на страните, където се извършват активни процеси по декомунизация и властите предприемат действия за забрана на комунистическата идеология.

29.11.2018 година

Информационна служба на Социалистическото движение на Казахстан       /превод Милчо Александров/

Tags: