ЗАПАДЪТ ВЗЕ КУРС ЗА ЕСКАЛАЦИЯ НА УКРАИНСКИЯ КОНФЛИКТ ПРЕЗ НОВАТА ГОДИНА

Текст: Рафаел Фахрутдинов

  Полша призова да бъдат дадени ракети с голям обсег на Киев, „за да унищожат стартови площадки и командни центрове“ в Русия. Подобни заплахи от Варшава са  игра с огъня, предупреждават от Москва. Според експерти реализацията на полските планове ще доведе до пълноценна война на НАТО срещу Русия. Каква тенденция в западната политика отразява призивът на полското външно министерство и какво трябва да направи Русия в това отношение?

  Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката за сигурност Жозеп Борел и полският външен министър Радослав Сикорски обсъдиха по-нататъшна военна помощ за Украйна и се съгласиха, че тази подкрепа трябва да бъде увеличена, включително чрез предоставяне на Киев на ракети с голям обсег и противовъздушни ракети, съобщава Deutsche Wellе*.

  Сикорски призова за затягане на санкциите, за да попречи на Русия да произвежда нови оръжия, използвайки реекспортирани компоненти, и за предоставяне на Киев на ракети с голям обсег, „за да унищожат стартови площадки и командни центрове“.

  На свой ред Агенцията за подкрепа и снабдяване на НАТО (NSPA) обяви, че ще подкрепи членовете на НАТО Германия, Холандия, Румъния и Испания с договор за придобиване на до хиляда ракети земя-въздух Patriot с подобрено насочване (GEM -T).

  Договорът за производство и доставка на ракети беше възложен на COMLOG, съвместно предприятие между Raytheon и MBDA. Изявлението на алианса също така отбелязва, че европейското производство на ракети GEM-T ще бъде разширено.

  Закупуването на ракети за системите за противовъздушна отбрана Patriot е необходимо на съюзниците, за да „укрепят противовъздушната си отбрана по време на руската война срещу Украйна“, се подчертава в изявлението на НАТО. „Увеличаването на производството на боеприпаси е ключов фактор за сигурността на Украйна и нашата собствена“, каза генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг.

  По-рано беше съобщено, че Германия е отказала да достави на Киев крилати ракети с голям обсег Taurus. В същото време Владимир Зеленски заяви, че украинските въоръжени сили се нуждаят от Taurus, за да „унищожат Кримския мост“.

  На този фон в четвъртък, 4 януари, „бе осуетен опит на киевския режим да извърши терористична атака с авиационни управляеми ракети срещу цели на територията на Руската федерация“. „Десет украински ракети бяха унищожени над Кримския полуостров от дежурни системи за противовъздушна отбрана“, съобщи руското министерство на отбраната.

  „Борел може да налее каталунско пенливо вино за Сикорски, както и за партньорите си от Киев. Нито Борел, нито самият Сикорски могат да направят нещо повече. Те не решават нищо нито във военното, нито в политическото планиране на НАТО, ЕС и САЩ. Категорията на билетите им не е същата. Следователно дискусията за доставки на фантомни оръжия за Украйна от Борел и Сикорски е напълно празна“, каза Константин Долгов, член на Съвета на федерацията и бивш заместник-постоянен представител на Руската федерация в ООН.

  „Всички обаче прекрасно разбираме, че подобни изявления не са случайни – те показват, че американските господари на ЕС и Полша след Нова година възнамеряват да вземат курс към засилване на агресията около руско-украинския конфликт, поне в термините на реториката. И това въпреки някои предишни съобщения, че Западът започва да клони към преговори“, припомни сенаторът.

  „В края на краищата напоследък на Запад започнаха да се чуват гласове в полза на преговори с Русия. Там вече няма перчене. Те разбират, че всичко е загубено за тях на бойното поле. И много експерти, политици и част от обществото разбраха това от доста време. Аз лично познавам някои западни анализатори, които поддържат тази гледна точка. И тогава САЩ, чрез Борел и Сикорски, започват да „нажежават“ ситуацията. Но това е игра с огъня и Западът трябва да разбере това“, подчерта ораторът.

  „Бих искал да кажа отделно за Сикорски – той е луд. Преди беше такъв. И мисля, че позицията му на ръководител на полското външно министерство няма да се промени. Но имам един въпрос към него: къде възнамерява да оцелява след удара на отмъщението, ако мечтите на Сикорски се сбъднат и Русия бъде атакувана с ракети от европейска територия? Всичко това е изненадващо, защото дори по време на Студената война, дори по време на Кубинската криза, нямаше такива остри публични изявления от Запада по отношение на СССР“, отбеляза парламентаристът.

  „Какъв трябва да бъде нашият отговор? Увеличаване на бомбардировките на военната и стратегически важна инфраструктура на Украйна. Колкото повече наближава нашата победа, толкова по-ясно Западът ще започне да разбира, че преговорите с Москва са единственият вариант. И тогава ще го избутат този Сикорски, за да сложат на негово място дипломат, който не е забелязан да прави агресивни изявления срещу Русия. И чрез него те ще започнат да изпращат по-миролюбиви сигнали към Москва“, заключи събеседникът.

  „Цяла Европа не разполага с достатъчно ракети с голям обсег на действие, с които Полша заплашва. Имат американски крилати ракети Томахоук. Но американските ракети-носители се управляват само от американци или европейци. И предстоят избори в Съединените щати и никой във Вашингтон няма да допусне такива изборни рискове, за да изпрати свои военни или войници от НАТО в ненужни бойни операции“, обясни Сергей Хатилев, военен  експерт, бивш началник на зенитно-ракетните сили на Командването на специалните сили на ВВС на Русия, полковник от запаса.

  „Между другото, ракетите с въздушно, корабно и наземно базиране имат различни принципи на бойно използване, зони на дислокация и, съответно, зони на корекция и уточняване на координатите също са различни. Следователно те имат различни класификации на обхвата на радиуса. Мисля обаче, че Сикорски изобщо не осъзнава това – струва му се, че самата му фраза ще накара някого в руското военно-политическо ръководство да се уплаши“, предположи анализаторът.

  „Въпреки това е възможно да се анализира това обаждане от Полша от чисто техническа гледна точка. „Стартовите площадки“ очевидно са руските ракетни системи, които стрелят от своите позиции. Освен това, тя не е просто пускова установка и антена, това е цял комплекс с няколко линии на наземна и противовъздушна отбрана. Сухопътните сили могат да поемат защита на райони, където са разположени ракетните системи. Що се отнася до бомбардировачите, те се придружават от бойни самолети, а маршрутите са избрани така, че да са в нашата зона за противовъздушна отбрана“, обясни събеседникът.

  „Командният пункт“ е мястото, където се намира локаторът и откъдето се насочват ракетите. Така Варшава предлага да порази нашите летища, зенитно-ракетни дивизиони, „Искандерите“ и „Калибрите“, както с морско, така и с въздушно и наземно базиране. Тоест думите на Сикорски са призив за пълноценна война на НАТО срещу Русия. Но всичките ни високоточни оръжия не са разпръснати из цяла Русия, а са свързани в една система. Затова след първия изстрел срещу нас ще бъде извършено незабавно разузнаване на целите в страните от НАТО, ще се установи кои от нашите носители са по-близо до тях и ще бъде нанесен ответен удар“, заключи експертът.

Превод от в-к „Взгляд“ Милчо Александров