ИНФОРМАЦИОННА НОТА

maduro

Правителството на Боливарска република Венецуела информира, че днес президентът на Републиката, Николас Мадуро Морос, на пресконференцията пред международните медии, публично оповести информация, която разкрива съществуването на нов план за подкопаване на демократичната стабилност, сигурността на държавата и мира на народа на Венецуела.

Венецуела бe информирана от надеждни източници на разузнаването, че съветникът по националната сигурност на правителството на Съединените американски щати, Джон Болтън, планира операции и действия с незаконен и терористичен характер, които включват убийството на Конституционния президент на Венецуела, свалянето на легитимното правителство и налагането на Преходен правителствен съвет чрез схема за пряка интервенция във Венецуела.

Този план включва участието и прякото съучастие на правителството на Колумбия и неговия президент Иван Дуке. Венецуела е била информирана от различни източници и така формулира своята жалба, че на територията на община Тона, област Норте де Сантандер, Република Колумбия, понастоящем се намира  група от 734 военни наемници, съставена от колумбийски и венецуелски граждани, които провеждат паравоенно обучение.

Целта на тази група е да изфабрикува инцидент “под фалшив флаг” на границата между Венецуела и Колумбия. Идеята е да се симулира нападение от страна на Боливарските национални въоръжени сили на колумбийски военни части и чрез този фалшив акт да се създаде военна криза и да се ескалира двустранна конфронтация, която да послужи като оправдание за интервенционистките планове, замислени във Вашингтон и режисирани от г-н Джон Болтън.

Венецуела има информация, че в американската военна база „Толемайда“, намираща се в община Кундинамарка, само на 112 километра от Богота и във въздушната база Eглин, югозападно от Валпараисо, в окръг Окалооса, щат Флорида също така се осъществява планиране, подготовка и обучение за осъществяване на военни и паравоенни акции във Венецуела.

Няколко разузнавателни източника потвърдиха на Венецуела същата информация: В тези военни обекти понастоящем специални силови групи се обучават за актове на агресия срещу венецуелските въздушни и военни бази. Тяхната цел е да дебаркират, да завземат и да неутрализират въздушната база Либертадор де Пало Негро, разположена на 120 километра от Каракас, в щат Арагуа, военноморската база Пуерто Кабельо в Карабобо и въздушната база на Барселона в Ансоатеги, в източната част на страната.

Президентът на Венецуела най-настоятелно изиска от Правителствата на Колумбия и Конгреса на САЩ да проучат тези жалби.

„Ако колумбийското правителство беше проявило добросъвестност, то щеше да разследва и да залови за по-малко от час наемниците, които се обучават в тази колумбийска община“, каза президентът Mадуро.

Той заяви също така: „Ако в Съединените щати имаше правосъдие, Конгресът трябваше да осъществи задълбочени проучвания. Пресата на тази страна трябваше да направи същото; те имат начини и източници, за да потвърдят всичко това. Аз не говоря празни приказки и не искам да казвам всичко това, едва когато се стигне до сериозни събития „.

Венецуела предупреждава за безпрецедентното отношение на правителството на Колумбия, което отказва да говори с правителството на Венецуела, въпреки многократните призиви на нашето външно министерство. Президентът Иван Дуке заповяда да се затворят всички дипломатически и политически комуникационни канали, които държавите  и правителствата са длъжни да поддържат при каквито и да било обстоятелства, в полза на своите народи. Венецуела може да си обясни това безотговорно поведение само с ангажимента, който президентът Дуке е поел спрямо военните планове за агресия на администрацията на „Тръмп“ срещу Венецуела.

Джон Болтън превърна Колумбия в база за операциите си срещу Венецуела. Колумбия се готви да участва в агресия срещу Венецуела и поради това отказва да поддържа минимална и разумна дипломатическа комуникация.

По същия начин, Правителството на Венецуела заклеймява плана на съветника по националната сигурност на САЩ, който включва намесата на Федеративна република Бразилия във военна и насилствена операция срещу Венецуела. Венецуела обръща внимание на международната общност и се противопоставя категорично на опасните и авантюристични  декларации  на  заместника на новоизбрания президент на Бразилия, генерал Хамилтън Морао, който говори за предстоящи бурни събития във Венецуела.  Страната ни отхвърля милитаристичната и агресивна реторика на лицата, свързани директно с правителството на Хаир Болсонаро.

Президентът на Боливарска република Венецуела изразява надежда, че въоръжените сили на Колумбия и Бразилия няма да се оставят да бъдат въвлечени в братоубийствена война, нито пък ще влязат в съучастие с плановете на САЩ за агресия срещу венецуелския народ.

Президентът на Венецуела съобщава също така, че под натиска на Джон Болтън, средствата на правителството на САЩ, предназначени за тайни операции във Венецуела, както и за даване на подкупи на военни офицери, които да участват в опитите за преврат и противоконституционни действия, са били увеличени от 40 на 120 милиона. Като наемен убиец правителството на САЩ използва бивш офицер от венецуелските въоръжени сили на име Освалдо Валентин Гарсия Паломо, издирван за държавна измяна.

Венецуела отхвърля този нов опит за агресия срещу демократичната си стабилност, мира и правото на самоопределение на народа си.

Политиката на „промяна на режима“, инициирана преди 20 години и ускорена от Барак Обама и Доналд Тръмп, отново ще се провали. Но като се има предвид сериозността на тази информация и опасността за народа, за венецуелското общество и за регионалния мир, като се има предвид агресията срещу Венецуела, президентът Мадуро счита, че е целесъобразно тези факти да се предоставят на вниманието на международната общност, за да предупреждават за следващите планове.

Въпреки тази нова агресия от страна на администрацията на Тръмп, Венецуела ратифицира желанието си за откровен, искрен и уважителен диалог с президента на САЩ за разглеждане на отношенията между двете страни и търсенето на начини за разбиране и съжителство.

Венецуела ще победи тази нова конспирация. „Говорихме преди, за да предупредим страната, света и да потвърдим, че Венецуела ще отстоява позициите си. Венецуелската демокрация няма да изчезне. Ние, венецуелците, няма да коленичим, няма да се предадем, ще се борим и ще гарантираме на Венецуела мир и демокрация „, заяви президентът Mадуро.

По време на пресконференцията, президентът Мадуро потвърди желанието си  за провеждане на политика за мирно разрешаване на конфликти, диалог на Венецуела в международните отношения, както и във връзка с   отбранителната военна политика и националната сигурност. „Венецуела никога няма да атакува нито една страна или народ. Никога не се е случвало в историята на страната ни, нито ще го правим в бъдеще. Но много грешат онези, които вярват, че могат да атакуват Венецуела безнаказано. Какво си мислят те? Че на тази земя няма никого, когото да го боли, че  няма кой да я защитава? Не се заблуждавайте, защото ще ви научим на урок, който няма да забравите хиляда години! Ще ви дадем урок по достойнство и показване на мощ пред лудите от крайната десница, независимо дали са от Бразилия, Колумбия, или където и да било!„, категорично заяви президентът Николас Мадуро.

Колониалната епоха отмина. Венецуела няма да склони глава пред онези, които се опитват да наложат неоколониализъм. Ние сме във времена на независимост, демокрация и свобода. Няма да коленичим. Няма да се предадем, нито днес, нито някога, добре да го знаят Американската империя и Белия дом!„, каза в изявлението си пред медиите президентът Mадуро.

На 10 януари 2019 г. новият президентски мандат ще започне законно и конституционно. Това е суверенното решение на народа на Венецуела и ние ще го уважим. Венецуела ще продължи да побеждава всички конспирации по пътя на мира и демокрацията.

11 Декември, 2018 г.

Tags: