И СЕГА, КАКТО ПРЕДИ

 

wc

владимир цеков

Тези дни телевизионните канали отделиха доста време, за да ни запознаят със съдбата на едно кученце на име Рая. Не отдавна в центъра на вниманието беше съдбата на две осиротели лъвчета. Наскоро се вдигна и голям шум, че някакъв човек ударил с тояга едно куче, което се опитвало да го ухапе. Няма две мнения, че всеки нормален цивилизован човек е против нехуманното отношение към животните. Но някак си кухо и фалшиво звучи тази „хуманност” от телевизионния екран, когато стотици и хиляди наши сънародници влачат съдба по-лоша от тази на животните. Ето какво прочетох във брой 2 от 11февруари 1924 г. на в. „Бъдеще”:

  „Столичното градоначалство издаде тия дни една заповед, с която под страх от наказание забранява претоварването на животните и грубото отношение с тях. Предвиждат се глоби.

Дружеството за закрила на животните в България излезе в София с позив, в който напълно се присъединява към заповедта на г. градоначалника и кани софийските граждани да подкрепят инициативата за добро отнасяне с товарния добитък и изобщо с животните „които не могат да изкажат чрез слово своите болки и нещастия”.

Наистина, най-често ние сме свидетели на безчовечно отнасяне с тия неми роби на човека. Грижите за закрила на животните са човешки, ние ги одобряваме. Но колко тъжно звучат апелите на градоначалството и на това благотворително дружество в такива времена като днешните, когато хиляди човешки същества са в положение по-лошо от това на добитъка! Не чувате ли, господа, звънтежа на оковите? Това са хора, хора, които ги носят върху си без да имат вина, без да са ги заслужили. Не чувате ли писъка на сираците? Страшния вик за правда, за човечност, който е подет от хиляди гърла, от хиляди хора – чувате ли? От хора, които нямат вина. Те изказват своята мъка, те говорят!

В нашата страна не само животните се претоварват – хората са претоварени с мъка, с нещастия, с робски неволи и прегради!

Но… закрилата на животните в тоя момент е „по-належаща” нужда…”

И кой мислите е автор на тази статия? Авторът е Вълко Червенков. А самата статия ни показва, че капитализмът и преди и сега си остава същия нехуманен, псевдонравствен и лицемерен обществен строй!

Tags: